İTB, Karaburun Sultaniye üzümünü geleceğe taşıdı
İzmir Ticaret Borsası (İTB), kaybolmaya yüz tutan Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm fidanlarını üreticilerle buluşturarak yarımadada tarımın gelişimine öncülük etmeye devam ediyor.
İzmir Ticaret Borsası'nın “Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm Üretiminin Karaburun Yarımadasında Yeniden Canlandırılması Projesi” kapsamında Karaburun Belediyesi ve Karaburun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile 2 Temmuz Cuma günü gerçekleşen iki törende üzüm fidanları üreticilerle buluştu.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak, Başkanlık Danışmanı Mustafa Yağcıoğlu, Borsa idari ekibi ile Karaburun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Türker Gözübüyük üreticilere fidanları dağıttı. Karaburun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü desteği ile Eğlenhoca’da gerçekleşen törenlerde yaklaşık 550 fidan dağıtılarak kaybolmaya yüz tutan Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm fidanları toprakla buluşturuldu.
İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, 2007 yılında Eğlenhoca köyünde İTB’nin yürütücülüğünde; Ege Üniversitesi, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Eğlenhoca Köy Tüzel Kişiliği desteğiyle iki buçuk dönüm alanda “Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm Üretiminin Yeniden Canlandırılması Projesi”ne başladıklarını anımsatarak, her yıl artan ivmeyle dağıtıma devam edileceğini kaydetti.
Karaburun Sultaniye cinsi üzümün bölgede yaygınlaştırılması amacı ile Karaburun Belediyesi destekleri ile ilçe merkezinde düzenlenen törende Karaburun Belediyesi’ne yaklaşık 300 adet fidan bağışlandı. Fidan dağıtım töreninde, Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm fidanları, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’a teslim edildi.
“Gelecek nesillere taşıyacağız”
Proje ile, unutulmaya yüz tutan Karaburun Sultaniye cinsi üzümü için örnek bir bağ tesisi kurarak, organik sertifikalı üretilmesini ve üretilen üzüme pazar olanağı yaratılmasını amaçladıklarını kaydeden Zincircioğlu, “Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle Karaburun Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçede bağcılığı özendirmeyi, yörenin tarım potansiyelini canlandırmayı ve yöre halkının ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamayı amaçladık. Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte kaybolmaya yüz tutan Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm fidanlarını daha geniş arazilerde buluşturarak üzümleri gelecek nesillere de tanıtacağız. Örnek bağ tesisini Eğlenhoca’da kurduk. Bu bağın, Karaburun’un diğer köylerine örnek olmasını ve yörede bağcılığın özendirilmesini istedik. Bölgenin tarım potansiyelinin canlandırılmasını, bu güzel yarımadanın biyo çeşitliliğinin, flora ve faunasının korunmasını ve yöre halkının ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamasını hedefledik. Karaburun Eğlenhoca Köyü'nde başladığımız bu çalışmaya, daha fazla fidan üreterek ve bölgeye özgü bu ürünün üretim ve ticaret hacmini artırmak, markalaşmasına destek olmak amacıyla devam edeceğiz. Bugün, 2007 yılında başladığımız projemizin dönüm noktası aslında. Artık birden çok üretici ile bağcılığın bölgedeki eski gücüne kavuşması yolunda bir adım daha atılmış oluyor. Elde edilen bu tüplü fidanların, yok olmaya yüz tutan çeşidin geleceği için çok önemli olduğunun farkındayız. Bizlere düşen unutulmaya yüz tutan bu üzüm cinsinin bölgenin sembol ürünü olarak güçlenmesini sağlamaktır” dedi.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise “1923 yılında gerçekleşen mübadele sonrasında üzüm üretiminin gittikçe azalan bir seyir izlediğini biliyoruz. Bugün maalesef bağcılıkla uğraşan çok az sayıda hemşehrimiz var. Onların da pek çoğu ticari amaçla değil hobi ve kişisel tüketim amaçlı olarak bu çabanın içindeler. Oysa yemeklik ve şaraplık üzüm üretiminde uygun iklim koşullarına ve toprak yapısına sahip bir ilçeyiz. Bu yıl 130’uncu yaşını kutlayan ve kentimizin en köklü iş dünyası kuruluşlarından biri olan İzmir Ticaret Borsamızın Yönetim Kurulu’na Karaburun’da üzüm bağcılığını destekleyen çalışmaları nedeniyle çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.