İzmir’de Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği konuşulacak

İzmir’de Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği konuşulacak

Küçükkurt: Tüm tedbirler alınsın işte kaza olmasın!

Mehmet ÖZDOĞRU - Kamu ve özel sektörün dev kuruluşlarından temsilciler, bir kez daha İzmir İSG Zirvesi’nde buluşacak. Örnek uygulamalar paylaşılırken; hedef, konuya ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak olacak

Türkiye’de bir işveren örgütünün düzenlediği ilk ve tek “iş sağlığı ve güvenliği zirvesi”, bu yıl 4’üncü kez İzmir’de gerçekleştirilecek. İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) organize ettiği 4. İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ve Fuarı, Türkerler Holding ana sponsorluğunda, 12-14 Ekim tarihleri arasında Bayraklı Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. 

Zirveye ilişkin tanıtım toplantısında; İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Zirve Düzenleme Komitesi üyeleri Cengiz Yavaş (İZSİAD Başkan Yardımcısı), Şenol Aslanoğlu (İZSİAD Genel Sekreteri) ve Ata Temiz (İzmir Büyükşehir Belediyesi İSG Koordinatörü) bilgi verdi. 

İSG tedbirleri maliyet değildir!

Yasalara rağmen iş kazalarının önlemediğinin altını çizen İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, bu konuda ilköğretim çağından itibaren toplumsal bilinç aşılanmasının şart olduğunu vurguladı. İşverenlerin İSG tedbirlerini maliyet unsuru olarak asla görmemesi gerektiği belirten Küçükkurt, “Hiçbir para, giden bir canın değerini karşılayamaz. İşverenler, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleyici tutumu yüzde 100 benimsemeli. Ülke genelinde iş güvenliği anlayışının yerleşmesi ve benimsenmesi meselesi sürekli gündemde tutulmalı” dedi. “İZSİAD olarak, bir işveren örgütü olarak, dört yıldır ısrarla taşın altına elimizi koymamızın altında işte bu bilinç ve empati duygusu yatıyor” diyen Küçükkurt, özetle şunları söyledi: 

İş kazaları kesinlikle önlenebilir

“En büyük hedefimiz, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin 7’den 70’e bir an önce yerleşmesi ve güçlenmesidir. Ne yazık ki hemen hepimizin sıklıkla söylediği, duyduğu bir ülke gerçeğimiz var biliyorsunuz: Türkiye’de insan hayatı çok ucuz denir hep. 30 yıldır süren terör gerçeğini, trafikte her daim yaşanan kuralsızlıkları ve kazaları, kadın cinayetlerini, uzlaşma kültürümüzün eksikliğinden kaynaklanan bireysel cinnetleri düşünün… Her yıl binlerce insanımızı bunlara kurban veriyoruz. Keşke olmasa, keşke kimse ölmese! İşçi ve işveren örgütleri olarak bunları önleme noktasında yapabileceklerimiz maalesef çok sınırlı. Ancak şunu iddia ediyorum ki; iş kazalarını kesinlikle önleyebiliriz. İZSİAD olarak diyoruz ki; kimse meslek hastalığına yakalanmasın, iş kazalarında kimse yaralanmasın, ölmesin. Kimsenin yüreği, yakınlarını kaybetmenin acısıyla yanmasın. Tüm tedbirler alınsın, işte kaza olmasın.”

Zirve Düzenleme Komitesi üyeleri Cengiz Yavaş, Şenol Aslanoğlu ve Ata Temiz de organizasyonun içeriğine ilişkin bilgiler verdi.

Zirvede neler olacak?

Türkerler Holding ana sponsorluğunda düzenlenecek 4. İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ve Fuarı’nda; Vestel, Tüprag, Pirelli, İnci Holding, Folkart, Yaşar Holding, Philip Morris, Türkerler Holding, Mitsubishi ve Bosch gibi özel sektör yıldızı şirketlerin yöneticileri ve üst düzey temsilcileri iş sağlığı ve güvenliği konusunda uyguladıkları iyi örnekleri paylaşacak. Bu hayati konunun kamusal yönünde ise Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Milli Eğitim bakanlıkları, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nden üst düzey temsilciler ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler, hem kendi İSG faaliyetlerini hem de yasa ve yönetmeliklere ilişkin gelişmeleri ve bilimsel uygulamaları anlatacak.

Zirveye paralel olarak, İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı da organize edilecek. İlgili firmalar, ürün ve hizmetleriyle birlikte; sektördeki son gelişmeleri sergileyecek. 

Dört ünlü isim de geliyor

Organizasyon, her yıl olduğu gibi bu sene de ünlü isimleri konuk edecek. Helikopterli kurtarma simülasyonu ve inşaat malzemeleri kullanılarak yapılan ritm şov ile başlayacak açılış törenini, ünlü tiyatro ve dizi oyuncusu Volkan Severcan sunacak. “Mandıra Filozofu” lakabıyla tanınan oyuncu Müfit Can Saçıntı özel gösterisiyle; Karşıyaka Belediye Bandosu da hareketli şarkılarla organizasyona renk katacak. Zirvenin kapanışını ise Ege türkülerinin usta ismi Tolga Çandar, sazıyla, sözüyle yapacak. 

Motokuryelere ve öğrencilere eğitim

Organizasyon kapsamında bu yıl da ilköğretim öğrencilerine eğitimler verilecek. İSG uzmanları, yarının büyüklerine iş sağlığı ve güvenliği bilinci aşılayacak. Ayrıca fotoğraf sanatçıları Cem Argun ve Turgut Durmaz’ın eserlerinden sergi, ziyaretçilerin ve katılımcıların beğenisine sunulacak.

Öte yandan iş kazalarının çok sık yaşandığı motokurye sektörüne yönelik bir eğitim de bu yıl ilk kez düzenlenecek. 7 Ekim’de, Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi’nde yapılacak organizasyonda; motosiklet sürüş eğitmenleri, İzmir’deki çeşitli firmalarda görev yapan motokuryelere “güvenli sürüş” eğitimi verecek. Ardından motokuryeler ve OMM Riders Motosiklet Grubu üyeleri, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının önemine dikkat çekmek amacıyla kent turu yapacak. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.