İzmir Barosu'ndan Dünya Kız Çocukları Günü açıklaması

İzmir Barosu'ndan Dünya Kız Çocukları Günü açıklaması

İzmir Barosu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

İzmir Barosu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şunlar belirtildi;

Kız çocuklarının korunması, desteklenmesi, güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle maruz bırakıldıkları ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesi, kendilerini etkileyecek kararlara katılımlarının sağlanması ve haklarından etkin biçimde yararlanmaları için Türkiye, Peru ve Kanada’nın ortaklaşa hazırladığı tasarının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle birlikte; bugün 2012 yılından beri Dünya Kız Çocukları Günü olarak anılmaktadır. Türk Ceza Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu’nda da belirtildiği üzere “18 yaşını doldurmamış kişi, çocuktur.” kuralından yola çıkarak özellikle kız çocuklarının en sık yaşadığı hak ihlallerinden birinin zorla evlendirilmek olduğunu söyleyebiliriz. Zorla evlendirilmek, kız çocuğunun elinden sağlık, eğitim, oyun oynama gibi haklarını aldığı gibi; onu fiziksel, psikolojik ve cinsel istismara maruz bırakır. Yaşanılan bu hak kayıplarını ileride ekonomik istismar takip eder. Ya çalışma hakkından yoksun bırakılıp bağımlı kılınır ya da kazandığı paraya el konulur. Maalesef kız çocuklarının geleceklerini belirleme hakkının ellerinden alınması, günümüzde kadına karşı şiddetin en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

hbbuoh4x-400x400.jpg

Devletin temel insan hakları yüküm ışığında çocukların yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının güvence altına alma yükümlülüğü bulunmaktadır. Kanunlar esnetilmeden uygulanmalı ve çocuk yaşta evlilik meşrulaştırılmamalıdır. TÜİK istatistiklerine göre 2020 yılında toplam evlenme sayısı 487.270, toplam evlenen kız çocuk sayısı 13.014 olup kız çocuk evliliklerinin toplam evlenmeler içindeki oranları %2,7 iken, aynı yaş grubunda olan oğlan çocuklarının resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı ise %0,1’dir. Ayrıca 25 Şubat 2021 tarihinde TÜİK’te yayınlanan evlenme istatistiklerine göre, 2020 yılında 16-17 yaş grubundaki kız çocuklarının yaklaşık %88’i kendilerinden 4 ilâ 33 yaş büyük erkeklerle evlendirilmiştir. Bu istatistikler sadece resmi olan evliliklerle ilgili bilgi vermekte olup; nüfus idaresine bildirilmeyen çocuk yaşta evlilikler TÜİK kayıtlarına geçmemektedir. Bu da çocuk yaşta evlilik rakamlarının aslında çok daha yüksek olduğu gerçeğini göstermektedir.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü kız çocukları için kutlanacak bir gün değil, eşitsizlikle mücadele günüdür. Bu nedenle sürekli ve kararlı bir politika ile kız çocuklarına yönelik ayrımcılık, ihmal ve istismarın ortadan kaldırılması için etkin mücadele yöntemleri oluşturulmalı, kız çocuklarının eğitim haklarını ve sosyal hayata aktif katılımlarını destekleyerek toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadeleye dair en önemli araçlardan biri olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmaları bir an önce geride bırakılarak, sözleşme etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Bu doğrultuda günlük hayatta kullanılan dilden ev içi emeğin paylaşımına, eğitime erişimden çocukların hayatını etkileyen her türlü kalıp yargıya, dijital platformlardaki güvenlikten pandeminin kız çocukları üzerindeki özgü etkilerine kadar her alanda eşitsizlikle mücadele edilmelidir.

İzmir Barosu olarak bugün bir kez daha başta Afganistan’da Taliban’ın hedef aldığı kız çocukları olmak üzere, herkesi çocukların haklarını ihlal eden her türlü tutum, eylem, karar ve politikanın karşısında durmaya ve etkin müdahaleye çağırıyoruz. İzmir Barosu bu süreçte Çocuk Hakları Merkezi aracılığıyla yaptığı tüm faaliyetlerle çocuk haklarının korunmasına ve geliştirilmesine destek olmaya, halihazırda çocukların başvurabildiği danışmanlık mekanizmasıyla çocukların güçlendirilmesine katkı sunmaya, ihmal ve istismarla mücadele etmeye devam edecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.