İzmir Veteriner Hekimler Odası'ndan Dünya Kuduz Günü açıklaması

İzmir Veteriner Hekimler Odası'ndan Dünya Kuduz Günü açıklaması

İzmir Veteriner Hekimler Odası adına Başkan Gökhan Özdemir bir açıklama metni yayınladı.

İzmir Veteriner Hekimler Odası adına Başkan Gökhan Özdemir bir açıklama metni yayınladı. Özdemir, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 

"Her yıl olduğu gibi 28 Eylül gününde tüm dünya Kuduz Hastalığını konuşuyor. Amaç farkındalık yaratarak halkın bilinçlenmesini sağlamak kuduz hastalığı diğer zoonozlarla karşılaştırıldığında insanlarda sık görülmemekle birlikte ölümle sonuçlandığı için halen en önemli zoonozlardan biri olarak kabul edilmektedir. Önemli olan koruyucu hekimlik hizmetlerinin tam anlamıyla yerine getirilmiş olmasıdır. 

Bunun için evcil hayvanların sağlık kontrollerinin ve aşılarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Sahipli sahipsiz demeden hayvan sağlığı, dolayısıyla insan sağlığı için koruyucu veteriner hekimlik hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi sorunun tek ve etkin çözümüdür.

Daha geçtiğimiz günlerde en büyük illerimizden olan Adana’nın bir ilçesinde yaşanan kuduz vakası bu konudaki yasaların ve uygulamaların sorgulanması gerektiğini düşündürmektedir. Sahipsiz hayvanların yoğun olduğu bölgelerde kayıt, işaretleme ve aşılama çalışmaları en az kısırlaştırma çalışmaları kadar önemlidir. Sahipsiz hayvanların işaretlenmesine ve sahipsiz hayvan sayısının azaltılmasına verilen önem, sahipsiz hayvanların düzenli olarak aşılanması gerektiği gerçeğini değiştirmemektedir.

Olayın bir diğer önemli boyutu da vatandaşların risk altında olmasının yanı sıra sahipsiz hayvanlara hizmet veren sağlık çalışanları olarak meslektaşlarımızın aldığı risktir. Veteriner Halk Sağlığının dünyaca Tek Tıp Tek Sağlık bakış açısı ile ön planda tutulduğu günümüzde ne yazık ki ülkemizdeki durum farklıdır.

Sahipsiz hayvanlar sorunu yalnızca Veteriner Hekimlik mesleğinin ya da yerel yönetimlerin hatta bazen sadece hayvan severlerin sorunuymuş gibi algılanmaktadır. Oysa hayvanların ve insanların ölümüne neden olabilecek bir hastalıkla mücadelede ciddi ve sürdürülebilir devlet politikaları uygulanmalıdır.

Bu konuda hizmet veren her meslek grubu da risk oranında hizmetlerinin karşılığını alabilmelidir. Hayvan sağlığına ve haklarına verilen değer Veteriner Hekimlerin özlük haklarına ilişkin düzenlemelerden de anlaşılacağı gibi ne yazık ki yetersizdir.

Sahipsiz hayvanlar konusunun yalnızca nicelik olarak değil nitelik anlamında da ele alınması gereken bir konu olduğu unutulmamalı ve pek çok ilde özveri ile yerel yönetimlerde görev yapan meslektaşlarımız tarafından yürütülen Veteriner Halk Sağlığı hizmetlerinin göz ardı edilmediği bir sistem oluşturulması şarttır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.