İzmir Büyükşehir oyunları

İzmir Büyükşehir oyunları

Adem NAKÇI yazdı...

CHP'de Yerel Seçim süreci başladı. Gözler İzmir Büyükşehir Başkanlığı için kimin aday olacağına çevrildi. 15 yıldır bu koltukta oturan Aziz Kocaoğlu'nun kararı bekleniyor. Kendisi daha önce beyan ettiği gibi 1 Ekim tarihinde adaylık ile ilgili kararını ilan edecek. Herkes ayrı bir yorum katarak bu karar ile ilgili fikrini ifade ediyor. Çok sayıda CHP'liden "sence ne olacak?" sorusu geldiği için bu konuda yazı kaleme almak elzem oldu.

15 yıldır kentin siyasetini yakından takip eden biri olarak öncelikle şunu belirtmek isterim ki Aziz Kocaoğlu siyasi olarak tam bir manevra ustası. Bugüne kadar ki gözlemlerime dayanarak biliyorum ki Sayın Kocaoğlu tek bir plan ile hiç bir işe girmedi. Aziz Bey mutlaka bir B, C, D, E hatta F, G H planı yaparak yola çıkar. 2009 ve 2014 seçimlerinde hep böyle oldu. Birçok isim Aziz Beyin bir daha aday olamayacağını ifade etse de ona yakın isimler parti kulislerinde, "Aziz Başkan partinin oylarını böleceği iddia edilen İYİ Parti'den oy alır. Hatta kentteki HDP oylarını bile kendisine çeker. Çevre ilçelerde başta çiçek ve süt olmak üzere çok sayıda kooperatife yaptığı destek anlaşmaları ile metropol dışı oyları da siler süpürür" dillendirmeye başladı. Hatta kendisinin de daha önce bir konuşmasında verdiği örneği dile getirerek, "Bayındır'da CHP ve Ak Parti'nin toplamından daha çok oy aldı" diyerek bu fazla oyu örnek veriyorlar. Ama bu söylem yanlış. Neden derseniz; İzmir kırsalından gelecek bu oyların toplamı metropoldeki büyük ilçelerin hiçbirinden daha fazla değil.

Bu hamlenin ardından kulislere pompalanan bazı isimler var. Öncelikle Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Genç İş adamları Derneği(EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya adı sunuldu. Kaya ismi Büyükşehir dışında Konak Belediyesi için de konuşuluyor. Bu planda aksayan nokta CHP tabanının artık örgüt dışı kimseyi istememesi nedeniyle sıkıntılı görünüyor. Örgütün dışından gelebilecek hiçbir adaya örgüt sıcak bakmaz, kabul etmez. Bu hem örgüte büyük haksızlık hem de beyhude bir çabadır. Örgüt içinde bu görevi çok iyi şekilde yapabilecek genç, tecrübeli ve başarılı partililer olduğunu biliyorum.

Diğer planlar ise Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç isimleri üzerine kurulu. Gönenç'in Aziz Beye yakın olmadığı vurgusu yapılarak ismi parlatılsa da en başta kendi ilçesinden yeteri destek görmemesi, İzmir için yeterli bilinirliliği olmaması ve ismini ön plana çıkaracak başarılı bir projesi olmaması en büyük handikapı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla bu koltuğa yakıştırılsa da kendi ağzından böyle bir beyan gelmemesi nedeniyle tereddütler var. Netice de tüm planlar Aziz Kocaoğlu'na çıkıyor. Aday olmadığını beyan etse dahi kesinlikle sürece müdahale ederek halefini belirlemek isteyecektir.

Bana göre ise, Aziz Bey, "Mevcut başkanların adayım demesine gerek yoktur. Doğal olarak adaydır" diyerek topu taca atıp işin içinden çıkacaktır. Bu hamle kendisine de avantaj sağlayacaktır. Zira bu koltuk için adı geçen diğer isimler mecburen kendi oyunlarını kurmak zorunda kalacak ve Aziz Bey buna göre hamle yapabilme şansına sahip olacaktır.

Kocaoğlu AKP'nin adayı olur ya da onlara çalışır mı?

Aziz Bey'in İzmir'deki Ak Partili Belediye Başkanları ile yaptığı toplantı ve Ak Parti İl Başkanı Aydın Şengül ile birlikte Ankara'da bakanlık ziyaretleri parti içinde ciddi şekilde tartışılıyor. Özellikle Ankara ziyaretinin CHP'nin İzmir'de gerçekleştirdiği Ege Bölge Toplantısı'na denk gelmesinin ardından parti kulislerinde, "Aziz Kocaoğlu AKP'ye mi geçiyor? Aday gösterilmese AKP'nin kazanmasına katkı koyacak işler mi yapacak?" sorularının konuşulmasına neden oldu. Bu soru çokça isim tarafından bana da soruldu.

Bornova'da 1980 darbesi ile kapatılan CHP'nin yerine kurulan partilerden olan SODEP dönemi dahil CHP'de de çok uzun yıllar delege olan ve Bornova CHP'nin en uzun süre ilçe başkanlığı görevini yürüten Nevzat Kavalar'ın üç dönem üst üste ilçe başkanı olduğu sürecin son döneminde 3 yıl ilçe başkan yardımcılığı yapan, 6 ay Bornova 15 yılda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Aziz Bey'in başka partiye çalışacağına ihtimal vermiyorum

Her ne kadar; CHP'den 1973-1980 yılları arasında iki dönem üst üste Erbaa Belediye Başkanlığı'na seçilen babası İhsan Kocaoğlu bir dönem DP'ye geçse ve bazı partililer bunu örnek verse de ben bu konuda Aziz Bey'in CHP'ye karşı başka parti saflarında yer alacağına inanmıyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.