İzmir Veteriner Hekimler Odası'ndan Dünya Arı Günü açıklaması

İzmir Veteriner Hekimler Odası'ndan Dünya Arı Günü açıklaması

"Yaşanabilir dünya için sürdürülebilir arıcılık..."

İzmir Veteriner Hekimler Odası, Dünya Arı Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı H. Gökhan Özdemir şu sözlere yer verdi:

Tüm dünyada ilk kez 2017 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda katılımcı 115 ülkenin oybirliğiyle "Dünya Arı Günü" olarak 20 Mayıs kabul edilmiştir.

Ülkemiz coğrafyasının ve doğasının cömertliliğinin bir örneğini, arı yetiştiriciliğinde ülke olarak geldiğimiz başarılı noktada görebiliriz. İklim koşullarımız, coğrafi yapımız ve bitki örtüsü zenginliğimiz doğal olarak sahip olduğumuz imkânlar olarak, arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde en önemli desteklerimizdir. Bizlere düşen yalnızca bu doğal desteklere sahip çıkmaktır.

Ülkemizde 2000 yılında sonra kovan sayımız ve bal üretimimizde artış görülmüştür. Arıcılar Birlikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ve bazı Yerel Yönetimler tarafından da sektör desteklenmektedir. Ancak yüksek üretim potansiyeline karşın dünya piyasasında hedeflenen noktaya henüz gelinmemiştir.

Gerek arılar sayesinde dünyanın geleceğini sürdürebilmesi, gerekse arıların geleceği için sürdürülebilir dünyanın hedeflenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Özellikle tarımsal faaliyetlerde bilinçsizce ya da ekonomik kaygılarla kullanılan kimyasalların, coğrafik yapıya ciddi müdahalelere neden olan tüm tesislerin ve yapıların uygulanması sırasında arı popülasyonunun da dikkate alınması gerekmektedir.

Doğanın korunmasının yanında, mevcut üreticilerin desteklenmesi ve yeni üreticilerin de üretime dahil olması için teşvik edilmesi, arıcılık sektörünün cazip hale getirilmesi de ülkemiz ekonomisi açısından da ayrıca önemlidir.

Arıcılık sektörünün varlığının bizlere doğanın bir lütfu olduğunu unutmadan faaliyet gösteren tüm üreticilerimizin ve bu sektörde görev yapan meslektaşlarımızın Dünya Arı Gününü kutluyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.