İzmir'de çevreci taş ocağı

İzmir'de çevreci taş ocağı

İzmir’e kurulması planlanan taş ocağı madeni için bir ilke imza atıldı.

Yetkili firma eskiden tepki çeken taş ocaklarının çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyeceğini noterden tasdiklettirdi. Kullanılacak olan yeni teknoloji sistemi ile kapalı bir kutu içerisinde üretim yapılarak tüm zararlar sıfırlanacak. 

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı kırsal Ataköy Mahallesi'nde taş ocağı ve kırma eleme tesisi kurulma projesini hayata geçirilmek için çalışmalar başladı. Kurulacak olan taş ocağı yatırımı ile hem bölgenin istihdamına hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Taş ocaklarının çevreye zarar verdiği algısı ile oluşan tepkiyi bertaraf eden firma yetkilileri, son teknoloji sistem ile üretime yeni bir yön oluşturarak taş ocağını faaliyete geçirecek. Son teknoloji sistemi kuran yetkililer bir ilke de imza atarak, çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyeceğini noterden tasdiklettirdi. 

aw701783_01.jpg

Dışarı herhangi bir atık sızmıyor 

50 yıldır Aydın, Kuşadası, Gaziemir ve Muş’ta hazır beton fabrikaları bulunan Mendeş Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Mendeş, arazide kurulacak olan taş ocağı ve kırma eleme tesisi için gerekli izinleri aldıklarını ifade ederek, “Burada yapmayı düşündüğümüz mıcır tesisi tamamen çevreci bir tesis olacak. İnsanların genel olarak taş ocaklarının veya mıcır tesislerinin çok toz çıkardığı, etrafa zarar verdiği yönünde bir bilgileri var. Bunlar tamamıyla eski dönemlerde oluyordu. Eskiden taş ocaklarının en büyük sorunu etrafa yayılan tozlardı. Şuandaki yeni mevzuat ve kanunlara göre hazırlanan teknoloji sistemi kesinlikle bunu engelliyor. Etrafa zarar vermeyen taş ocakları faaliyet gösteriyor. Ve firmanın aldığı ÇED Raporu da bu anlamda bir taahhüttür. Aldığımız rapor, çevreye verdiğiniz bir taahhüttür. Yani ‘Ben bu işletmede bu işi yaparken etrafa bir zarar vermeyeceğim’ demiş oluyorsunuz. Artı son yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu anlamda firmaları fazlasıyla denetliyor ve çok iyi kontrol ediyor. Biz bunu bir tık ileriye taşımak istedik. Alınan önlemleri daha fazla geliştirmek için adımlar attık. Ve üretimimizi kapalı bir kutu içerisinde yapacağız. Dolayısıyla dışarı herhangi bir atık sızmayacak” dedi. 

Noterden taahhüt 

Yapılacak olan üretim tesisinde sıfır atıkla çalışacaklarını vurgulayan Mendeş, “Bu alanda yapacağımız çalışmada etraftaki hiçbir tarım arazisine hiçbir yerleşim alanına ve hiçbir hayvana zarar vermeyeceğimize dair noter onaylı evrak da aldık” ifadelerini kullandı. 

aw701783_03.jpg

Bölge halkına istihdam, kimsesizlere ve şehit ailelerine bağış 

İlk kısmı 10 milyon TL değerindeki taş ocağı tesis projesini 4-5 ay içinde faaliyete geçirmek istediğini anlatan Mendeş, bölge halkı için de ciddi bir istihdam oluşturacaklarını, çalışanları bölge halkından tercih edeceklerini söyledi.  Mendeş, taş ocağından elde edilen gelirin yüzde 5’ini kimsesiz çocuklara, yüzde 5’ini de şehit ailelerine bağışlanacağını sözlerine ekledi. 

Çevreye zarar vermeyecek teknoloji 

Firma Müdürü Maden Mühendisi Savaş Yılmaz da Türkiye’de ilk defa bir firmanın noter tasdikli olarak çevreye zarar vermeyeceğini taahhüt ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: 

“Şu andaki çevre mevzuatı ölçümlemeleri ve denetlemeleriyle oldukça dikkatli bir şekilde çevreye zarar vermeyi engellemektedir. Biz burada şirket olarak tamamen çevreci zihniyetle hareket etmekteyiz. Kaldı ki biz bu konuda noter taahhütnamesi de hazırladık. Bu taahhütnamede de çevreye herhangi bir şekilde zarar vermeyeceğimizle ilgili taahhütte bulunduk. Burada yapacak olduğumuz üretim sistemi, tamamen tozsuzlaştırmaya yöneliktir. Bu konuda bir sürü ileri teknoloji var. Son teknoloji kullanılarak çevreye toz ve diğer atıkların ulaşmasını engellemek üzerine bir sistem kurulması planlanmıştır.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.