İzmir Veteriner Hekimleri Odası'ndan açıklama! 'Veteriner değil, Veteriner Hekimdir'

İzmir Veteriner Hekimleri Odası'ndan açıklama! 'Veteriner değil, Veteriner Hekimdir'

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına Başkanı H. Gökhan Özdemir açıklama yaptı

H. Gökhan Özdemir yaptığı açıklamasında şunları belirtti;

"Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkilemekte olan Covid- 19 salgını nedeni ile hepimiz farklı ve zorlu bir zaman diliminden geçiyoruz. Evde Kalmanın en etkin mücadele yolu olduğu bu günlerde pek çok sektörde olduğu gibi eğitim kurumlarımız da uzaktan çalışma yöntemi ile eğitim öğretim sürecini sürdürmeye çalışıyor.

Bu süreçte tüm dünyada tek sağlık kapsamında; insan sağlığı için Covid -19 la mücadele çalışmalarına katkı koymanın yanı sıra hayvan sağlığının ve haklarının da korunması için çalışmalarını yoğun olarak sürdüren biz Veteriner Hekimleri, EBA derslerinde mesleğimizin adının yanlış telaffuz edilmesi üzmüştür.  Bu konuda "Ağaç yaşken eğilir" atasözümüz doğrultusunda Milli Eğitim Bakanımız Ziya SELÇUK'tan ricamız; mesleğimizin adının çocuklarımıza doğru öğretilmesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına düzenleme yapılmasıdır. Talebimize ilişkin mektubumuzu sizler aracılığı ile de başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere tüm ilgili ve yetkililere iletmek istiyoruz.     En kısa zamanda, sağlıklı günlerde örgün eğitim faaliyetlerine dönebilmeyi diliyoruz" 

İzmir Veteriner Hekimleri Odası'nın Bakan Selçuk'a mektubu;

İZMİR VETERİNER HEKİMLERİ ODASI Sayın Ziya SELÇUK MİLLİ EĞİTİM BAKANI

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkilemekte olan Covid- 19 salgını nedeni ile hepimiz farklı ve zorlu bir zaman diliminden geçiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak salgının başladığı andan itibaren çocuklarımızın sağlığına yönelik almış olduğunuz önlemlerden dolayı başta şahsınız olmak üzere tüm Öğretmenlerimizi ve Bakanlık personelinizi tebrik ediyoruz.

Bizler de her meslek grubundan anne ve babalar gibi olabildiğince çocuklarımızın eğitimine bu süreçte sizlerin rehberliğinde katkıda bulunmaya çalışıyoruz.Zaman zaman çocuklarımızın farklı yayınevleri tarafından basılmış okul kitaplarında mesleğimizin adının yanlış yazıldığına rastlamış ve doğrudan yayınevleri ile irtibata geçerek ya da kamuoyunda duyurarak bu konuda düzeltmeler talep etmiştik. Ancak EBA derslerinizde bile mesleğimizin adının yanlış telaffuz edilmesine şahit olmak, tüm sağlıkçılar gibi salgınla mücadele ettiğimiz bugünlerde bizi daha çok üzmüştür.

Başarılı bir Öğretmenlik geçmişi olan ve öğrencileri tarafından da saygı ve sevgi ile anılan siz Bakanımızın bizzat bu konuda göstereceğiniz duyarlılık bizim için çok anlamlı olacaktır.     Sizlerin de çok iyi bildiği gibi, "Ağaç yaşken eğilir". Bu nedenle sizden ricamız mesleğimizin adının, "Veteriner" olarak değil "Veteriner Hekim" olarak doğru bir şekilde ifade edilmesi yönünde çalışma başlatmanız olacaktır. Ayrıca yine EBA Lise programı kapsamında Milli Şairimiz Veteriner Hekim Mehmet Akif ERSOY hakkında yapılan bilgilendirmede "Baytar" ifadesinin (Ahır Beyi) kullanılması da sözcük anlamı bakımından sorun olmamasına karşın yıllar içinde Baytar sözcüğünün de espri konusu yapılarak itibarsızlaştırılmış bir söylem olduğu düşünüldüğünde ne yazık ki hoş olmamaktadır.

Veteriner Hekimler; insanlarla hayvanların bir arada yaşamlarında; hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara geçen hastalıklar başta olmak üzere, insanlarla hayvanlar arasındaki ilişkinin ve ekolojik dengenin de sağlıklı yönetilmesi adına tüm dünyada halk sağlığında önemli role sahip bir meslek grubunun üyesidir. Bu nedenle tüm dünyada Veteriner Hekimlerin de dahil olduğu "Tek Sağlık" kapsamında uygulamalar yapılmaktadır. 

Covid-19 pandemisi de tüm dünyada Veteriner Hekimlerin sağlık çalışanı olarak önemini göstermiştir. İnsan sağlığına yönelik hizmetlerin yetersiz kaldığı noktada pek çok ülke Veteriner Hekimleri "Tek Sağlık" bilinci ile göreve çağırmıştır. Veteriner Hekim; yeryüzünde yaşayan tüm hayvan türlerinin sağlığı için önlem alan, hayvan hastalıklarında tanı, teşhis, tedavi aşamalarını gerçekleştiren, hayvanların üremesi, yetiştirilmesi ve bakımı gibi konularda tıbbi bilgi sahibi ve yasal yetki ile donatılmış kişidir. Ayrıca hayvansal gıdaların üretim ve tüketimi aşamalarında, hayvanların sağlıklı kılınmasının yanında hayvan refahı ve haklarına yönelik uygulamalarda da görevli ve sorumlu meslek grubudur. 

Ne yazık ki ülkemizde alışılagelmiş kullanımı ile "veteriner" kelimesinin anlamı köken itibarı ile "hayvan" demektir. Latince kökenli "Medicus Veterinarius" ifadesinden başında hekim ifadesini veren “Medicus" sözcüğünü kaldırdığımız zaman, geriye kalan “Veterinarius” kelimesinin, köken olarak “Veterinus”dan türetildiği ve bu “Veterinus” sözcüğünün de, Roma ordusunda, yük taşıyan hayvan/yük ulaştıran hayvan anlamlarına geldiği ve hekimlikle ilişkisinin olmadığı görülür.

Dolayısıyla hem Türkçemizin güzel kullanımına aykırılığı hem de bilinçaltı mesaj olarak mesleğimizin itibarını zedelemesi sebebi ile sizden ricamız mesleğimizin adının doğru telaffuz edilmesidir. Mesleğimizin adının "Veteriner Hekimlik" mesleği olarak söylenmesi ve bizlere de "Veteriner Hekim" olarak hitap edilmesi ve eğitim hayatı boyunca çocuklarımızın bu doğru telaffuz biçimlerini öğrenmeleri hususunda duyarlılık göstermenizi bekliyoruz. Kaldı ki, ülkemizin yasal mevzuatında da mesleğimizin doğru ifade edilişi Veteriner Hekim şeklindedir.

Toplumumuzda geleceğimize dair her konuda olduğu gibi mesleğimize ilişkin hususlarda da ileriye gidebilmek adına mesleğimizle ilgili algının çocuklarımızda doğru oluşturulması çok önemlidir. Bu doğru algıyı en doğru ve etkin şekilde oluşturabilecek olan tek kurum Milli Eğitim Bakanlığı ve doğru insanlar da Öğretmenlerimizdir. Ülkemizin geleceğine, mesleğimize vermiş olacağınız bu destekle, yapacağınız katkı için şimdiden teşekkür ederiz.
                


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.