İzmir'de “Yeşil Başarı Öyküleri #1” paneli gerçekleştirildi

İzmir'de “Yeşil Başarı Öyküleri #1” paneli gerçekleştirildi

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) katkılarıyla gerçekleştirilen ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #1’ paneli İzmir'de düzenlendi

‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #1’ paneli, TTGV geçmiş Yönetim Kurulu Üyelerinden Uğur Yüce’nin katılımları, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmasında TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, “EBSO’ya bu buluşmaya fırsat verdiği için çok teşekkür ediyorum. Medeniyetlerin çığırını açan bir bölgede bulunmaktan ve bu bölgenin önümüzdeki dönemde karşı karşıya olduğu fırsatları algılamaya başlayabildiğim için mutluyum” dedi. Türkiye’nin 2008’de ve 2011’de kırılımlarla karşılaştığını aktaran Ultav, “Daha büyük bir kırılım önümüzde. Bu kırılım 100 yılda bir gelen ve bundan sonraki 50, 100 yılı şekillendirecek bir kırılımlardan bir tanesi. Bu kırılmadan sonraki dönem uyum dönemi. Uyum döneminde hareket kazanabilmek için toplum tarafında çizilen bir üçgen var. Bu üçgenin bir köşesinde iç-içelik, ikinci bir köşesinde dayanıklılık ve üçüncü köşeşinde döngüsellik var” diye konuştu. 

ttgv2.jpeg

‘Kaos ve belirsizlik yönetimi verimlilik ile eşdeğer!’

Her kırılma döneminde olduğu gibi gelecek kırılmanın da belirsizlik ve kaosun fazla olduğu dönem olacağını aktaran Ultav, “Dayanılılıklık konusunda sağlam bir taban yakalamak istiyorsak kaos yönetimi ve belirsizlik yönetimi konularının reel dünyada verimlilik ve katma değer konuları ile eşleştirilmesi konusunda özel gayret sarf edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Artık şirketlerin eski fonksiyonları ‘sat-büyü-ölçekle’ ile gidemeyeceğini aktaran Ultav, “Bunlar işin yüzde 30’u, yüzde 70’i ‘anlam’ ifade eden şeylerdir. ‘Yeni nesiller, çocuklarımız, tabiat ve dünya için ‘anlamlı’ olan şeyler nelerdir ve bunlara nasıl  ulaşırız, bunların mekanizmaları nelerdir?’ Bu soruları sormamız gerekiyor. Girişimcilik, inovasyon, belirsizliğin yönetimi, kaos yönetimi, yeni globalizasyon şirketlerin günlük iş fonksiyonlarının içine gömülmeye başlandı. Ege Bölgesi’ndeki bütün sanayinin, bu kırılmayı fark ederek bunlarla kucaklaşma başlamasında büyük fayda var” şeklinde konuştu. ,

‘10 Aralık’ta Eskişehir’de olacağız’

Yeşil Başarı Öyküleri’nin temelinde de Sürdürülebilirlik konusu olduğuna dikkat çeken TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu konu daha önce şiirsel olarak ele alınıyordu. Ama şimdi Sürdürülebilirlik denildiği zaman ileri malzeme, enerji verimliliği ve paylaşım ekonomisi anlaşılıyor. İnovasyon artık 1920’lerde, 1980’lerde olduğu gibi değil. Bugünün inovasyonu tamamen gerçek dünya problemlerine bilim yoluyla çözüm bulmak demek. Bunun merkezinin Ege Bölgesi olması yönünde gördüğüm büyük belirtiler var. Dünyada 400 yıldır devam eden bir endüstriyel devrim var. Endüstriyel, dijital devrimin üzerine önümüzdeki dönemin en etkin parçasının bilim dönemi olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de eğitimli büyük bir genç toplum var, bütün bu gelişmeler konusunda öncü olabileceklerini görüyorum. Biz de bundan sonraki çalışmalarımızda Sürdürülebilir Temiz Üretim alanında özel vurgumuzu yinelemeye, ‘Yeşil Başarı Öyküleri’ dediğimiz türden başarılı cesaretlendirici uygulamaların geliştirme süreçleri ve hem firmaya hem de ilgili paydaşlara kazanımlarını ekosistemle mümkün olduğunca paylaşılmasına etkinliklerle, yayınlarla yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle İzmir’in ardından ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #2’ panelini Bursa Eskisehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Eskişehir Sanayi Odası’nın katkılarıyla 10 Aralık’ta Eskişehir’de gerçekleştireceğiz.” 

EBSO olarak “TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #1” paneline ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu aktaran EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise, “Bir toplantının, ilkinin İzmir’de Odamız ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinden mutluluk duymaktayım. “Teknoloji Üreten Bir Türkiye” vizyonu ile yıllardır kıymetli çalışmalar sürdüren, teknoloji ve inovasyon konularında farkındalık yaratan değerli başkan nezdinde, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’na teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Açılış konuşmalarından ardından İzmir Kalkınma Ajansı Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Emine Bilgen Eymirli, “Temiz Üretim Uygulamalarına Bölgesel Bakış ve Yeşil Büyüme Yaklaşımı” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Eymirli, sunumunun ilk bölümünde İzmir Kalkınma Ajansı faaliyetlerinde sürdürülebilirlik kavramını benimsemesine ve Ajansın sanayide sürdürülebilir üretim dönüşümünün sağlanmasına yönelik yürüttüğü faaliyetlere değindi. Ardından bu konuda kapsamı, metodolojisi ve uygulama sonuçları ile başarılı bir örnek olan İzmir'de Eko-verimlilik Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi’nden sonuçlar aktardı. Eymirli, sunumunun ikinci bölümde Ajansın 2020-2023 dönemi için benimsediği mavi-yeşil büyüme yaklaşımlarını bir arada ele alan ve sürdürülebilir üretime odaklanan müdahale yaklaşımı hakkında paylaşımda bulundu. İZKA sunumunun ardından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu’nun moderatörlüğünde “TTGV Yeşil Başarı Öyküleri#1” paneline geçildi. Panelde, TTGV, İZKA ve EBSO iş birliği ile yürütülen ‘İzmir'de Eko-verimlilik (Temiz Üretim) Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi’ uygulama sonuçları ve kazanımları Şentaş Tarım Ürünleri-Kalite ve Yönetim Sistemleri Sorumlusu Sermin Yılmaz, Sun Tekstil Sürdürülebilirlik Yöneticisi Şevin Gürarda ve BTM A.Ş Ar-Ge Müdürü Nur Çakı, şirketlerindeki Temiz Üretim (Eko-Verimlilik) paylaştılar. ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri#1’ paneli katılımcılardan alınan soru-cevap bölümüyle tamamlandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.