İzlanda'da 20 Bin Kişi Başbakanın İstifasını İstedi

İzlanda'da 20 Bin Kişi Başbakanın İstifasını İstedi

İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson'un adının Panama Belgeleri'nde olduğunun ortaya çıkmasının ardından meclis önünde toplanan on binlerce insan başbakanı protesto ederek istifa etmesini istedi.

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te toplanan on binlerce İzlanda vatandaşı meclis binasının önüne gelerek Başbakanın istifa etmesini istedi. Önümüzdeki süreçte Sigmundur David Gunnlaugsson için güven oylaması yapılması ve başbakanın oylamadan yenilgiyle çıkması bekleniyor.

medyaege-izlanda

Meclis binasının etrafında toplanan kalabalığın tam sayısı bilinmezken sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan yola çıkarak yapılan tahminlerde 20 bin kişiden fazla olduğu düşünülüyor. 2013 verilerine göre 323 bin kişilik nüfusa sahip olan ülkede 20 bin kişilik bir protesto oy kullanan kesimin yüzde onuna denk gelirken oranları Türkiye'ye uyarladığımızda 5 milyon insana tekabül ediyor.

medyaege-izlanda

Tarihteki en geniş katılımlı protesto

Panama Belgeleri'nden önce tarihin en büyük sızdırması olarak değerlendirilen Wikileaks Belgeleri'nin kilit isimlerinden eski Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, attığı tweet ile İzlanda'nın 330 binlik nüfusu göz önüne alındığında tarihteki en kapsamlı protesto olabileceğini belirtti. Snowden'in bu tweeti 6 binin üzerinde paylaşım ve beğeni aldı.

Kriz döneminde bile böyle olmamıştı

2008'deki küresel krizden en çok etkilenen ülke olan İzlanda kriz döneminde dahi böyle bir protestoya sahne olmamışken, 323 binlik nüfusa sahip ülkede bu kadar kalabalık bir katılım ile düzenlenen eylemde polisin de eli kolu bağlı kaldı.

Kriz dönemi bir çok kamu kuruluşunun iflas etmesinin ardından İzlanda'nın adı satılık ülkeye çıkmıştı. Hükümetin kriz döneminde bile böyle kitlesel protesto edilmemesine rağmen o dönem ülke Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson offshore olarak adlandırılan vergi verilmeyen ülkelerde hesap açtırdığı ortaya çıktı. Skandalın ardından muhalefet tarafından başlatılan imza kampanyasında internet üzerinden 28 bin imza toplanırken, muhalefet başbakan için güven oylaması yapılmasını istiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.