İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Salnur’dan, Hayvanseverlere Destek Sözü

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Salnur’dan, Hayvanseverlere Destek Sözü

İzmirli hayvansever dernek ve vakıf temsilcilerinden İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur'a ziyaret.

Anadolu Hayvan Hakları ve Hayvanları Koruma Tedavi Barındırma Derneği Başkanı Muhammed Emin Aksel, Ege Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Funda Bayri Ersoy, Hayvanları Koruma Vakfı temsilcisi Behiye Güven ve Hülya Eltutan, Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Fevziye Özkan ve Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Canan Akpınar İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur'u, makamında ziyaret etti.

????????????????????????????????????

Bu ziyaret sırasında;

1- Bir süre önce basında yer alan bir Suriyeli vatandaşın İzmir’de  kuduzdan öldüğü ve yüzlerce insanın Ege Üniversitesi Hastanesinde kuduz aşısı için kuyruğa girdiği haberi ele alındı. Bu Suriyeli vatandaşın  Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkesinde ısırıldığını bu şekilde Türkiye’ye Aydın’a geldiğini rahatsızlanınca Ege Üniversitesine kaldırıldığını ve öldüğünü belirten Sn.Salnur,  İzmir’de sokak hayvanlarının ısırması yada tırmalaması sonucu herhangi bir kuduzdan ölüm vakası olmadığını beyan etti.

DSC_6776

2- Yine aynı şekilde Sn. Bediha Salnur, basında yer alan Fuardaki ve sokaklardaki hayvanların kuduz  ve hastalık riski taşıdığından hareketle toplatılacakları yada itlaf edilecekleri ile ilgili bir beyanının asla olmadığını bu vesileyle  ifade etmiştir. Kendisinin ve eşinin de evlerinde birer adet kedi ve köpek beslediklerini bu yüzden kendilerinin de hayvan sever olduğunu ifade eden Salnur, hayvanseverlerin yaşadıkları sorunları yakinen bildiğini, sokaklarda yaşayan hayvanların daha sağlıklı ve daha huzurlu nasıl yaşamaları gerekiyorsa STK Temsilcileri, hayvan severler, hayvan korumacılar ve yerel idarelerle birlikte elden gelen her türlü çalışmanın ve gayretin gösterilmesi gerektiğini, bu konuda kendilerine düşen ne varsa yapmak ve proje üretmek konusunda çaba sarfedeceklerini belirtti.

DSC_6764

3- Sağlık Bakanlığı'nda çalıştığı dönemde de evcil hayvanların sağlığının korunması hakkında ve kuduz eylem planı hazırladığını belirten Salnur, sağlıklı ve ferah hayvan barınakları yapılması var olan barınakların koşullarının iyileştirilmesi konusunda hayvanseverlerle görüş alışverişinde bulundu. Bu amaçla belirlenecek bir yerde, en az 10 dönüm olan ve hayvanların tutsak değil de özgür koşabilecekleri  pilot bir barınak modelinin  hayata geçirilmesi konusunda mutabık kalındı. ANAHAK Başkanı  M. Emin Aksel bu bölgenin  her yerin ortasında merkezi konumda olmasından dolayı Güzelbahçe ilçesi olması gerektiğini  vurguladı. Sn.Salnur öncelikle Güzelbahçe, Menderes ve Seferihisar Belediye başkanları ile bir görüşme gerçekleştireceğini bilahare toplantıya katılan STK temsilcileriyle projeyi birlikte yapılandıracaklarını belirtti.. Bu arada  ANAHAK Derneği Başkanı Muhammed Emin Aksel, eğer arazi temini noktasında sıkıntı yaşanırsa sırf bu meseleden dolayı bu projenin çıkmaza girmemesi için gerekirse Güzelbahçe Yelki’de kendisine ait 9 dönüme yakın arazinin bu amaçla kullanılabileceğini söyledi ve  İl Halk Sağlığı Müdürü Salnur'dan yerel yönetimlerden de kendilerine destek verilmesi konusunda yardımlarını talep etti. Sn. Salnur da hayvanların sağlıklı koşullarda barınmasına olanak sağlanması konusunda  tüm Kamu Kurumlarından ve Yerel İdarelerden desteklerini isteyeceklerini ve işbirliğine gideceklerini söyledi.

4- Sokaklarda yaşayan hayvan nüfusunun artmasının temel sebeplerinin, üretimin  ve satışın yasaklanmaması, sahiplenilen hayvanların belli bir süre sonra sahipleri tarafından terkedilmesi ve kısırlaştırma faaliyetlerinin yeterli seviyede yapılmaması olduğu noktasında SnSalnur ve  STK temsilcileri fikir birliğine vardılar. Bu çerçeveden olarak tüm bölgelerde ve ilçelerde hızlı bir şekilde kısırlaştırma yapılması gerektiğinin altını çizdiler. Yeni çıkacak kanunda üretimin ve hayvan satışının tamamen yasaklanması gerektiğini vurguladılar. Ve sahipleri tarafından terkedilmenin önüne geçilmesi için Sn.Salnur  hayvanlara takılacak çiplerde sahiplerinin bilgilerinin yer alması gerektiği ve  hayvan terketmeye kanunla cezai müeyyide getirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda M. Emin Aksel hayvanın  sokaklardan ve barınaklardan  sahiplenilmesi durumunda bu bilginin çipte yer almasıyla ve sahiplenilen hayvan belli bir süre sonra yüksek masraflı bir hastalığa yakalandığında yada kısırlaştırma işleminde bunun kamu veteriner klinikleri tarafından ücretsiz yapılarak hayvanın tekrar sahiplerine iade edilmesinin sokağa terk edilen hayvan sayısını azaltacağını vurguladı.

5- Emin Aksel sokaklarda yaşayan kedilerin ve köpeklerin envanterinin çıkarılarak o mahallelerde yaşayan hayvan sever ve hayvan korumacılara zimmetlenmeleri gerektiğini ve o hayvanlardan o kişilerin sorumlu olmalarının fakat o hayvanlar ile ilgili sağlık sorunları ve beslenmelerinde yerel yönetimlerin her türlü desteği ve çalışmayı göstermeleri gerektiğini belirtti. Aynı zamanda kentin park ve yeşil alanlarında modern nezih ve temiz kedi evleri ile köpek kulübelerinin ve beslenme istasyonlarının kurulmasının önemini vurguladı.

Hayvansever STK Temsilcileri ve İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm Dr. Bediha Salnur sokak hayvanlarının sağlıklı, huzurlu ve mutlu yaşamaları konusunda her alanda tam bir mutabakat halinde olduklarından duydukları memnuniyeti dile getirerek en kısa zamanda konuşulan projeleri  hayata geçirmek üzere tekrar bir araya gelme iradelerini karşılıklı beyan ederek ayrıldılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.