İzmir'de ‘Bas-Durdur’ Sevinci

İzmir'de ‘Bas-Durdur’ Sevinci

İzmir Kent Konseyi, daha önce aldığı bir kararla İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne önerdiği ‘Bas-Durdur’ uygulamasının kabul edilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti.

Önceki dönemlerde aldığı bir karar ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne önerdiği ve toplu taşımada gece saat 22.00’den sonra kadın yolcuların istedikleri güzergâhta indirilmesini sağlayacak ‘Bas-Durdur’ uygulamasının hayata geçirilmesinden dolayı mutluluk duyan İzmir Kent Konseyi, alınan kararla halkın yönetime katılımını da sağlamış oldu.

“Halkın talebini yansıtan bir karar”
İstanbul ve Eskişehir’in ardından İzmir’de de bu örnek uygulamanın hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan kararın halkın yönetime katılımı açısından da önemli olduğunu vurguladı. 

Gruşçu, daha önceki dönemlerde aldıkları kararın kent yaşamına kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirterek “Bu uygulama konseyimizin genel kuruluna katılan kadın ve engellilerimizin önerisiyle oy birliğiyle karara bağlanmış ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne önerilmişti. Bu nedenle halkın talebini yansıtan bir karardır. Her zaman söylediğimiz bir şey var. Kent konseyleri halkın kurumlarıdır. Halkın yönetime katılabilmesi açısından alınan bu örnek karara katılan, katkı sunan ve takipçisi olan başta kadın meclisimiz olmak üzere görev yapan yöneticilerimize, genel kurul üyelerimize ve belediye meclis üyelerimize çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

“İstanbul ve Eskişehir’e emsal teşkil ettik”
İzmir Kent Konseyi’nin aldığı kararın diğer büyükşehirlere de örnek olduğunu belirten Gruşçu, “Aldığımız karar Türkiye’ye örnek oldu. İlginçtir ki, biz bu kararın önce İstanbul ve Eskişehir’de uygulanmasına vesile olduk. Önerimiz bu iki şehre emsal teşkil etti. Kısa bir süre sonra kentimizde uygulanmak üzere girişimlerimizi ve takibimizi sürdürdük. Nitekim belediye meclis üyelerimiz ve ilgili komisyonlarımız konuyu yeniden gündeme taşıdılar. İzmir yine ilklerin şehri oldu. İzmirli kadınlarımız açısından yararlı olacağını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Son dönemde artan kadına şiddet olaylarının ardından alınan kararı önemsediklerini belirten İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın ise, kararın alınmasında ve takip edilmesinde yürütme kurulunun emekleri ve çabaları olduğunu belirterek konunun meclis gündemine taşınmasında emeği geçen kadın meclis üyelerine de dayanışmaları için teşekkür etti.

‘Bas-Durdur’ uygulaması nedir?
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oybirliğiyle kabul edilen karar çerçevesinde otobüslerde yolculuk yapan kadın vatandaşlar gece saat 22:00’den sonra güzergah üzerinde durak haricinde istedikleri noktada inebilecek. ESHOT’un sabaha kadar süren baykuş seferlerinde de bu uygulama hayata geçecek.

Buna göre uygulanan diğer illerde olduğu gibi bundan sonraki dönemde İzmir’deki belediye otobüsleri de “Bas-Durdur” uygulamasına geçecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadın meclis üyelerince başlatılan girişimler sonucunda gündeme taşınan öneriyle birlikte bundan böyle toplu ulaşımda kadın yolculara pozitif ayrımcılık uygulanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.