İzmir'de Çam Kese Böceği Tehlikesi Böcekle Bitirilecek

İzmir'de Çam Kese Böceği Tehlikesi Böcekle Bitirilecek

İZMİR Orman Bölge Müdürlüğü ağaçları yanmış, kurumuş gibi gösteren, kayıplarına neden olan çam keseböceği zararlısına karşı biyolojik mücadeleye başladı.

Ormancılar, çam kese böceğine karşı 'Terminatör' diye adlandırılan 'Calosomo sychopanta' böcekleri ve kuşlarla mücadele ediyor.

Selçuk İlçesi Pamucak mevkiinde orman alanına kurulan orman zararlıları ile biyolojik mücadele laboratuvarındaki çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi veren İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, laboratuvarda üretilen yırtıcı böcek Calosomo sychopanta böceklerini orman alanlarına bıraktı. İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal 2016 yılı Mart ayında; laboratuar ortamında üretilen ve sadece çam kese böceği tırtıllarını yiyerek beslenen yırtıcı böcek Calosoma sychopanta'nın Selçuk, Urla, İzmir, Bergama, Manisa, Akhisar, Demirci ve Gördes'te kurulan 8 laboratuvarda 176 bin 918 adet üretilerek ormana salındığını ve biyolojik mücadele yapıldığını belirtti.

[caption id="attachment_3554" align="alignnone" width="1024"]Çam kese böceği özellikle çam ağaçları için oldukça zararlı bir böcek türü olarak biliniyor. Çam kese böceği özellikle çam ağaçları için oldukça zararlı bir böcek türü olarak biliniyor.[/caption]

Bölge Müdürü Şahin Aybal Çam Kese böceği tırtıl döneminde çam ağaçlarının yapraklarını yemek suretiyle büyüme kayıplarına, estetik yönden görüntü kirliliğine ve bu sahalarda bulunanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olduğunu ancak kesinlikle ağacın ölümüne yol açmadığını vatandaşların içlerinin rahat olmasını istedi. Mart- Nisan aylarında kurumuş gibi görüntü veren ağaçların Mayıs ayından itibaren tekrar yeşile bürünmeye başlayacağını hatırlatan Aybal, yırtıcı böcek Calosoma sychopanta üretimi dışında kese böceğinin yırtıcısı böcekçil kuşların popülasyonunu arttırmak amacıyla 400 hektar orman alanına 2 bin adet kuş yuvası astıklarını söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.