İzmir tarihinin en büyük yağmur suyu ayrıştırma yatırımı sürüyor

İzmir tarihinin en büyük yağmur suyu ayrıştırma yatırımı sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, körfezin varlığının devamı ve sürdürülebilirliği için hayata geçirilen “Yaşayan Körfez” programının en önemli ayaklarından biri olan yağmur suyu ayrıştırma imalatlarını sürdürüyor.

İZSU Genel Müdürlüğü, birleşik sistemle çalışan yağmursuyu ve atık su kanallarını ayrıştırma çalışmalarına devam ediyor. Son üç yılda Körfez’e açılan 220 kilometrelik yağmur suyu hattı imalatı tamamlanırken, 270 kilometre yağmur suyu hattının da bu dönem hizmete sunulması hedefleniyor.

30062023-10483-1.jpg

BUCA’DA SU BASKINLARI TARİHE KARIŞIYOR

İzmir'in nüfus yoğunluğu açısından en kalabalık ilçesi olan Buca’da yağmur suyu ayrıştırma çalışmaları hızla devam ediyor. Afetlere karşı altyapının dirençli hale getirilmesi ve yüzülebilir körfez hedefiyle bölgenin birleşik sistem çalışan kanalizasyon altyapısı yenileniyor. 16 kilometre yağmur suyu ayrıştırma ve 10 kilometre atık su hattı imalatını kapsayan proje; Buca’nın 11 mahallesine hizmet edecek. Zafer Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde tamamlanan imalatlarla bölgenin kronikleşen sorunu da çözüme kavuşturuldu.

Kozağaç Deresinin 2 kilometrelik güzergâhında ise taşkın kontrolünün sağlanması amacıyla 500 yıllık taşkın debisini karşılayacak boyutlarda yeni ıslah imalatı yapılıyor.3 bin 500 metrelik ayrıştırma hattı ile bin metrelik menfez imalatı tamamlanan proje kapsamında yağmur sularının toplandığı noktalara da ızgaralar imal edilerek su baskınlarının önüne geçiliyor.

30062023-10483-0.jpg

SU BASKINLARINA KARŞI KALICI ÇÖZÜMLER

Buca’da imalatları devam eden 1. Etap çalışmaların ardından Buca Koop. Yıldız, Kuruçeşme, Adatepe ve Hürriyet mahallelerinde de 8 kilometrelik yeni bir proje hayata geçirilecek.

Yapılacak çalışmalarla, körfeze ulaşabilecek kirleticilerin önüne geçilmesinin yanı sıra atık su arıtma tesislerine atık su hatlarıyla gelen yağmur suyu debisi ile buna bağlı enerji tüketimi ve kentin karbon ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.