İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nden coşkulu 19 Mayıs kutlaması

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nden coşkulu 19 Mayıs kutlaması

İZSİAD, 19 Mayıs Atatürk’ün Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı internet üzerinden yaptığı toplantıyla kutladı. 

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD),  Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, “Bağımsızlık umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş meşalesinin yakıldığı tarih olan 19 Mayıs’ın 101. yılı tüm ulusumuza kutlu ve mutlu olsun. 19 Mayıs tarihi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün attığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna doğru atılan bu adım öyle önemli bir adımdır. 19 Mayıs, dünyadaki ezilmiş milletlerin örnek aldığı ve bağımsızlığına düşkün bir ulusun ayağa kalktığı direniştir” dedi.

Cumhuriyet doğru giden yolda 19 Mayıs’ın en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu söyleyen Küçükkurt, “Geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimizin, dünün bu değerli mücadele ve fedakârlıklarına sahip çıkacağına, ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara fırsat vermeyerek Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği yolda yürüyeceklerine yürekten inanıyorum. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun” dedi.

img_0393.jpg

“Nutuk, tarihimiz için çok önemli”

19 Mayıs’ın Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günü olduğunu vurgulayan Prof. Nükhet Adiyeke, Almanya’da bir dergide Atatürk’ün en büyük devrimciler arasında gösterdiğini hatırlattı. Tam bağımsız bir devlet kurarak gençlere emanet ettiğini belirten Prof. Dr. Nükhet Adiyeke, “ Mustafa Kemal’in gençlik yıllarına baktığımız zaman gerçekten aydın bir kişiliğe sahip olduğunu görürüz. Nutuk bizim tarihimiz için çok önemli. Yaklaşık bir yıl boyunca gece gündüz çalışılarak yazılan Nutuk, mecliste altı gün boyunca okundu. Nutuk’da Atatürk’ün çok sık kullandığı bir ifade edilen efendiler kelimesini, kadın ve erkek bütün toplumu kapsadığı için kullanmıştır. Bu kelime bile Mustafa Kemal’in kadın-erkek eşitliğini inandığını göstermiştir” diye konuştu.

“Nutuk, tam bağımsızlık metnidir”

Nutuk’un Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu dönemle başladığını ve 1927 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin geldiği noktayla sonlandırdığını ifade eden Doç. Nuri Adiyeke, “Atatürk, Nutuk’a 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkarak olaylara ele aldığı çok önemli bir edebi bir eser. Nutuk’un Türkiye için tam bağımsızlık metnidir. Mandater ve bölgesel kurtuluş çarelerine Mustafa Kemal karşı çıkmıştır. Ulus egemenliğine dayalı yeni bir Türk devleti kurmak istedi ve Kurtuluş Savaşı’nın temelidir. Mustafa Kemal Samsun’a çıktığı zaman yeni bir devlet kurmak istiyordu” dedi.

Besteci Bülent Özdemir ise günün anlam ve önemine ilişkin şarkıları seslendirdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.