İzmir’de orman yangınlarıyla mücadelede büyük başarı

İzmir’de orman yangınlarıyla mücadelede büyük başarı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yangınlara yerel halkın başlangıç aşamasında müdahale etmesini sağlamak amacıyla başlattığı proje kısa sürede başarı sağladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, orman yangınlarını önlemeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında özellikle kırsal mahallelerde oluşabilecek yangınların önlenmesi amacıyla İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınlarına Müdahale Şube Müdürlüğü kuruldu. Yangınlara erken müdahale edilerek söndürülmesini sağlamak için 119 adet yangın söndürme tankeri ile ekipmanları alındı. Araçlar, orman yangını açısından riskli olan mahallelerde muhtarlıklara verildi. Yine İzmir İl Özel İdaresi ve Orman Bölge Müdürlüğü’nden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildikten sonra bakımı yapılan 272 yangın söndürme tankeri de orman yangınlarına müdahalede kullanılıyor.

26-08-2023-04e6ff28-9083-4379-9057-d27fc24ab38f.jpg

ORMAN GÖNÜLLÜLERİ OLUŞTURULDU

Yangın söndürme tankerinin verildiği köylerde, Orman Gönüllüleri ekipleri de oluşturuldu. Muhtarların belirlediği 3 kişiden oluşan Orman Gönüllülerine, orman yangınlarına müdahale eğitimi verildi. Farklı bölgelerde olan yaklaşık 816 kişi, itfaiye ekipleri gelene kadar yangınlara müdahale ediyor.

BİNLERCE YURTTAŞA EĞİTİM VERİLDİ

İzmir’de orman yangınlarına karşı yurttaşların farkındalığını arttırmak ve yangınları büyümeden önlemek için de eğitimler veriliyor. Bu kapsamda yıl boyunca Mahalle Afet Gönüllüleri Bilinçlendirme Eğitimi, Afet Bilinci Eğitimleri, Yangın Bilgisi Eğitimleri veriliyor. Yönetmelik kapsamında kurum ve kuruluşların alması gereken Yangın Güvenlik Eğitimleri, Arama Kurtarma Eğitimleri gibi eğitimler de düzenleniyor. İzmir İtfaiyesi son 3 yılda kent genelinde yaklaşık 60 bin kişiye eğitim verdi.

26-08-2023-415bc206-6ede-4422-9e60-a0a1bcbf900f.jpg

AKILLI İHBAR SİSTEMİ İLE 620 YANGINA ERKEN MÜDAHALE EDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı da geliştirdiği yapay zeka teknolojisi ile yangınlarla mücadeleye önemli katkı sunuyor. Yangınlara erken müdahale için Akıllı İhbar Sistemi'ni (AİS) hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulama ile il genelindeki 18 kulede toplam 72 kamera ile çalışan görüntü işleme teknolojisi sayesinde ormanlık bölgelerin yüzde 62’si kontrol altında tutuluyor. Dumanı algılayan yapay zeka teknolojisi, tehlike belirlediğinde en yakın ekibe video ve konum iletilerek erken müdahale edilmesini sağlıyor. Geçen yıl kurulan AİS, şimdiye kadar 620 yangın ihbarında bulundu.

ACİL İZMİR DESTEĞİ

30 Ekim depreminin ardından olası afetlerde zor durumda kalanlarla iletişim sağlayarak onlara ulaşmak amacıyla “Acil İzmir” mobil uygulamasını geliştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulamayanın kapsadığı afet türleri arasına yangınları da ekledi. Artık uygulamada “Yangına Şahit Oldum” ve “Yangına Maruz Kaldım” butonları bulunuyor. Yangına Şahit Oldum butonu aracığıyla yangın bölgesinin fotoğrafı ve konumu İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile paylaşılabiliyor. “Yangına Maruz Kaldım” butonuna basıldığında ise basan kişinin konumu otomatik olarak itfaiye ile paylaşılıyor ve hızla yangına müdahale ediliyor.

26-08-2023-b755f642-1179-4441-a63d-5eae63fb8e25.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.