İzmir'in barajlarında tehlike çanları çalıyor!

İzmir'in barajlarında tehlike çanları çalıyor!

İZSU'nun açıkladığı verilere göre, İzmir'in barajlarında düşüş yaşanıyor.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - İklim krizinin etkilerinden olan El Nino Türkiye'de olduğu gibi kentte de, sıcak hava dalgasıyla etkisini gösteriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meteorolojik Kuraklık Haritası 12 aylık dönem verilerinde İzmir'in bir bölümünün 'çok şiddetli kuraklık', diğer bölümünün ise 'şiddetli kuraklık' yaşadığını ortaya koyuyor.

Öte yandan İzmir'e su sağlayan Tahtalı, Gördes, Ürkmez, Güzelhisar ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarının doluluk oranları da tehlikeye işaret ediyor.

El Nino etkisi ile yaşanan sıcak hava dalgası barajlarda buharlaşmaya neden olan su doluluk oranlarını etkiliyor.

adsiz.jpg

İZSU verilerine göre, kente su sağlayan 6 barajdan sadece Balçova Barajı geçen yıla göre daha fazla doluluk oranına sahip. Ancak, Tahtalı, Ürkmez, Güzelhisar ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajları, geçtiğimiz yıla göre düşüş seyrine devam ediyor.

Öte yandan tabanında Manisa'da bulunması nedeniyle tartışmaların odağındaki Gördes Barajı geçtiğimiz yıla oranla daha fazla doluluk oranına sahip olsa da, barajda su doluluk oranı sadece yüzde 7,1.

izmir-de-yagan-yagmurlar-barajlari-doldurdu-h31062-30c59.webp

En büyük tehlike ise Ürkmez ve Alaçatı Barajlarında yaşanıyor. Yazlık ilçeler olan Seferihisar ve Çeşme'nin yaz aylarında artan nüfusunun bunda etkili oluyor.

Ürkmez Barajında 2022 yılında doluluk oranı yüzde 70,04 iken; bu yıl doluluk oranı sadece yüzde 39,5.

Alaçatı Kutlu Aktaş Barajında ise geçtiğimiz yıl doluluk oranı yüzde 69,7 iken bu yıl yüzde 43,9 doluluk oranına sahip.

4001492.jpg

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapılarak, barajların doluluk oranlarının her geçen gün azaldığına dikkat çekildi.

Yapılan açıklamada, iklim krizi, yanlış su politikaları ve El Nino nedeniyle yaşanan aşırı hava sıcaklıklarına değinilerek "İçilebilir su kaynaklarımızı kaybediyoruz. İZSU olarak tüm çalışmalarımızın merkezine suyu gelecek nesillere taşımayı hedefliyoruz" denildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.