İzmir’den Kadınlara Siyaset Çağrısı

İzmir’den Kadınlara Siyaset Çağrısı

“Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi İzmir Toplantısı”’nda kadınlara siyasete girin çağrısı yapıldı. EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu kadının siyasete girmesi yönünde çağrıda bulunurken, kadınların hayatın her alanında etkin olması önc

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da hem belediye başkanlığı ve milletvekilliği hem de bakanlık yapan Işılay Saygın’ı örnek göstererek İzmirli kadınlara “siyasete girin” çağrısı yaptı.

Başarılı girişimcilere ödül

Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu(TÜRKONFED), Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu(BASİFED), Ege İş Kadınları Derneği(EGİKAD) işbirliği ile düzenlenen ‘Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi İzmir Toplantısı Ege İhracatçılar Birliği Konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca girişimcilik alanında başarılı olan kadın girişimciler Dilek Soylu ve Hatice Nur Uzgenç de plaket ile ödüllendirildi.

İzmir kadını çağdaşlığın sembolü

Türkiye’nin çağdaş, ileri ve eğitimli kadınları olarak İzmirli kadınların sembol olduğunu ifade eden EGİKAD Başkanı Elmasoğlu, “İzmir’de kadınların bu kadar önemli olması bir tesadüf değildir.Türkiye’nin çağdaş, ileri ve eğitimli bir kadınını temsil eden İzmirli kadın sanatçılar, İzmirli kadın yazarlar, İzmir’in kadın girişimcileri ve İzmir’in çalışan kadınları her gün başarılı çalışmalara imza atıyorlar. Geçtiğimiz gün gazetelerde yer alan İzmir’in kadın itfaiyecileri de buna çok güzel bir örnektir.İzmir’de kadının bu kadar önde olması tesadüf değildir. Efsanelerde İzmir’de şehir kuran Amazon kadınları liderleri ‘Zmirna’nın ismini bu kente vermişlerdir. Zmirna adı zaman içinde çeşitli dil ve ağızlardaki farklılaşma ile bugünkü İzmir’e dönüşmüştür. Görüldüğü gibi bu kent adını da amazon kadınlarını liderinden almıştır. Bu nedenle toplantımızın İzmir’de yapılması tarihten gelen bir zorunluluktur. Kadınların siyasette daha aktif ve etkili olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadınların siyasetteki yerini ele aldığımızda 26 bakanlıktan 1 bakanlığın kadın olduğunu görürken 550 milletvekili içerisinde 80 milletvekili kadın. Bu nokta da kadınların seçilecek noktalarda aday gösterilmesi ve bunun bir politika haline gelmesi gerekir” dedi.

Kadın istihdamında İzmir farkı

Ekonomi ve demokrasinin temellerinin kadınlara bağlı olduğunu belirten TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadoğlu ise gelişmiş ekonomi ve gelişmiş demokrasi temellerinin kadının sosyal statüsünün yükselmesine bağlı olduğunu söyledi. Her alanda olduğu gibi kadının sosyal ve ekonomik alanda yer alması için kültürel, zihinsel değişimlerin yaşanması gerektiğinin altını çizen Kadoğlu, “TÜİK verilerine göre erkeğin ekonomimizdeki yeri yüzde 72 iken kadınların yüzde 32’dir. Aynı zamanda kadınların istihdam oranı yüzde 27 iken, İzmir’de yüzde 37’dir. Türkiye’de kadınların istihdam oranı oldukça düşük. Buna yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Ancak İzmir’e baktığımızda kadınların istihdam oranı Türkiye ortalamasının üstündedir. Özellikle İşveren kadınlarımıza baktığımızda Türkiye ortalaması yüzde 10 iken, İzmir’de yüzde 12 ile gene Türkiye ortalamasının üstündedir. Kadınların güçlendiği yerde toplumlar güçlenir” diye konuştu.

Kadınlara siyaset çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hem belediye başkanlığı ve milletvekilliği hem de bakanlık yapan Işılay Saygın’ı örnek göstererek İzmirli kadınlara “siyasete girin” çağrısı yaptı. En çok kadın çalıştıran ve kadına en çok yetki veren kurumların başında geldiklerine değinen Kocaoğlu, kadınların sivil toplum örgütleri ve meslek odalarında önemli görevler üstlendikleri kadar siyasetin içerisinde yer almadığına dikkat çekti. Kocaoğlu, “Ülkeyi yönetenler siyasetçiler. O yüzden kadınların siyasette aktif olması gerekiyor. Bugün kabinede 27 bakandan sadece biri kadın. İzmirli kadınlarımız için Işılay Saygın gibi çok başarılı bir örnek var. Dileğim, İzmirli kadınlarımızın siyasette daha fazla yer almasıdır” diye konuştu.

Güçlü Kadın Güçlü Toplum

Açılış konuşmalarının ardından başlayan “Türkiye’de Güçlü Kadın- Güçlü Ekonomi” panelinde konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, belediye bünyesinde bir kadın tır şoförü olduğunu söyleyerek, “Makam şoförü olarak belediyemizde çalışan tır şoförü kadınımızı düşünüyorum. Bu kadınlara tanınan bir pozitif ayrımcılıktan ziyade kocaman bir tırı kullanabilen ve bu yeteneğe sahip olan bir kadının makam aracını kullanabilmesi onun için daha kolay olacaktır. Kadınlarımız erkeklerden hiçbir fark gözetmeksizin her alanda başarılı olabilir ve çalışabilir” dedi.

Işılay Saygın örneği

Kadının siyasete girmesi noktasında herkes tarafından örnek gösterilen ve bu sembolü gururla taşıdığını söyleyen Eski Devlet Bakanı Işılay Saygın ise, “Ben 25 yaşında belediye başkanı oldum. Seçim çalışmaları yapılırken kadından başkan mı olur? denirdi. ‘O başkan olsun ben bıyığımı keserim’ diyen bile oldu. Sonuçlar açıklandı ve biz kazandık. Sabah 3’ten gece 1’e kadar sokaklarda çalışırdık. Sonra tekrar seçim geldi ve ben aday olmadım. Parti gözetmeksizin herkes aday olmamı istedi. O dönem Sayın Süleyman Demirel ‘gel aday ol’ dedi. Bizde meclise seçildik. Bakan olduk” diyerek kadınların siyasette etkili olması gerektiğini söyledi.

Toplantının sonunda panele katılarak görüşlerini paylaşan Eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Gazeteci Yazar Ayça Dikmen, Suteks Yönetim Kurulu Başkanı, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Nur Ger ve Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı’ya da katılımlarından dolayı teşekkür edilerek plaket takdim edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.