İzmir'de gençlere tarihi ve kültürel yerler tanıtıldı

İzmir'de gençlere tarihi ve kültürel yerler tanıtıldı

"1 Senden, 1 Benden; Gönüllerde 1 Olsun Türkiye-Almanya Gençlik Değişimi" Projesi 14-21 Ekim tarihleri arasında İzmir'de gerçekleşti.

İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Bornova Gençlik Merkezi tarafından oluşturulan "1 Senden, 1 Benden; Gönüllerde 1 Olsun Türkiye-Almanya Gençlik Değişimi" Projesi, gençler arasında gönüllü çalışmaları arttırarak, kültürlerarası ortak bir paylaşımda bulunmalarını sağladı. İzmir ve çevresinin tarihi ve kültürel yerlerini tanıtan proje, aynı zamanda ülkemizde yapılan gönüllülük çalışmalarını tanıtım amacı taşıyor. Projeyi, Bornova Gençlik Merkezi Gençlik Liderleri Haluk Gürleyen ve Devrim Işık yürüttü.

2-2.jpg

Gönüllü gençler ve Almanya'dan gelen misafir öğrenciler, gezilerinin birinci gününde Arkeoloji ve Etnografya eserleri bakımından zengin olan Bergama Müzesini ziyaret ettiler. Rehber eşliğinde gezilen müzede gençler, eserlerin tarihi hikayelerini yakından öğrenerek, hatıra fotoğrafı çektirdiler. Asklepion'daki kazılarda ortaya çıkarılan eserleri yakından incelediler. Etnografya bölümünde yöreye ait halı, kilim, kıyafetleri tanıyan öğrenciler, hareketli sensör sayesinde yöreye ait halk oyunu müziğini dinlediler. Katılımcıların sıradaki durağı Bergama Kızıl Avlu’ydu. Adını yapımında kullanılan kırmızı tuğlalardan alan yapı, rehber eşliğinde gezilerek öğrencilere tarihteki önemi aktarıldı.

Proje kapsamında Şifa tapınağı Asklepion'u ziyaret eden katılımcılar, antik tiyatro, telkin koridoru, hastanenin kutsal kapısı sayılan giriş kapısı, küvetlerin olduğu bina ve eskiden güneşin batışının izlendiği terasları gezdiler. Rehber eşliğinde alanı gezen projenin katılımcıları, eskiden yer alan hastaneye, sağlık yöntemlerine ve yaşayan uygarlıklara dair tarihi bilgiler aldılar.

"1 Senden, 1 Benden; Gönüllerde 1 Olsun Türkiye-Almanya Gençlik Değişimi" projesinin gençleri Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Alsancak Gençlik Merkezi’ni ziyaret ettiler. Gençlik merkezlerine dair bilgi alan gençler, atölyeleri, güzel sanatlar ve müzik odasını gezdiler. Enstrüman yeteneği olan gençler, müzik odasında şarkı söyledi.

Alsancak gençlik merkezinde ‘’Gönüllülüğün İstihdama Katkısı’’ konulu panele katılan projenin gençleri, iş hayatında gönüllülüğe dair merak ettiklerini, Klimasan İnsan Kaynakları Müdürü Demet Balkanlı, Suit Your Job CEO'su Aysu Bilgin, Gdz Elektrik Kurumsal İletişim ve Müşteri Deneyimi Müdürü Gizem Dağ, Mitsubishi Electric Turkey İnsan Kaynakları Müdürü Duygu Aktaşgül'e sorarak, sohbet ettiler.

Projenin katılımcıları, İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskiciyi ziyaret ederek, Almanya'dan getirmiş oldukları hediyeleri takdim ettiler. İl Müdürü Murat Eskici, misafir gençlere Türkiye A Milli Futbol Takımı forması hediye etti.

Projenin üçüncü gününde gençlik merkezlerini ziyaret eden katılımcılar, Yasin Börü Gençlik Merkezinde Türkiye Goalball şampiyonasında ikinci olan takımın oyuncuları ile maç yaptı. Gücün, konsantrasyonun, takım halinde oynamanın önemini gösteren oyunun kazananı dostluk oldu.

1 Senden, 1 Benden; Gönüllerde 1 Olsun Türkiye-Almanya Gençlik Değişimi" projesi kapsamında projeyi gerçekleştiren kuruluş olarak Bornova Gençlik Merkezi, ulusal ortağı Aydın Gençlik Merkezi ve projenin yurtdışı ortağı, Gewitterziegen Derneği Aydın'da buluştu.

Proje kapsamında katılımcılar, Aydın Gençlik ve İl Spor Müdürü Cenap Fillikçioğlu'nu ziyaret ederek, hediyelerini takdim etti.

