İZMİR'DE, BELEDİYE VE KOOPERATİF İŞ BİRLİĞİYLE ÜRETİCİ KAZANIYOR

İZMİR'DE, BELEDİYE VE KOOPERATİF İŞ BİRLİĞİYLE ÜRETİCİ KAZANIYOR

Okul Sütü ve Süt Kuzusu gibi Yerelden Kalkınma Projeleriyle tarım konusunda Türkiye’ye ışık tutan İzmir, bilinçli tarım uygulamalarına devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tire Süt Kooperatifi işbirliği yaparak üreticilerin, yem bitkisi üretiminde yüksek verimle kazançlarının artmasını sağlıyor.

Proje kapsamında Türkiye’nin belediye öz kaynakları ile faaliyete geçen ilk ve tek laboratuvarı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı’ndan faydalandıklarını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük şunları söyledi:

”İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanımız Ertuğrul Tugay’la görüşerek projeyi başlattık. Kooperatif ziraat mühendisleri ortakların tarlasından toprak numunesi alarak toplu halde laboratuvara gönderiyor.  Laboratuvar Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşen Duman, tahlil sonuçlarına göre ne şekilde ve ne kadar gübre kullanılması konusunda üreticileri bilgilendiriyor. 

Çıkan sonuçlara göre kooperatif, üreticilere uygun gübre temin ediyor. Böylelikle üreticiler, yanlış gübrelemeye ödenen gereksiz harcamalardan kurtuluyor. Aynı zaman doğru uygulamayla verimlilikte yaklaşık yüzde 30 artış sağlanıyor. Bu yıl tahlil yapılarak ekilen silajlık mısırda, önceki yıllara göre dekarda 2-3 ton gibi verim artışı sağlandı. Bu da sadece verim artışından dekarda 500 TL gibi artı bir kazanım demektir” dedi.

Proje kapsamında bilinçli tarım uygulamasına katılan üreticilerin sonuçtan memnun olduklarını dile getiren Başkan Eskiyörük, gelecek yıl tüm kooperatif ortaklarının bu uygulamadan faydalandırılacağını belirterek 

“Tarımın babadan kalma yöntemlerle değil teknolojiyi yakalayarak, daha bilimsel yapılması gerekiyor. Ancak bu şekilde daha verimli ve kaliteli üretim yaparak kazancımızı arttırabiliriz” dedi.

KIRSALIN SORUNLARI ÇÖZÜLMEDEN KENTLEİRN SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ

Kooperatif olarak misyonlarının üreticinin kazancını arttırmak olduğunu belirten Mahmut Eskiyörük, şöyle devam etti:

“Bizim amacımız, üreticinin kazancını arttırmaktır. Bu çerçevede ortaklarımızın girdi maliyetlerinin düşürülmesi, verimliliğin arttırılması, kaliteli üretim yapılması ve ürününün değerinde pazarlanarak, üreticinin lokmasını büyütmek için çalışıyoruz.  

Tarım, köylümüzün işidir. Zor şartlar altında, sosyal güvencesi ve yaşantısı olmadan üreterek bizleri doyuran köylümüze saygı duymak ve onları korumak zorundayız. Bu da ancak kooperatifleşmeyle olur. İzmir’de bunun sonuç alınmış örnekleri Tire Süt Kooperatifi yanı sıra Bademli, Bayındır, İğdeli, Gödence, Bademler kooperatiflerinde de görülmektedir. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üreticinin kalkınması için kooperatifler kanalıyla yaptığı uygulamalar sonucunda bir model doğmuştur. Kırsalın sorunları çözülmeden kentlerin sorunları çözülemeyeceğini çok iyi bilen ve çalışmalarını bu doğrultuda yürüterek Türkiye’ye ışık tutan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’na tüm üreticiler adına teşekkür ederim. Umarım bu anlayış tüm Anadolu’ya yayılır. Aziz Başkan bu yaptıklarıyla köylünün gönlüne girdi. Köylülerimiz ona siyasetin ötesinde kırsalın umudu olarak bakıyor”

ÜRETİCİLER MUTLU

Şevket Seran (Kazantepe –Tire)   : “30 yıllık çiftçiyim. Üretimi hep ailemizden öğrendiğimiz ya da etraftan gördüğümüz gibi yapıyorduk. Bu yıl ilk defa kooperatifin teşvik etmesiyle 48 dekar arazime toprak tahlili yaptırdım. Hem de ben hiç elimi bile vurmadım. Allah razı olsun, kooperatif çalışanları numune aldı belediyemiz ücretsiz tahlil yaptı. Hangi gübreyi ne kadar kullanacağımı söylediler. Önerilerini uyguladım. Geçtiğimiz yıllarda dekar başına 5 ton verim alırken bu yıl 6,5 ton verim aldım. Daha az gübreleme yaptığımız için üretim maliyetim de düştü. Bizim arkamızda Aziz Başkan ve Mahmut Başkan varken değil İzmir’i dünyayı bile doyuracak kadar ürün üretiriz”

Osman DURAN (Yeniçiftlik - Tire) : “240 dekarlık arazimize uygulanan tahlil sonucunda gübre kullanımım yarıya yarıya düştü. Daha az ve uygun gübre kullandığımız için 7000 TL daha az ödedik. Diğer yandan geçmişte dekarda 6 ton mısır sılajı çıkıyordu bu yıl 8 ton aldık”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.