İzmir Ticaret Borsası'ndan Pilav ve Kuru Fasulye Ziyafeti

İzmir Ticaret Borsası'ndan Pilav ve Kuru Fasulye Ziyafeti

İzmir Ticaret Borsası, 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesi vesilesiyle bulgur ve pirinç pilavı ile nohut ve kuru fasulye yemeği dağıtımı yaptı.

İzmir Ticaret Borsasıı (İTB), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın girişimi ile Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün kabulüyle 2016'nın Kuru Bakliyat yılı olarak ilan edilmesiyle beraber Borsa Binası önünde yemek dağıtımı yaptı. Pirinç ve bulgur pilavıyla ile nohur ve kuru fasulye yemeklerini dağıtan ITB'nin sağlıklı beslenmeye dikkat çekmek amacıyla yaptığı etkinlik özellikle gençlerden büyük ilgi gördü.

Borsa binası önünde gerçekleşen etkinlik öncesinde konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Bakliyat, en az on bin yıldır tüketilen ve dünyada kullanım alanı açısından en geniş coğrafyaya sahip gıda ürünüdür.  Dolayısıyla besin açısından olduğu kadar ticaret açısından da önemli bir değerdir.  Birçok üniversite ve uluslararası laboratuvar; bakliyatın sağlık açısından kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser ve benzeri hastalıklara karşı bir kalkan olduğunu ortaya koymuştur.  Bütün bunları bir kenara bırakacak olursak dahi bakliyat geleneksel kültürümüzün bir parçası olması sebebiyle bir emtianın ötesinde, sahip çıkmak zorunda olduğumuz bir mirastır.  Bugün de, tıpkı yüzlerce yıldır olduğu gibi bakliyat yemeklerinden oluşan bu sofra bizleri bir araya getirdi. İnanıyorum ki, ilk adımını bu güzel yemek eşliğinde hep beraber attığımız faaliyetlerimizle güzel sonuçlar elde edeceğiz.  Bakliyatların faydaları konusunda bir farkındalık yaratacak ve bakliyatların üretim, tüketim ve ticaretini artıracağız” diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası

Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise, bakliyat etkinliklerinin yıl boyu devam edeceğini belirterek, “Bu etkinlik bir ilktir. Bu anlamda borsamıza teşekkür ediyoruz. 2016 dünya bakliyat yılı ilan edildi. Dünyada bakliyatın tanıtılması için bu etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Bakliyatlar sağlıklı ve dengeli beslenmenin ayrılmaz bir unsurudur. Dünya sağlık örgütleri bakliyat tüketimini önermektedir. Türkiye bakliyatın gen merkezidir. Mezopotamya bakliyat üretiminde önemli bir merkez olmuştur. Türkiye’de yetiştirilen bakliyatı çok daha kalitelidir. Biz bu etkinlikleri artırmayı ve geliştirmeyi planlıyoruz. Özellikle genç nesillere bakliyatın sevdirilmesi için bu etkinlikler çok önemli. Odalarımızca etkinlikler sürmeye devam edecek.  Çeşme’de dünya bakliyat konferansı düzenlenecek. İndirimli bakliyat dağıtımı yapılacak” dedi.

Vatandaşlara kuru fasulye dağıtımını Başkan Kestelli ile birlikte gerçekleştiren İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, “Böylesi kadim bir borsada, kadim geçmişe dayanan yeme içme gününde bir aradayız. Bu bir geleneksel ürünleri içermekle birlikte sağlığımızı sürdürmek için önemli günlerden birindeyiz. Uluslararası bakliyat yılı ilan edilmesinde bu ürünlerin insan vücuduna olan katkısı önemli rol oynamaktadır.  Gençlerimizi fast food anlayışından kurtarmamız gerekiyor. Ülkemizin kadim ve lezzetli ürünleriyle insanlarımızı buluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Mehmet ÖZDOĞRU

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.