İzmir Mimarlığına Katkı Koyanlara Vefa

İzmir Mimarlığına Katkı Koyanlara Vefa

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, “İzmir Mimarlığına Katkı Koyanlar Vefa Programı” düzenliyor. 

İlk kez gerçekleştirilen programın ilk ismi ise seçici kurul tarafından; İzmir mimari belleğinin önemli tanığı, bu yıl 101. yaşını kutlayan başta Alsancak Hocazade Camisi olmak üzere sayısız eser ortaya koyan Mimar Fahri Nişli, olarak belirlendi. 

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, kent tarihine nitelikli mimarlık eserleri ile iz bırakan ustalara vefa borcunu ödemek için İzmir Mimarlığına Katkı Koyanlar Vefa Programı’nı başlattı. Prof. Dr. Deniz Güner, Doç. Dr. Zehra Akdemir Veryeri, Dr. İlker Kahraman, Mimar Zeynep Günseli Özşahin, Mimar Dürrin Süer’den oluşan 2020 yılı Seçici Kurulu, bu yıl 101. yaşını kutlayan ve 1944’ten itibaren 50 yıla yakın kent mimari belleğine sayısız eserler kazandıran Fahri Nişli’yi, ilk isim olarak belirledi. 

DİJİTAL OLARAK PANEL DÜZENLENDİ

Prof. Dr. Deniz Güner’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve Yüksek Mühendis Mimar Ersin Pöğün, ( Fahri Nişli'nin damadı) Prof. Dr. Özen Eyüce, Prof. Dr. Tutku Didem Altun ile Yüksek Mimar Berrak Suluova’nın konuşmacı olarak katıldığı “İzmir Mimarlığına Katkı Koyanlar Vefa Programı 2020: Fahri Nişli” Paneli, İzmir Mimarlık Merkezi’nin YouTube kanalından yayınlandı.

MİMARLIK BELLEĞİNDE İZ BIRAKAN İSİMLER

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İlker Kahraman, “Bu programla hem mimarlık hem de kent belleğinde önemli izler bırakan eski ustalarla tekrar bir bağ kurmak, onların bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak ve bunları gelecek nesillere aktarmak istedik. İlk isim olarak da seçici kurul olarak İzmir’de mimarlığın en önemli isimlerinden asırlık çınarımız Fahri Nişli’yi belirledik” dedi. 

MİMAR FAHRİ NİŞLİ KİMDİR?

1919’da dünyaya gelen Mimar Fahri Nişli, ilk ve orta öğretimini İzmir’de tamamladı. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nden 1944’te mezun oldu. Meslek hayatına 1944’te Bursa’da kurduğu 'Nişli Mimarlık Bürosu' ile adım atan Nişli, bir yıl sonra İzmir'e dönerek 1990’lı yıllara kadar aralıksız hizmet verdi. İzmir’e başta Alsancak Hocazade Camisi olmak üzere çok sayıda önemli eser kazandıran Fahri Nişli, bu 50 yılda birçok mimar da yetiştirdi. Yetiştirdiği mimarların her biri kendi bürolarını açarak İzmir'e çok değerli eserler kazandırdı. 1995 yılından bu yana hobileriyle ilgilenerek emekliliğin tadını çıkartıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.