İzmir Barosu'ndan 23 Nisan mesajı!

İzmir Barosu'ndan 23 Nisan mesajı!

İzmir Barosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını yaptığı yazılı açıklama ile kutladı.

Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi;

Bugüne dek okullarda, sokaklarda, parklarda coşkuyla kutlanan, çocuklar için yılın en anlamlı günü  olan, Ulu Önder Atatürk’ün armağanı 23 Nisan, ilk defa sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerde kutlanmaktadır. Ulusumuzu temsil eden,  milli egemenliğimizin temellerinin atıldığı TBMM’nin kuruluşunun 100.yılına denk gelen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, bu nedenle tüm çocuklar gibi biz de buruk bir sevinçle karşıladık.

Dünya çapında etkili olan salgın hastalık nedeniyle çocukların  içinde bulunduğu durum ve onlar adına yapılan yardım çağrıları göstermektedir ki;  bugün eğitim,  gıda, güvenlik alanında, çocuklar büyük risk altındadır. Bu nedenle çocuğun üstün yararı ilkesinin, tesis edilen her idari işlem ve yargı kararında gözetilmesi, çocuk hakları alanında büyük önem taşımaktadır.

Yasak nedeniyle günlerdir evlerinden çıkamayan çocuklar, pandemi sebebiyle son dönemde hızla artan aile içi şiddet ve istismar vakalarında hem tanık hem mağdur olmaktadır. Çocukların savunmasız kaldığı bu dönemde çocuk istismarına af getirmeyi amaçlayan çağdışı, evrensel hukuk ilkelerine aykırı düzenlemelerin kamuoyu gündemine taşınması ise kabul edilemez niteliktedir.

Herhangi bir denetime tabi tutmayan, ıslah ve sosyal hizmet politikası geliştirilmeksizin yürürlüğe sokulan İnfaz Kanunu değişikliği ile, serbest kalan bir şiddet failinin bir çocuğun hayatına nasıl mal olduğunu ise, iki gün önce acı bir haber ile öğrenmiş bulunmaktayız.


Her ne kadar sakıncalı sonuçlar doğuran düzenlemelere yer verilmiş olsa da,  İnfaz Yasasında, hakkında tutukluluk tedbiri uygulanmış suça sürüklenen çocuklar özelinde bir düzenleme yapılmamıştır. Hiçbir sebep çocuğun yaşam hakkından daha değerli ve üstün değildir.

Bunun yanı sıra maalesef ki çocuklar özelinde, onların ihtiyaçlarının tespitine ve giderilmesine yönelik olarak yapılmış tek bir eylem planı bulunmamaktadır. Yirmi dört saat evin içinde bekleyen çocukların tek ihtiyaçları yirmi dakikalık matematik dersi değildir. Eğitim eşitsizliği derinleşmiştir. Hastanelerin pandemi hastanesi olması nedeniyle diğer sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen çocukların ihtiyaçlarına cevap verilmemektedir. Çocukların ve kamuoyunun beklentisi bir an önce etkili koruma politikalarının geliştirilmesidir.

Bugün çocuklarımızın bayramını kutlarken, çocuklar adına hazırlanan hizmet politikalarının her durumda sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu vurguluyor, çocuğun üstün yararı ilkesinin her işlemde gözetilmesinin hukuki bir zorunluluk olduğunu hatırlatıyor, uçurtma uçuracağımız günleri iple çektiğimizi duyurmak istiyoruz. Masumiyetleri, hayal gücü ve umutlarıyla yolumuza ışık olan tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.