İZMİR BAROSU’NDA UĞUR MUMCU VE GAFFAR OKKAN ANILDI

İZMİR BAROSU’NDA UĞUR MUMCU VE GAFFAR OKKAN ANILDI

İzmir Barosu, 24 Ocak 1993 tarihinde bombalı bir saldırıda katledilen Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu ve 24 Ocak 2001’de uğradığı silahlı saldırıda şehit olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ı anmak üzere bir program yapıldı.

İzmir Adliyesi’nde düzenlenen anma töreninde, İzmir Barosu Atatürk Araştırma Merkezi ve İzmir Barosu Şiir Grubu üyesi avukatlar Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan’ı, Uğur Mumcu’nun satırlarıyla andılar.

 

Etkinlik öncesi yapılan basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, ülkemizin nice aydın ve vatansever evladını hain pusularda kaybettiğini söyleyerek hem Uğur Mumcu hem de Gaffar Okkan’ın ortak amacının ülkemizin üzerinde oynanmak istenen büyük kumpası ortaya çıkartmak olduğunu ve hainliğin odak noktasını kendilerine hedef seçtiklerini dile getirdi.

 

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan tarafından okunan basın açıklamasının tamamı şöyle:  

“GÖZLERİN AÇIKSA GÖRECEKSİN, KULAĞIN SAĞIR DEĞİLSE DUYACAKSIN, ELLERİN KESİK DEĞİLSE UZANACAKSIN”

 

Bu güzel ülke nice aydınını, vatansever evladını hain pusularda, terör tuzaklarında kaybetti.

 

Bugün 24 Ocak… Bugün o hain pusularda yitirdiğimiz, yüreği vatan sevgisiyle çarpan iki yurtseveri anmak üzere toplandık.

 

Bugün 24 Ocak… Bugünden tam 25 yıl önce soğuk bir Ankara gününde yitirdik o güzel insanlardan birini. Bir aydınlanma neferi, örnek bir hukukçu, gözü pek bir gazeteci olarak yıllarca haksızlıkların, yolsuzlukların, yobazların üzerine gitti.

 

Atatürk ilkeleri, lâik, demokratik bir Türkiye'nin yılmaz savunucusu olan Uğur Mumcu dizelerinde;

 

“Ellerini kana bulayanlar, içlerindeki korkularını mezar taşlarıyla yaşayanlar, aynı adaletsizliğin ve suçun ortaklarıdır hep birlikte. Gözlerin açıksa göreceksin, kulağın sağır değilse duyacaksın, ellerin kesik değilse uzanacaksın” demişti ve öyle de yaşadı…

 

Kalemini satmadı,

 

Vatanına, milletine ihanet etmedi,

 

Varlık sahibi olmayı değil, Cumhuriyetimizin, demokrasimizin varlığını sürdürmesini tercih etti.

 

Kısa sürede ipliklerini pazara çıkardığı terör örgütlerinin bir numaralı hedefi olan Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 Pazar günü otomobiline konan bir bomba ile karanlığı aydınlığa tercih edenlerce katledildi.

 

Cinayeti bugün bile tam olarak aydınlatılamayan Uğur Mumcu’yu katleden eller, gerçekte halkımıza, aydınlanmaya, Atatürk ilke ve devrimlerine kalkmıştı.

 

Bugün 24 Ocak… Bugünden tam 17 yıl önce bir Diyarbakır gününde yitirdik bu ülke için canını ortaya koyan bir başka insan olan Gaffar Okkan’ı

 

Doğu'da faili meçhul cinayetlerin arttığı, halkla devletin arasının çok açıldığı dönemlerde Diyarbakır'a Emniyet Müdürü olarak atanan Gaffar Okkan, halkla emniyet güçlerinin göz göze bile gelmediği dönemde görevine başladı. Vedasında ise şehirde esnaf kepenk kapatacak, Diyarbakırlılar O’nu gözleri yaşlı uğurlayacaktı.

 

Görev süresi boyunca insanların, polise bakış açısını değiştiren, Diyarbakır halkının gönlünü fetheden Gaffar Okkan, araya mesafe koymaktansa halkı anlamayı tercih etmiş ve onlarla bütünleşmiştir.

 

Gaffar Okkan görev süresi boyunca Hizbullah'a karşı etkin bir mücadele vermiş ve örgütü bitirme noktasına getirmiştir. 1998 ve 1999 yıllarında düzenlenen operasyonlarda birçok Hizbullah üyesi yakalanmış, aynı zamanda 30'a yakın faili meçhul cinayeti aydınlatmıştır.

 

Diyarbakırlılar Gaffar Okkan’ın şehit edilmesiyle yüreklerine düşen acıyı açılan anı defterine dökerler.

 

Diyarbakırlı Emine Teyze, "Diyarbakır'ın binde biri kötü bilir, o da işine gelmediğinden. Keşke onun gibi evladım olsaydı." Derken, Baloncu Mehmet amca ise " çocuğum ölse bu kadar üzülmezdim, Keşke oğlum ölseydi" diye ağıt yakar.

 

Uğur Mumcu da, Gaffar Okkan da yaptıkları çalışmalarla "hainliğin odak noktasını" kendilerine hedef seçmişlerdi.

 

Mumcu PKK'nın kuruluş sürecini, dinci terör örgütlerini ve bağlantılarını incelerken, Okkan terör örgütlerine karşı mücadele ediyordu. Her ikisinin de ortak amacı Ülkemizin üzerinde oynanmak istenen büyük kumpası ortaya çıkartmaktı.

 

Bugün 24 Ocak… Araştırmacı gazeteci olmanın ötesinde Türkiye’nin demokrasi ve aydınlanma mücadelesi veren Uğur Mumcu’yu ve görevi başında şehit edilen Gaffar Okkan’ı ve onlarla birlikte tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

 

Son olarak şunları da söylemek isteriz ki, Bu ülke şehitlerimizin kanları üzerinde yükselen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının bize emanetidir ve hiçbir terör örgütünün bölmeye, parçalamaya gücü yetmeyecektir. Halkımız en doğudan, en batıya kadar kenetlenecek ve aynı bayrak altında teröre, emperyalizme hayır diyecektir, demelidir.

 

Uğur Mumcu bir yazısında;

“Vurulduk ey halkım, unutma bizi…” demişti.

Unutmadık, Unutmayacağız!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.