İYİ Parti Konak, öğrencilerin barınma sorununa dikkat çekti

İYİ Parti Konak, öğrencilerin barınma sorununa dikkat çekti

İYİ Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, "Kapasite yetersizliği, öğrenci ailelerini özel yurt, apart ve kiralık daire gibi alternatiflere yönlenmek zorunda bırakıyor. Önceliğimiz ilimize gelecek evlatlarımızın mağdur olmamasıdır" dedi.

İYİ Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, yüksek öğretim kurumlarının açılmasına kısa bir süre kaldığına dikkat çekerek, öğrencilerin barınma sorunu hakkında değerlendirmelerde bulundu. " Tüm yurt genelinde olduğu gibi İzmir özelinde de üniversite öğrencilerimizin barınma sorunu kendilerinin ve ailelerinin en önemli meselesidir" diyen Tatar, "Önceliğimiz ilimize gelecek evlatlarımızın mağdur olmamasıdır. Bu konu bizim için siyaset üstüdür. Sorunun takipçisi olduğumuzu açık yüreklilikle söylemek isterim" diye konuştu.

img-20220822-wa0013.jpg

Başkan Tatar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Öğrencilerimiz Geliyor Hazır mıyız?

Yüksek öğretim kurumlarının açılmasına 1 aydan daha az bir süre kaldı. Açılış tarihi yaklaştıkça teşkilatlarımıza, il başkanımız sayın Hüsmen Kırkpınar’ a sayın milletvekillerimize ulaşarak yurt sorunu konusunda yardım isteyen çok sayıda aile ve gencimizle karşılaşıyoruz. Tüm yurt genelinde olduğu gibi İzmir özelinde de üniversite öğrencilerimizin barınma sorunu kendilerinin ve ailelerinin en önemli meselesidir.

İzmir de 6’sı devlet 4’ ü vakıf olmak üzere 10 yüksek öğrenim kurumu eğitim vermekte. Bu yüksek eğitim kurumlarımızda ±170.000 civarında öğrencimiz eğitim hayatına devam ediyor. Bununla birlikte ilimizde KYK’ ya bağlı 19 yurdun ±16.000, özel yurtların da ± 20.000 gibi bir
kapasitesi olduğunu da göz önüne alırsak sorunun gerçek boyutları ortaya çıkıyor. Gerek bizim yaptığımız araştırmalar ve gerekse bizimle iletişime geçen ailelerle yaptığımız görüşmelerden, KYK yurtlarında mevcut kapasiteyi arttırmak amacı ile odalara ilave yataklar konduğu, hatta bazı yurtlarda ranza sistemine geçildiği şeklinde duyumlar alıyoruz. Bununla birlikte her ne kadar doğrulatamamış olsak da depozito ve yurt ücretlerinde %80 lere varan artışların olduğu öğrenciler ve aileler tarafından dillendirilmekte. Günlük ve kolaycı çözümlerle bu meselenin aşılamayacağı ortada.

Sayısal birtakım veriler elde etmek amacı ile kaliteden, nitelikten uzaklaşarak zaten sıkıntılı olan bir alanda şartların daha da zorlaştırılmasını doğru bulmuyorum. Kapasite yetersizliği, öğrenci ailelerini özel yurt, apart ve kiralık daire gibi alternatiflere yönlenmek zorunda bırakıyor. Özel yurt fiyatları için yaptığımız araştırmamızda imkanlar, okula yakınlık, oda kapasitesi gibi faktörlere bağlı olarak yıllık 22 binden 88 bine kadar rakamlara ulaşıyor. İlimizin öğrencilerin yoğun olduğu ilçelerdeki kiralık daireler için ise eşyalı veya eşyasız, uzaklık yakınlık gibi birtakım değişkenlerle 3 binden 14 binlere varan rakamlar söz konusu. Bu verileri göz önüne aldığımızda öğrenci ve aileleri için zor bir yıl olacağı ortadadır.

Geçmişten ders almayan iktidar, orta öğretimde ve yüksek öğrenimde barınma sorununun nasıl kullanıldığını bilmesine ve ödediğimiz bedellere rağmen tedbir almayarak, çözüm üretmeyerek yüksek enflasyon ve yakıcı fiyat artışları altında ezilen aileleri ve öğrencilerimizi, amacı ve hedefi belirsiz birtakım oluşumların, grupların hedef kitlesi haline getirmektedir. Rant odaklı, popülist projelere imza atan iktidar üniversiteleri bacasız fabrika olarak görmüş, eğitimde kalite, mezuniyet sonrası istihdam, barınma gibi sorunları görmezden gelmiştir.

Soruna dikkat çekmek ve çözüm üretebilmek adına İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekilimiz Sayın Müsavat Dervişoğlu tarafından TBMM’ ne Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yazılı cevaplandırılması isteği ile öğrencilerimizin barınma, beslenme sorununa çözüm planlaması ve yapılması muhtemel zamların geri çekilip çekilmeyeceği konularında soru önergesi vermiştir. İl başkanımız sayın Hüsmen Kırkpınar da konunun takipçisidir.

Önceliğimiz ilimize gelecek evlatlarımızın mağdur olmamasıdır. Bu konu bizim için siyaset üstüdür. Sorunun takipçisi olduğumuzu açık yüreklilikle söylemek isterim. Konu tarafımızdan her platformda anlatılıp çözüm önerilerimiz gerekli kurumlara iletilmektedir. Bu vesile ile 2022 – 2023 eğitim öğretim yılında yüksek öğrenim hayatına başlayan gençlerimizi kutlar, başarılar dilerim."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.