İzmir Laiklik Zinciri İçin Sokağa Çıktı

İzmir Laiklik Zinciri İçin Sokağa Çıktı

Üçkuyular'dan Mavişehir'e kadar oluşturulan laiklik zincirinde meşalelerin yakılmasıyla beraber büyük bir görsellik ortaya çıktı.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik yeni Anayasa'da yer almamalı cümlesi kurmasına çok büyük gelmişti. Bugün İzmir'de düzenlenen eylemle beraber İzmir Körfezi'nin bir ucunda olan Üçkuyular'dan diğer ucundaki Mavişehir'e kadar insanlar el ele tutuşarak laiklik zinciri oluşturdu.

CHP İzmir İl Başkanlığı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile ilgili açıklamalarını, 'Laiklik için insan zinciri' oluşturarak protesto etti. Saat 21.00 sıralarında Güzelbahçe Sahili'nden başlayan, Mavişehir Sahili'ne kadar devam eden 17 kilometrelik alanda vatandaşlar el ele tutuştu. Eyleme CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri, CHP'li ilçe belediye başkanları zincirin Gündoğdu Meydanı'ndaki halkasından katıldı.

Çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve İzmirli taraftar guruplarının destek verdiği eyleme katılan vatandaşlar 5 dakika boyunca 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganları attı, ellerinde 'El ele ver, laikliğe sahip çık' yazılı dövizler taşıdı.

İzmir'in ruhuna yakışan eylem

Laikliğe saldırıyı protesto ve eylem çağrısını geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel yapmıştı. Eyleme İzmir’deki sivil toplum kuruluşlarının tamamına yakını da destek verdi. Yapılan eylemin CHP'nin değil, İzmir'in eylemi ve laikliği sahiplenmesi anlamına geldiğini söyleyen Yüksel, “5 Mayıs Perşembe akşamı tüm İzmir Halkı’nı, laikliğe ve cumhuriyete sahip çıkmak, bu değerlerimize saldıranlara en iyi cevabı vermek için, evlerine en yakın sahil bandına çıkarak insan zincirine katılmaya çağırıyorum

laiklik zinciri 2

Laikliğe saldırıya büyük cevap

Laiklik zinciri oluşturmanın İzmir'in ruhuna ve duruşuna çok yakışacağını belirten Yüksel, ‘Bugün oturdukları tüm koltukları Atatürk'e ve onun kurduğu cumhuriyete borçlu olanlar, içlerindeki cumhuriyet ve laiklik düşmanlığını sık sık dışarı vurup, cumhuriyetimizin harcı olan laikliğimizi yok etme planlarını utanmadan, sıkılmadan açıkça dile getirebiliyorlar. Bu gaflete düşenler anlaşılan o ki, bu milletin içindeki Atatürk sevdasını, cumhuriyete olan bağlılığını ve laik düzene olan inancını hiçe saymaktadırlar. İşte biz İzmirliler olarak, bu hiçe sayışa, laikliğe saldıranlara en büyük cevabı İzmir'den vermek için yola çıktık. İlk eylemimiz 30 Nisan'da başlattığımız ve 8 Mayıs'a kadar sürecek olan her gün saat 21.00’deki 1 dakikalık ışık açma-kapama eylemi oldu. Ardından sosyal medya hesaplarımızın profil sayfalarını ve kişisel fotoğraflarımızı Atatürk resimleri ve laiklik hakkındaki avatarlarla süsledik. Bu eylem ve protestolarımıza halen destek veren İzmirli hemşehrilerimize gönülden teşekkür ediyorum’ diye konuştu.

STK’lardan laiklik zincirine büyük katılım

Yüksel “Türkiye'de ne zaman laikliğe, cumhuriyete, demokrasiye bir saldırı olsa tüm gözler CHP'nin vereceği tepkiye odaklanıyor. Bizler de tarihten gelen ve milletin bize yüklediği bu misyonun gereğini yaparak elbette ki vatandaşlarımızın beklentisini karşılayacak girişimlerde bulunuyoruz. Laiklik için insan zinciri de, bize bu misyonu yükleyen İzmirlilerle birlikte gerçekleştireceğimiz eylemdir. Bu akşam saat 21.00'de sahile inerek laikliğe sahip çıkmak için bu eylemi sahiplenen birçok kurum var. DİSK, KESK, KAMU-İŞ TÜRK-İŞ, Tabip Odası, Eczacılar Odası, TEMAD, Atatürkçü Düşünce Dernekleri, spor kulüplerimizin taraftarları, iş dünyasının dernekleri ve hemşehri dernekleri gibi, daha burada sayamadığım birçok kurum ve kuruluş, tabii ki evlerinden çıkarak kendilerine en yakın vapur iskelesine, sahil kenarına gidecek 7'den 77'ye tüm İzmirlilerle birlikte, laikliğe sahip çıkmak için Güzelbahçe'den, Mavişehir'e kadar olan sahil bandında el ele verecek ve ‘Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganını birlikte atacağız’ ifadelerini kullandı.

laiklik zinciri

Kahraman ne demişti

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır” diyerek, “Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım” şeklinde konuşmuştu.

Kahraman, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'ndaki konferansta sarf ettiği sözler çok tepki çekmişti.

Anayasa kitapçığını gösteren Kahraman, “Bu Anayasa değişmeli. Bir başlangıç kısmı var; üzüyor beni. 34 tane ‘ve', 22 tane ‘virgül', 7 tane ‘noktalı virgül', 7 ‘paragraf' ve 1 ‘nokta'. 2 sayfa süren bir başlangıç kısmı. Dünya anayasalarında böyle bir başlangıç yok. Lisanı da güzel değil. Birinci kısmında hürriyeti verir. Maddenin hemen ikinci kısmında ‘ancak, şu kadar ki, fakat' diyerek hürriyeti geri alır. Niye? Çünkü bir darbe anayasasıdır. 61 de böyledir. 82 de böyledir” şeklinde konuştu.

“Laiklik yeni Anayasa'da olmamalıdır”

1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini belirten Kahraman, şöyle devam etti:

“Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım.”

“Yeni Anayasa dindar olmalı”

Bazı ülkelerdeki anayasalarda dini ibarelerin bulunduğunu söyleyen ve örnekler gösteren Kahraman, “Peki niye biz Müslüman bir ülke olarak, dinden kendimizi arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Niye? İslam İşbirliği Örgütü'ne kayıtlıyız, üyesiyiz, kurucusuyuz. İslam Kalkınma Bankası'nda varız. Bir İslam ülkesiyiz. Nedir yani? Neden? Ladinilik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.