İzmir Konak Misak-ı Milli Ortaokulu'ndan özel seviyede İngilizce eğitimi 

İzmir Konak Misak-ı Milli Ortaokulu'ndan özel seviyede İngilizce eğitimi 

İzmir Konak Misak-ı Milli Ortaokulu, öğrencilerinin farklı kültürleri tanımaları ve İngilizce dil becerilerini geliştirmeleri amacıyla özel kolej gibi N.E.W.S. eTwinning isimli uluslararası projeyi hayata geçirdi. 

N.E.W.S. eTwinning isimli projeyle İzmir Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencileri 12 Avrupa ülkesinden yaşıtlarıyla çevrimiçi bir araya gelirken o ülke çocuklarının İngilizce kaleme aldıkları haberleri Türkçeye çeviriyorlar. İzmir Misak-ı Milli Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Serap SARI rehberliğinde 7. Sınıf öğrencilerinin katılımıyla 12 Avrupa ülkesinden ortaklarla çevrimiçi olarak sürdürülen eğitimlerin ilk oturumunda Türk öğrenciler Portekiz'den proje ortağı öğrencilerin kaleme aldığı "Peneda Gerês Ulusal Parkı'ndaki İber kurdu" isimli haberi Türkçeleştirdiler.

misak-i-milli2.jpeg

Türk öğrencilerin Türkçeye çevirdikleri ilk haber, Portekiz, Braga’da  Fernanda Soarez  rehberliğinde Francisco Sanches  okulunun öğrencileri tarafından yazıldı.  İzmir Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencilerinin N.E.W.S. eTwinning projesi kapsamında Türkçe'ye çevirdikleri "Peneda Gerês Ulusal Parkı'ndaki İber kurdu" haberi çevirisi aşağıda yer almaktadır. 

"Peneda Gerês Ulusal Parkı'ndaki İber kurdu" Braga - Portekiz

Peneda-Gerês Ulusal Parkı (veya sadece Gerês), şehrimiz Braga'dan yaklaşık 40 km uzaklıktadır ve nefes kesici manzarası sayesinde hayranlık uyandıracak güce sahiptir. Park sınırları içinde 200'ü koruma altında olmak üzere yaklaşık 235 omurgalı türü tespit edildi. Bu türlerden biri İber kurdudur. (Canis lupus Signatus): komplike bir aile ve sosyal hayatı olan görkemli ve güzel bir hayvan. Popüler öykülerde, kurtlara "kötü adamlar" olarak sayısız gönderme vardır. Aslında kurtlar, hayvanlarını savunmak zorunda kalan köylüler için ciddi bir tehdit oluşturuyordu. Gerês'de köylülerin kurtları yakalamak için yaptıkları "fojo" tuzaklarının izleri hala vardır. 

misak-i-milli3.jpeg

Günümüzde kurtlar bir tehdit değildir, insan ve doğal ortamlarının aşırı kalabalıklaşması ve tahrip olması nedeniyle bu asil hayvanın nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Kurtlar, bölgenin ekosisteminde önemli bir rol oynar, zararlıların (örneğin kemirgenler) çoğalmasını ve hastalıkların yayılmasını önler (en zayıf ve en hasta hayvanları beslemek). Bu nedenle İber kurdu artık vahşi yaşamı korumak için tasarlanmış yasalarla korunmaktadır. Vahşi yaşam fotoğrafçısı Carlos Pontes, birkaç yıldır Gerês'deki İber kurdunun yaşamını belgeliyor. Bu kış, karda oynayan kurtları fotoğraflamayı başardı. Bu fotoğrafçıya göre, ‘Kış, kurtları ve onların davranışlarını takip etmek için yılın en zor zamanlarından biridir’.

Kurtlar için soğuk ve şiddetli kar nedeniyle yiyecek aramak için  dağların etrafına dağılması yaygındır. Bu çarpıcı ve dondurucu manzarada birkaç saat ayakta duran Carlos Pontes, ellerini ve ayaklarını neredeyse hiç hissetmiyordu, ancak kalbinde, İberyalı kurtun hayatında böylesine güzel bir anıyı kamerasıyla görüp yakalayabildiği için çok sevinç duyuyordu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.