İZMİR TİCARET BORSASI YILIN SON MECLİSİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

İZMİR TİCARET BORSASI YILIN SON MECLİSİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

İzmir Ticaret Borsası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı 29 Aralık 2020 Salı günü video konferans aracılığıyla ve Meclis üyelerinin geniş katılımıyla yapıldı. 

Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Covid-19 sürecinde sağlıktan sonraki en önemli gündemin tarım ve gıda olduğunu vurguladı ve bu dönemde ülkelerin öncelikli olarak kendi halklarının gıda güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirleri devreye almaya çalıştığına değinerek, bu dönemin sürdürülebilir tarımsal üretimin ve etkin çalışan gıda arz zincirlerinin önemini bir kez daha ortaya çıkardığının altını çizdi.

Dünya kamuoyunun pandeminin tarımsal üretim süreçlerinde, gıda talebinin içeriğinde ve tedarik zincirlerinin yapısında kalıcı değişikliklere neden olacağı konusunda hemfikir olduğunu belirten Işınsu Kestelli, “Bu dönemin ardından her alanda beklenen yapısal değişim, tarım ve gıda sektöründe de mutlaka yaşanacak. Ancak pandemiden bağımsız iklim değişikliği gibi küresel sorunlar da bu değişimde etkili olacaktır. Pandemi dönemi gösterdi ki bütün kriz ve felaketler ekonomik açıdan en savunmasız kesimleri daha fazla etkiliyor. Bu nedenle dünyanın, daha sürdürülebilir üretim ve daha adil bir gıda paylaşımı için önümüzdeki dönemde küresel iş birliklerine ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

İzmir Ticaret Borsası olarak önümüzdeki yıl büyük bir gururla 130. Yılı kutlayacaklarını belirten Işınsu Kestelli, bu dönemde Borsa Yönetimi olarak pek çok radikal değişiklik ve proje için el birliğiyle çalıştıklarını şu sözlerle ifade etti: 

“Bir yandan Borsa’nın marka stratejisi, geleceğe ışık tutan duyarlı ve sorumlu kurum anlayışıyla yeniden tanımlanırken, diğer yandan somut projeler tek tek hayata geçiriliyor. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ne Tarım Bakanlığı’nı da ortak alarak önemli bir aşamaya ulaştık. Borsa Vakfımızın kuruluşu için de gerekli adımları hızlı bir şekilde attık. Yeni yılın ilk yarısında kuruluş işlemleri bitecek olan Borsa Vakfı çatısı altında başta üyelerimizin ve sektörün eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak Borsa Akademi faaliyetlerini yürüteceğiz. Üyelerimizin bilgi ve deneyimleri, iş yetenekleri ile yurt içi ve yurt dışı bağlantılarımızdan yararlanarak, ekonomik teknolojik, bilimsel ve kültürel gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştireceğiz. Vakıf çalışmaların yanı sıra elektronik salon işlemlerinde yazılımın devreye alınması noktasında da sona geldik. Kurum dergimizin yenilenmesinden, Podcast yayınlarına, sosyal medya etkileşiminden, 130. Yıl prestij yayınına kadar, iletişim etkimizi artırıcı adımlar attık ve atmaya da devam ediyoruz. 

Konuşmasının son bölümünde 130. yılın İzmir Ticaret Borsası için bir çok alanda değişim ve dönüşüm yılı olacağına dikkatleri çeken Işınsu Kestelli, “Detaylarını paylaştığımız projeler 130. Yıl çalışmalarımızdan sadece bir kaçı. Çok yakında kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız bir çok yeni çalışmamız olacak. 130. Yıl Borsamız için pek çok alanda atılım gerçekleştireceği değişim ve dönüşüm yılı olacak” diye konuştu.

Su ve kuraklık sorununun ülkemiz için gittikçe derinleştiğine değinen Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise “Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün 2020 alansal yağış raporuna göre; Kasım ayı yağışları mevsim normallerinin yüzde 49 altında gerçekleşti. Bu tehlikenin tarımsal üretimimizi nasıl tehdit edebileceğini geçen toplantımızda konuşmuştuk. Ancak yağışların noksanlığı sadece tarım ürünlerinin yaşamını etkilemiyor. Doğal yaşam ve canlıların da yaşamını tehdit eder düzeyde. Çünkü iklim değişikliğinin olumsuz değişiminin, canlı yaşamının sürdürülebilir olmasında ciddi bir tehlike olduğu açık. Örneğin arılar; eğer yağışlar ile doğada yeterli çiçeklenme olmazsa kendilerine yetecek bal yapamayacakları için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar. Arıların yok olması ise dünyanın bitkisel yaşamının tehlike altında olması demek. Bunu düşünmek dahi istemeyiz.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletlerin 11 Aralık’ta gerçekleştirdiği zirvede iklim acil durumu çağrısı yaptığına değinen Barış Kocagöz, bu kapsamda birçok ülkenin konuya ilişkin önlem ve aksiyon planlarını açıkladığını, ülkemizde de hem hükümetimizin hem de yerel yönetimlerin bir iklim politikası olması gerektiğine değinerek, “Net bir şekilde iklim değişikliği ile savaşta duruşumuzu ortaya koymalıyız. Planlı bir şekilde bu büyük sorunla savaşmalı ve elimizden geldiğince düzeltmek için yapabileceklerimizi hayata geçirmeliyiz. Açıklanmasını umduğumuz böyle bir plan dâhilinde belediyelerden bireylere kadar hepimiz üstümüze düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Diğer taraftan ne mutlu ki Tarım Bkanlığımız iklim değişikliği ile tarımsal üretimde oluşabilecek sorunlarımıza işaret ederek, ‘İklim Değişikliğine Uyum Seferberliği’ başlattı ve alınabilecek önlemleri açıkladı. Ancak Türkiye olarak dileğimiz hassasiyetimizi göstermek adına; başta Paris İklim Anlaşmasının ülkemiz tarafından da imzalanmasıdır. Yerel yönetimlerde ise dileğimiz; değişen iklime karşı lafta değil, gerçekte uygulayacakları politikalar ile mücadele etmeleridir.” dedi.

Yılın son Meclis toplantısında Başkanların konuşmalarının ardından İTB 2021 yılı bütçe tasarısı Meclis üyelerinin onayına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda üyelerin oy birliği ile 2021 yılı bütçesi 23 milyon TL olarak onaylandı. Yapılan oylamanın ardından söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli 2020 yılı bütçesinin planlandığı şekilde gerçekleştirildiğine değinerek, “Bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi, tahmin edilen 20 milyon 500 bin TL bütçe rakamını yakalayacağımız ve yılı gelir fazlası ile kapatacağımız anlaşılmaktadır. 2021 yılı bütçesi ise geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 12 artışla, 23 milyon TL olarak tahmin edilmiştir. Bu vesile ile Bütçe tasarısında emeği geçen yönetim kurulu üyelerimiz ve idari çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Toplantının son bölümünde Meclis üyeleri sektörlerine ilişkin 2020 yılı değerlendirmeleri ve yeni yıla dair temennilerini katılımcılarla paylaştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.