İzmir'in gözdesi "Saat Kulesi"nin tarihi

İzmir'in gözdesi "Saat Kulesi"nin tarihi

Şarkılara konu olmuş, vaktiyle 500 Türk Lirası'nın arka yüzüne resmi konulmuş ve adeta İzmir ile özdeşleşen İzmir Saat Kulesi, ne zaman, kim tarafından, niçin yaptırılmıştır?

 İzmir denince ilk akla gelen ve en çok kullanılan görsellerden biri olan İzmir Saat Kulesi'ni herkes bilir. Hatta İzmir'e gelen herkesin mutlaka önünde bir hatıra fotoğrafı da mevcuttur.

Şarkılara konu olmuş, vaktiyle 500 Türk Lirası'nın arka yüzüne resmi konulmuş ve adeta İzmir ile özdeşleşen İzmir Saat Kulesi, ne zaman, kim tarafından, niçin yaptırılmıştır?

İzmirlilerin çoğu Saat Kulesi'ni bilseler de Saat Kulesi hakkında bu soruların cevaplarını pek bilmezler.

İşte İzmir'in gözdesi olan İzmir Saat Kulesi'nin anlam ve önemi ile hakkında bilinmesi gerekenler:

Osmanlı Devleti'nin 34. Sultanı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıl dönümü olan 1901 yılında cülûs yıldönümü için tüm imparatorlukta, büyük kutlamalar organize edilmekte ve günün anısına kalıcı eserler yaratmak için çalışılmakta idi.

Bu süreç içinde devrin İzmir valisi, Kamil Paşa 1 Ağustos 1900 tarihinde yerel yöneticileri, mülkî ve askerî idareciler, memurlar ve şehrin ileri gelenleriyle bir toplantı gerçekleştirmiş; Sarı Kışla yakınında çeşmeli bir saat inşa edilmesi bu toplantıda kararlaştırılmıştır.

İnşaatı gerçekleştirmek üzere oluşturulan inşaat komisyonu, İzmirli mimar Raymond Charles Péré’nin Arap mimarîsi üslubunda hazırladığı Çeşmeli Saat Kulesinin tasarımını uygun buldu. İnşaatın temel atma töreni 1 Eylül 1900’de Abdülhamit'in 24. cülus yıl dönümü kutlamaları sırasında atıldı. Kulenin inşaatı 1901 yılı Ağustos ayı içinde genel hatlarıyla tamamlandı. Saatlerin tedarik edilmesi ve diğer eksiklerin törenden sonra tamamlanmasına karar verildi ve açılış, Abdülhamit'in 25. cülus yıl dönümü olan 1 Eylül 1901’de yapıldı.

Kulenin üzerine II. Abdülhamit'in iktidarını yansıtmak amacıyla çeşitli semboller yerleştirilmişti. Saatlerin hemen altına iki tarafa tuğra, iki tarafa Osmanlı arması vardı. Cumhuriyet devrine, Osmanlıları hatırlatan ve öven yazı, işaret ve sembollerin kaldırılmasına ait kanunun çıkmasından sonra arma ve tuğralar kazınmış, yerlerine ay-yıldız yapılmıştır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.