İzmir Büyükşehir Oyunları(2) "Satranç"

İzmir Büyükşehir Oyunları(2) "Satranç"

Adem NAKÇI yazdı...

Siyaset ile ilgili bana soru sorduklarında verdiğim örnek hep aynıdır. Bana göre siyaset satranca benzer mantık ile yapılır. Hep derim iyi bir satranç oyuncusu nasıl rakibinin 3-4 hamle ötesini tahmin edip oynamalıysa siyasette de yapacağınız hamlenin 3-4 adımını önceden kurgulamanız gerekiyor. Siyasette gelecek kurgusu yapanların bilmesi gereken en önemli olgu bence budur.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bugün yaptığı basın toplantısında 38.5 dakika yaptıklarını anlatıp arada gelecek zaman fiil kiplerine eklenen "ecek-acak"lı cümleler kullansa da aday olmayacağını açıklayarak bence bir satranç maçı başlattı. Önceki yazımda yazdığım gibi aday olmayacağını ifade ederek hamle sırasını bu koltuğa oturmak isteyenlerin hamlesini beklemeye başladı.

Her ortamda yanında olan yoldaşlarını almadan salonda toplantı öncesi en ön sırada tek başına oturması da bana göre hamlesinin bir parçasıydı. Kocaoğlu muhaliflerinin sosyal medyada bu fotoğraf karesini cayır cayır paylaşmasından bu hamlenin başarıya ulaştığını görebiliyoruz.

Yine önceki yazımda dediğim gibi Aziz Kocaoğlu ve şürekası çoklu oyun kurma ustasıdır. Bu saatten sonra bu oyuna dahil olmak isteyenlerin daha dikkatli davranması gerekiyor. Yoksa kurulan oyunları boşa çıkaramazlar.

Örneğin aday adaylarının ortak söylemi, "İzmirli Aziz Kocaoğlu'nu istemiyor" söylemiydi. Hep bir ağızdan bunu söyleyen aday adayları, Kocaoğlu'nun çekilme kararından sonra nasıl bir hamle izleyecek? Bu çerçevede öncelikle aday adayları arasında kavga yaşanmaması gerekiyor. Zira yaşanacak kavgaların partiyi yıpratması bir yana Kocaoğlu'nu isteyenler tarafından, "Aziz Bey gitti kavga başladı. Bu kavga İzmir'i kaybetmemize neden olur. Aziz Bey birleştirici güçtür" söylemi ile karşılık bulabilir.

Koltuğu isteyenlerin, "Büyükşehir benimle kazanılır" söyleminden çok "30'da 30" hedefi ile yola çıkması gerekiyor. Kocaoğlu cephesinin en önemli argümanlarından biri de "30'da 28 aldık" söylemi olacaktır ki bugünkü açıklamada Aziz Kocaoğlu son anda aday yapılmasına rağmen bu sonucu aldıklarını ifade etti.

Aday adaylığını düşünenlere son tavsiyem ise Aziz Kocaoğlu'nun konuşmasının görüntülerini iyi izlemeleridir. Zira 40 dakikalık açıklamanın 38.5 dakikasında yaptıklarını anlatarak çıtayı bayağı yukarıya koydu kendisi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.