İzmir'de yıkılan iş hanının altından tarih fışkırdı

İzmir'de yıkılan iş hanının altından tarih fışkırdı

Onlarca yıl Mustafa Kaptan Vakıf Çarşısı altında saklı kalan tarih gün yüzüne çıkıyor.

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihale sonrasında özelleştirilen ve ardından mahkeme kararı ile kiracılarının tamamı tahliye edilen mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü’ne ait 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi’nin bulunduğu bina geçen yıl yıkıldı.

Konak’ta içerisinde 40 yıllık işyerlerinin de bulunduğu işhanı Kaptan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devret modeliyle 30 yıllığına yatırımcı bir firmaya ihale edilmişti. Yıkılan alana ise AVM yapılacağı öne sürülmüştü. 2 binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü dershanenin yanı sıra kiracı olan 125 esnafın çay bahçesi, kafeterya, çiçekçi, fotoğrafçı, eczane, kırtasiye, pastane, büfe gibi işyerleri Vakıflar tarafından “riskli bina” kararı ile boşaltılmıştı.

Yıkımdan önceki son durumu

11111111.jpg

Yıkım sırasında Kaptan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı

2222222-001.jpg

Yıkılan çarşının yerine yapılacağı iddia edilen proje görseli

333333333-002.jpg

TARİH ÇIKTI İNŞAAT ÇALIŞMASI DURDU

Önemli tartışmalara konu olan bu alanda yapılan yıkımın ardından binanın temelinde tarihi kalıntılar ortaya çıkmıştı. Tarihi kalıntılar incelenirken, bulunan eserin şapel olduğu, bu şapelin temelleri olduğu görüşü ortaya atıldı. 

Yıkıldıktan sonra temel kazısı yapılırken ortaya çıkan tarihi buluntular…

68987efc-fb46-4596-85c0-7d935b10e18a-(1).jpg
Temel kalıntısından şapelin nefleri kolayca algılanıyor…

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bölgede sondaj yaparak kalıntıları incelemeye başlamış ve alanda yapılması düşünülen projeye dur demişti. İşte bütün bu sürecin ardından, bölgede bu hafta itibariyle kazı ekipleri çalışmaya başladı. Kazı ekiplerinin çalışmasıyla birlikte de tarihi yapının ilk şekli ortaya çıkmaya başladı. 

180bb1fa-9bfa-4b91-9f61-65b27407b51f.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.