İzmir Tarihi Asansör'ün Tacı

İzmir Tarihi Asansör'ün Tacı

Abdulkadir HAZMAN yazdı

İzmir Tarihi Asansör'ün taçı olan tarihi 308 sokağı İzmir Büyükşehir Belediyesi yürüyen merdiven yapma kararı alınca Karataş'ta tam anlamıyla kızılca kıyamet koptu.

 308 sokak sakinleri ve Karataş'ın tarihi dokusunu duyarlı vatandaşlar 308 sokağa " Yürüyen merdiven istemiyoruz" pankartını asarak eylem başlattılar. 

tarihi-asansor-de-israf-goruntusu-221061m_tepe.jpg

Bunun üzerine belediye yetkilileri sokak sakinlerini yürüyen merdiven konusunda ikna etmek için seferber oldular.Buraya kadar her şey normal gibi gözüküyor. Kim istemez ki teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı ve soluk soluğa çıkmak zorunda kaldığımız merdivenleri bir çırpıda çıkmayı. Fakat kazın ayağı öyle değil. Karataş'ın tarihi dokusunu bilmeyen ve özellikle 40 merdiven ve 308 sokak gibi tarihi sokakların işlevini bilmeyenler sanırım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanını yanlış yönlendiriyorlar.

1200x627-1597599811873.jpeg

 308 sokağa yürüyen merdiven yapmak demek asansöre gelen turistlerin bu sokağın merdivenlerine oturup Tarihi Asansörün ve körfezin doyulmaz maanzarından mahrum bırakılması demektir. Sokakta bulunan eski İmzir evlerinin tarihsel işlevini ve sokağın nostaljik yapısını yok etmektir. Bu yapılacak yürüyen merdiven projesi Tarihi Asansör'ün taçı olan 308 sokaktan artık fotoğraf sanatçılarının o doyumsuz manzarayı fotoğraflamayacağı anlamına gelir. Üstüne üstlük sokak daralacak ve sokak sakinlerinin istemediği bir konsept oluşacak. Karataş için Çaka Bey büstünün getirilmesi, Karataş köprüsünün restorasyonun yapılması, İngiliz Bahçesinin düzenlenmesi gibi bir çok acil yapılması gereken işler dururkern daha önceki belediye başkanlarının da Karataş'a yürüyen merdiven yapacağım diyen başaknlar gibi Sayın Tunç Soyer'in  böyle bir projeye onay vermesini anlamak oldukça güç. Sanırım İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yanlıştan geri adım atar, 308 sokak Tarihi Asansör'ün taçı olmaya devam eder.

0x0-308-sokak-yuruyen-merdiven-istemiyor-1597608916027.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum