İzmir’de "Bilim Kahramanları Buluşuyor"

İzmir’de "Bilim Kahramanları Buluşuyor"

Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonlarından, Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle gerçekleştirilen First Lego League yerel turnuvalarının dördüncü etabı 3-4 Mart’ta fuarizmir’de düzenlenecek.

Teması “Hidrodinamik: Suyun Yolculuğu” olan turnuvada genç mucitler suya erişim, suyun kullanımı, taşınması ve tasfiyesiyle ilgili sorunlara çözüm projeleriyle yarışacak. 

Gençlere bilim ve teknolojiyi sevdirirken, onların sosyal sorumluluklarının farkında olan, takım çalışması yapabilen, çevresindekilere, doğaya, topluma duyarlı birey olmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen First Lego League, Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” adı altında gönüllüler ve destekçilerin katkısıyla 2005 yılından beri düzenleniyor. 

Bilim Kahramanları Derneği gönüllüleri tarafından düzenlenen yerel turnuvaların İstanbul, Ankara ve Bursa’dan sonra dördüncü etabı İZFAŞ desteği ile İzmir’de gerçekleşecek. fuarizmir’de 3-4 Mart tarihlerinde gerçekleşecek turnuvada 9-16 yaş arası öğrenciler, suyun tüm kullanım yollarını sorgulayarak üretimi, taşınması, doğru ya da dolaylı yoldan kullanılması ve tüketimi üzerine yenilikçi projeleriyle yarışacak. 

Ulusal Turnuva da İzmir’de yapılacak 
 

Bu yıl 14’ncü kez düzenlenen “Bilim Kahramanları Buluşuyor – First Lego League turnuvalarının İzmir ayağının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’de 55 ilden toplam 3 bin 965 çocuk ve genç buluşmuş olacak. Dört farklı şehirde 12 yerel turnuvaya katılan 359 takımdan 52’si ulusal turnuvaya katılmaya hak kazanacak. İstanbul, Ankara ve Bursa’da gerçekleşen yerel turnuvalarda, ulusal turnuvaya katılacak 42 takım belirlendi. Son 10 takım ise 3-4 Mart tarihlerinde fuarizmir’de yapılacak dördüncü etap sonunda belli olacak. Ulusal turnuva da 10-11 Mart tarihlerinde yine fuarizmir’de gerçekleşecek. Burada belirlenecek 6 takım uluslararası turnuvalara katılacak. 

Genç Mucitler robotlarını tasarlıyor 
 

Turnuvaya katılan takımlar gönüllü koç ve danışmanlar rehberliğinde proje sürecini öğreniyor. Her sezon tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun ile ilgili çalışan genç mucitler sırasıyla problemi tanımlıyor, çözüm stratejileri geliştiriyor, kendilerine verilen robot kitleri ile çözüm önerilerini projelendirerek robotlar tasarlıyor. Proje süreçlerinin ardından farklı illerde gerçekleşen turnuvalarda buluşan takımlar, proje sunumlarını yaparak robotlarını sergiliyor. 

Tema: “Hidrodinamik: Suyun Yolculuğu” 
 

Bu yılın teması ise insan yaşamının temel ihtiyacı olan suya vurgu yapıyor. Günümüzde insanların günlük kullanımda ne kadar su kullandıkları, nasıl kullandıkları veya suyu hangi alanda kullandıklarına dair fikir sahibi olmadıklarını ön plana çıkaran tema, çocukları önce bu sorular üzerinde düşünmeye itiyor. “Hidrodinamik: Suyun Yolculuğu” fikrinden yola çıkarak suyun doğrudan ya da dolaylı kullanım alanlarını keşfeden çocuklar, suya erişim, kullanım ve tasfiyesinde sorunlar tespit ediyor. İlk olarak önceden denenmiş çözümlere bakıyor. Hemen ardından, bu çözümlerin neden yetersiz kaldığı fikrine yoğunlaşan genç mucitler, ya çözümlere yaratıcı yaklaşımlar ekliyor ya da tamamen yeni bir çözüm getiriyor. 

13 sezonda 14 bin öğrenci katıldı 
 

Bilim Kahramanları Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de 13 sezonda, 47 ilden 9-16 yaş arası toplam 14 bin öğrencinin yer aldığı turnuvalar kapsamında yarışan takımlar geçen sezonlarda, Avrupa Açık Turnuva Şampiyonluğu ve Kanada Açık Turnuva Şampiyonluğu dahil 27 uluslararası ödül kazandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.