İzmir Veteriner Hekimleri Odası'ndan hijyen uyarısı!

İzmir Veteriner Hekimleri Odası'ndan hijyen uyarısı!

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına Başkan  H. Gökhan Özdemir yazılı bir açıklama yaptı. 

Başkan Özdemir açıklamasında şunları belirtti;

"Covid 19 sürecinde sağlık çalışanlarının faaliyetlerinin yanısıra her sektörün ne kadar önemli olduğu uzayan evde kalma süresi ile kendini göstermiştir. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretimin ve üreticinin, bu ürünlerin tüketici ile buluşma anına kadar her aşamanın ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Elbette bu aşamaların sonunda hedeflenen, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşma konusunda tam da Covid 19 salgını günlerinde hatırlatmak zorunda olduğumuz bir konu daha var.

Gıda işletmelerinde, gıda işkolunda çalışanların portör muayene şartı olarak bilinen uygulama, 2011 yılında yürürlüğe giren Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılmıştır. 2013 yılında yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ile de gıda işkolunda çalışanlara "Hijyen ve Sanitasyon" eğitimi verilmesi yeterli görülmüştür. 

Yani tamamen işletme sahibinin ve çalışanın vicdanı ile bu sektörde çalışmasına engel olan bir hastalığı varsa bunu beyan etmesi ve bu sektörde çalışmaması, halk sağlığını tehdit eden bir hastalığı varsa tespit edilmediği taktirde alacağı eğitimin halk sağlığını korumak adına yeterli olacağına dayanan uygulamaya geçilmiştir.

Elbette "Hijyen ve Sanitasyon" eğitimleri çok kıymetlidir. Gıda işkolunun vazgeçilmez temel eğitimlerinden olmalıdır. Elbette eğitim şarttır. Ama bu konudaki eğitimin portör muayenelerinin yerini tutmasını beklemek bilime de eğitimlerin temel amacına da aykırıdır.

Yapılan yasal düzenlemelerden önce; portör muayenesi ile gıda işinde çalışan kişilerin halk sağlığı açısından bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadıkları 3 ayda bir düzenli olarak kontrol edilmekte idi. Ancak ne yazık ki artık bu 3 ayda bir zorunlu olarak yapılmamakta ve dolayısıyla gıda denetçileri de işyerlerinde yaptıkları denetimlerde 3 aylık portör muayene sonuçlarını sormamaktadır. 

Yani işe girerken sağlıklı olan bir çalışan eğer ciddi anlamda hastalık belirtileri ya da rahatsızlık göstermezse sağlık kuruluşuna gitmezse ve hastalığın teşhisi konmazsa çalışmaya devam etmektedir. Bu da halk sağlığı açısından ciddi bir sorundur.

Portör muayenelerinin önemine dair pek çok hastalık saymaktansa günümüzün Covid 19 unu örnek verelim. Düşünelim. Hayat normale döndü. Bir gıda işletmesinde yıllardır çalışansınız. Salgın sonrası işletme açıldı. İşinize başladınız. Bu süreçte hiçbir belirti göstermediniz ama Covid 19 pozitifsiniz. Portör muayene zorunluluğu yok. Hijyen eğitimi almışsınız. Her şey yolunda gibi öyle değil mi? Ancak müşterilerle bir aradasınız. Kimi zaman yoğunluk artıyor. Her yaştan da müşteriniz var. Haliyle damlacık enfeksiyonu olan Covid 19 herkes için bir süre daha tehlikeli olmaya devam edecek. 

Maalesef hiç farkında olmadığımız, portör muayenesi zorunlu olmadığı için de asla tespit edemeyeceğimiz insanlar bu ve benzeri hastalıklarını farkında olmadan yaymaya devam edecekler. Evet eğitim şart. Hijyen şart. Sanitasyon kurallarını bilmek şart. Peki bu uygulamaların sağlıklı yürüdüğünü denetlemenin yollarından en önemlisi olan portör muayenesi şart değilse, sizce halk sağlığı korunuyor diyebilir miyiz?

Biz Veteriner Hekimler olarak ne yazık ki bunun garantisini veremeyiz. Biliyoruz ki kimse de veremez. O yüzden her geçen gün farklı enfeksiyonların, zoonozların tüm dünyada yaşamları tehdit ettiğini düşünürsek gıda işkolunda halk sağlığına yönelik uygulamaların koruyucu hekimlik temelinde tek sağlık bileşeni ile yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini çok geç olmadan hatırlatmak istiyoruz. Sayın yetkililer; lütfen Covid 19 sonrası normalleşme sürecine dair hazırlıklarınızın arasında bu konuyu da değerlendirmeyi unutmayınız."
        

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum