İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Çevre Performans Endeksi’ne dikkat çekti!

İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Çevre Performans Endeksi’ne dikkat çekti!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Yale ve Columbia Üniversiteleri tarafından 2006’dan bu yana iki yılda bir hazırlanan Çevre Performans Endeksi’nin 2022 yılı sonuçlarına dikkat çekti.

MEDYA EGE - Yale ve Columbia Üniversitesi girişimiyle hazırlanan Çevre Performansı Endeksi (EPI), 180 ülkenin çevre politikaları ve uygulamaları konusundaki başarısını değerlendiriyor. EPI, çevre sağlığı ve ekosistem canlılığı konusunda 180 ülkeyi sıralıyor. Bu göstergeler, ülkelerin belirlenmiş çevre politikası hedeflerine ne kadar yakın olduğuna dair ulusal ölçekte bir ölçü sağlıyor.

Endeksin oluşturulmasında kullanılan veriler; Dünya Bankası, BM Kalkınma Programı, BM Gıda Örgütü, BM İklim Değişikliği Konvansiyonu, World Resources Institute gibi kuruluşlardan elde ediliyor. Verilerin çoğunu üçüncü taraf kurumlara doğrulatıyor veya sonuçları doğrulatmak için erişebilen ve denetlenebilen bir veri toplama süreci yürütüyor. Hükümetlerin doğrudan verilerini kabul etmiyor.

11 sorun kategorisinde 40 performans göstergesi kullanan bu yılki endeks, 180 ülkeyi sıraladı.

gsagasg.png

2008'de 72. sırada, 2010'da 77. sırada, 2018 yılında 108. sırada, 2020 yılında 99. sırada yer alan Türkiye; 2022 Çevre Güven Endeksi'nde ise 172. sırada yer aldı.

fnwirfxwiaafwom.jpg

Çevre Güven Endeksi'nin 2022 yılı verilenin ilk 10'unda ise sırasıyla şu ülkeler yer aldı: Danimarka, Birleşik Krallık, Finlandiya, Malta, İsveç, Lüksemburg, Slovenya, Avusturya, İsviçre ve Hollanda.
Listenin en sonunda ise Hindistan bulundu.

İZMİR MİLLETVEKİLİ DİKKAT ÇEKTİ

216629.jpg

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ziraat Yüksek Mühendisi Kamil Okyay Sındır, yayımlayan Çevre Performans Endeksi'ni gündeme taşıyarak bir paylaşımda bulundu.

Sındır paylaşımında, "Yale Üniversitesi Çevre Hukuk ve Politikaları Merkezi’nce yapılan bir araştırma sonucu 180 ülkenin Çevre ve Sürdürülebilirlik Performans Endeksi… Türkiye’yi arayarak bulmak için zorlanmayın, her konuda olduğu gibi burada da sondan başlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. 172!" ifadelerine ifadelerine verdi.

45646546.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.