İZİD Başkanı Sungur: 3. sektör desteklenmeli

İZİD Başkanı Sungur: 3. sektör desteklenmeli

İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD), Yönetim Kurulu toplantısında Başkan Vekili, Uzman Doktor Aile Hekimi Uğur Alfatlı ile ortak kullandığı Alsancak’taki ofisinde üyeleriyle bir araya geldi.

Uzun bir aranın ardından İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı Feyyaz Sungur, Başkan Vekili Uğur Alfatlı ve üyelerin bir araya geldiği toplantıda bekleyen projeleri bitirmek ve yeni projeler oluşturmanın yanı sıra 3. sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Çağdaş demokrasilerin üzerine oturduğu saç ayağının 3 sektörden oluştuğuna dikkat çeken Başkan Feyyaz Sungur, birincisinin sektörün belediyeler ve diğer kamu bütçelerine bağlı kamu hizmeti görevi yapan Kamu sektörü olduğunu belirtti. “İkinci sektör, devletin ekonomik gücünü oluşturan kar amaçlı Özel sektördür” diyen Başkan Sungur, “Bunlarda Ticaret ve Sanayi Odaları, borsalar, işçi, işveren sendikaları, federasyonlar ve konfederasyonlardır. Üçüncü sektör ise desteklenmesinin şart olduğu vatandaşların kar amacı gütmeksizin gönüllü olarak kamu görevlerine katılımını sağlayan dernek, cemiyet, vakıf, birlik, hareket, grup ve platformlardır. Türkiye’de kurulan dernek sayısı yaklaşık 235 bine ulaşmıştır. Ancak bu derneklerden 143 bini feshedilmiş olup, 92 bin tanesi faaldir. Bu derneklerin de yarıya yakını tabela derneğidir ve herhangi bir faaliyeti yoktur” ifadelerini kullandı.

feyyaz-sungur.jpg

Türkiye’nin aktif sivil toplum katılımında sınıfta kaldığına vurgu yapan Başkan Sungur, Almanya’da 2.5, Fransa’da 1.5 milyonu aşkın dernek faaliyette. AB üyesi ülkelerde ise her 40 kişiden 1 kişi dernek üyesi iken Türkiye’de 1000 kişiye 1 dernek düştüğünü vurguladı.

3. sektörün desteklenip vatandaşların STK’lara özendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Sungur, açıklamasını, “Ülkemizde kurulup ayakta kalan ve tabela derneği olmayan sivil toplum kuruluşları son senelerde iki görünüm almış gibi durmaktalar. 70’li yıllar ile 90’lı yıllar arasında kurulmuş olan ve yönetimleri tecrübeli ama yaşlı kuşaktan oluşan ve hala öyle kalmakta direnen ve günümüz bağışçı alışkanlıklarına ve iletişime uzak olan sivil toplum kuruluşları.

ugur-alfatli-feyyaz-sungur.jpg

İkincisi ise 2000’li yıllardan bu yana kurulan ve ağırlıklı olarak genç kuşaktan oluşan, günümüz iletişim olanaklarının birçoğunu etkili bir şekilde kullanabilen yenilikçi STK’lar. Demokrasinin oturması ve iyi işlemesi için sivil toplumun etkin ve güçlü olması şarttır. Örgütlü toplum güçlü toplum olmaya adaydır. Bir ülkede sivil toplum kuruluşları ne kadar güçlü, toplumun aktif katılımı ne kadar yüksek ise o ülkenin demokrasisi de o denli güçlüdür ve maalesef bizim alacak daha çok yolumuz var.” diyerek tamamladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.