Projenin dördüncü gününde Aydın Gençlik Merkezi’nde vakit geçiren katılımcılar, merkezin atölyelerini, Deneyap Teknoloji Atölyesini, güzel sanatlar odasını ve atış poligonunu gezdiler. Kursiyerlerin el sanatları alanında yapmış olduğu çalışmaları beğenen gençler, gönüllü kursiyerin tasarladığı gramofondan müzik dinlediler. Son olarak atış poligonuna uğrayan misafir gençler, eğitmen eşliğinde atış talimi yaptılar.

Tarihi anlatarak , kültürel yerleri gezdirerek yaşatan proje: ‘’1 Senden, 1 Benden; Gönüllerde 1 Olsun Türkiye-Almanya Gençlik Değişimi’’ projesinin altıncı gününde Belenbaşı köyünde çeşitli etkinlikler yapıldı. Belenbaşı Zeybek ekibi ile karşılanan katılımcılar, yörenin halk dansını izleyerek, ekiple fotoğraf çekildiler.

Yöresel yemekleri tanıtan Belenbaşı sakinleri, meydanda keşkek yemeğinin nasıl yapılacağını katılımcılara uygulamalı olarak gösterdi. Katılımcılar, keşkek yapımına destekte bulundular. Keşkek yemeğini tadan misafirler, hazırlanan keşkek paketlerini çevredeki okulda okuyan öğrencilere dağıttılar.

5-1.jpg

BİR SENDEN BİR BENDEN DEDİLER, HAYAT AĞACINI BÜYÜTTÜLER

Belenbaşı köyünde aktivitelere katılan gençler, okul bahçesinde halay çekerek, renkli görüntülerin oluşmasını sağladı. Yüz boyama etkinliği düzenleyen projenin katılımcı gençleri, hediye olarak çocuklara balon dağıttılar. Okul duvarını süsleyen bir ağaç yapan gençler, bu ağaca el izlerini bırakarak, isimlerini yazdılar.

Belenbaşı sakinlerinin kurmuş olduğu çadırda yöresel lezzetlerden gözleme ve keçi yoğurdundan yapılmış ayranı tattılar. Misafirperverlikleri için Belenbaşı sakinlerine teşekkürlerini ileten misafirler, hatıra fotoğrafı çektirdiler.

‘’YAŞAYAN ANADOLU KÜTÜPHANELERİ’’NİN ÜÇÜNCÜSÜ BELENBAŞI KÖYÜNDE KURULDU

1 Senden, 1 Benden; Gönüllerde 1 Olsun Türkiye-Almanya Gençlik Değişimi" projesinin katılımcıları,

‘’ Yaşayan Anadolu Kütüphaneleri’’ kapsamında Belenbaşı köyüne yeni kütüphane oluşturdu. Kütüphanenin oluşturulması için toplanan kitaplar, projenin katılımcıları tarafından raflara yerleştirilerek bölümlere ayrıldı. Kütüphaneyi oluşturduktan sonra yöreyi tanıtmak ve Alman ve Türk katılımcılara takım halinde oynamasını sağlamak amacı ile görev tamamlama oyunu verildi. Oyunu tamamlayan birinci takıma madalya takdim edildi. Yöresel lezzetleri ve halk müziği tanıtma amacı taşıyan proje, akşam Oba Yörük Türkmen Müzesi’nin gezilmesi ile devam etti. Bornova Gençlik Merkezi Türk Halk Müziği korosunun katıldığı gece, misafirlere çiğköfte ikram edilmesi ile devam etti. Yöresel dansların tanıtıldığı akşamda gençler ve katılımcı misafirler beraber halay çektiler.

1 Senden, 1 Benden; Gönüllerde 1 Olsun Türkiye-Almanya Gençlik Değişimi" projesinin altıncı gününde İzmir Selçuk’ta bulunan Meryem Ana Evi’ni ziyaret eden katılımcılar, kağıtlara dileklerini dileyip astılar. Katılımcıların sıradaki durağı ‘’ Dünyanın en iyi turizm köyü’’ olarak seçilen Şirince idİ. Katılımcılar, Şirince’nin tarihini dinleyerek, köyün sokaklarını gezdiler.

BERGAMA VAPURUNDA VEDA YEMEĞİ

1 Senden, 1 Benden; Gönüllerde 1 Olsun Türkiye-Almanya Gençlik Değişimi" projesinin katılımcıları, bir hafta boyunca İzmir’in tarihi ve kültürel yerlerini birlikte gezerek, gönüllü çalışmalar yaptılar. İzmir’in körfezinde manzara eşliğinde gerçekleşen veda yemeği gençlerin hatıra fotoğrafı çektirmesi ile son buldu.

Projeye Türkiye’den katılan gençler, 18-25 Kasım tarihleri arasında Almanya Bremen şehrini ziyaret edecekler.

proje-afisi-1.jpg


Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.