İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği: ‘Türkan Bebek'i unutmayacağız’

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği: ‘Türkan Bebek'i unutmayacağız’

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği 1984 yılında Bulgarların zorunlu asimilasyon girişimleri esnasında hayatını kaybeden soydaşlarımızın simgesi haline gelen "Türkan Bebek" in vefat yıldönümünde bir basın açıklaması yaptı.

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı ve CHP Konak Belediye Meclis Üyesi Birol Özkardeşler basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi " Bundan 38 yıl önce Bulgaristan'da uygulanan zorunlu asimilasyon girişimine karşı Kırcaali'nin Kırkova ilçesine bağlı Mogilyane (Yoğurtçular) köyünde soydaşımız protesto gösterileri düzenlemiştir.Bu esnada Bulgar askerlerinin silahından çıkan kurşunla annesinin kucağında 17 aylıkken hayatını kaybeden Türkan Feyzullah yada bilinen ismiyle 'Türkan Bebek" bu mücadelenin simgesi haline gelmiştir.

"Türkan Bebek" sadece Bulgaristan Türklerinin değil Balkanlarda ve Türk Dünyası'nda ezilen ve katledilen tüm soydaşlarımızın ortak adıdır.

img-20221224-164745-940.jpg

1984 yılında başlayan ve 1989 yılında Bulgaristan'dan Anavatan Türkiye'ye göçle nihayetlenen asimilasyon girişimlerinin önüne geçmek için soydaşımız büyük mücadeleler vererek, baskılara, işkencelere maruz kaldı.Belene adasında bir çok soydaşımız hayatını kaybetti,bazılarından uzun yıllar haber alınamadı.Bu süreçte mücadeleden yılmayan soydaşlarımız komünist rejimin tüm baskılarına boyun eğmediler, özgürlük için herşeyi göze aldılar ve başarılı oldular.

Tarih boyunca özellikle Türklük için büyük mücadeleler veren soydaşlarımız çok büyük bedeller ödediler. Ancak Türküm demekten hiç geri durmadılar.

Bulgaristan'da ve Balkanlar'da nerede yaşanmış olursa olsun hayatını bu uğurda kaybeden başta Türkan Bebek olmak üzere tüm soydaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.