İZMİR KÖRFEZİ’NDE YÜ-ZÜ-YO-RUM!

İZMİR KÖRFEZİ’NDE YÜ-ZÜ-YO-RUM!

Ali Eyce yazdı

İzmir’e şöyle kuş bakışı bakın veya kuşu bırakın, bir dağın tepesinden bakın, ‘V’ şeklinde şehirleşmiş kara toprağını, ‘V’ şekilde karaya girmiş denizi görürsünüz.

İşte bu ‘V’ şeklindeki şehrin kıyısı olan denizden gelen pis kokular bugünün değil, dünün değil, yılların çözülemeyen sorunu.

Çözülemeyen kelimesi biraz ağır oldu farkındayım, ‘Çözülmek İstenmeyen Sorunu’.

Yıllar önce İstanbul’da halen gazetecilik yapan bir usta yazarımızın yazısının sonunda İzmir’le ilgili özlem dolu o satırı aklıma geldi.

‘İzmir Körfezi’nden gelen yanmış yumurta kokusunu bile özledim’

Biraz kibar bir koku tanımlaması tabi.

Koca yazar, koca kibar adam, İzmir Körfezi’nden gelen b.k kokusu diyecek hali yok doğal olarak.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde İzmir’in sorunlarına çözmek için AK Parti’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olan Nihat Zeybekçi ile Medya Ege olarak bir röportaj yapmıştık.

Seçim atmosferini kapmak için değil, İzmir’in bilindik sorunlarına nasıl bir önerisi, projesi olduğunu bilmek, not almak ve yazmak için.

Zeybekçi ilk icraat olarak İzmir’in alt yapı sorununa el almak istediğini, yağmur suları kanalı ile atık su kanalının ayrıştırılması işine gireceğini, yılları her yıl artarak devam eden İzmir Körfezi’nin pis kokusunu yok etmeyi hedeflediğini söylemişti.

İzmir Körfezi’nden gelen ve İzmir’e gece, gündüz nefes alınmaz, burun tıkanır hale getiren havanın temizlenmesinin çözümü buydu.

Seçimler 2019 oldu.

Kazanan CHP oldu.

Aradan 1000 gün geçti.

Körfezden gelen koku artık deniz kıyısında değil, İzmir’in sözüm ona çiçek açan dağlarındaki, tepelerindeki evlerin mutfaklarına kadar girdi.

Belediye başkanlığını kazanan CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ilk hedefi de İzmir Körfezi temizliği ve kokusu oldu.

whatsapp-image-2022-08-04-at-14-34-13.jpeg

‘İzmir Körfezi’nde yüzeceğim’ diyen Başkan Soyer di.

‘İzmir Körfezi artık kokmayacak’ diyen de Başkan Soyer di.

‘Gediz Nehri temizlenir ve temiz akarsa İzmir Körfezi’de temiz olacak7 diyen de Başkan Soyer di.

Gediz Nehri ile başlayan inceleme, tespit ve çözüm arayışlarından bu yazda bir sonuç çıkmadı, önümüzdeki yazlara çıkar mı onu Allah bilir.

Körfez koktukça koktu mu, İzmirli kokudan sıkıldıkça daha çok sıkıldı mı onu Allah’a havale etmeye bile gerek yok, kulu net biliyor.

Başkan Soyer de sonunda bildi!

Başkan Soyer geçtiğimiz ay yapılan bir toplantıda İzmir’in gündemdeki deniz kokusuna değinirken ağzından o cümleyi de çıkardı, kaçırdı, “Bilimsel acılaşmalar gösteriyor ki, körfezdeki kokuya son vermemiz için birinci yapmamız gereken, İzmir’de yağmur suları kanalı ile atık su kanallarının ayrıştırmak’

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de, İzmirliler adına Başkan Soyer’e ‘Günaydın’ videosu çekip gönderdi.

Başkan Sürekli, tespitinin gün gelir icraatını da yapıp, yaptırıp ‘İzmir Körfezi’nde Yüzüyorum’ videosu gönderirse de hiç şaşırmayacağım!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.