İzmir’in kadın başkanları: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!

İzmir’in kadın başkanları: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!

Narlıdere Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çekilmesine tepki gösterdi.

MEDYA EGE - Narlıdere Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Danıştay 10. Dairesi’nin İstanbul Sözleşmesi kararına tepki gösterdi.

filiz-ceritoglu-sengel-chp-li-genclerle-bulustu-e7197.webp

Narlıdere Belediye Başkanı Çalkaya, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Bizim mücadelemiz Kadınların güçlü olması mücadelesidir. Hiçbir kadın bu duruştan geri adım atmayacaktır. Danıştay tarafından bugün yürürlükten resmen kaldırılan İstanbul Sözleşmesi en kısa sürede daha güçlü uygulanmak üzere geri gelecektir. Kadınlar haklarından vazgeçmeyecek” ifadeleri ile tepkisini dile getirdi.

155676.jpg

Efes Selçuk Belediye Başkanı Ceritoğlu Sengel de “Kadın erkek eşitliğini savunuyoruz. Bir kişi istedi diye ülkemizde ve dünyada kadınları şiddete karşı koruyan, eşitliği sağlamak için "söz" kabul edilen İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını kabul etmiyoruz. İktidarımızda İstanbul Sözleşmesi yaşayacak, yaşatacak!” ifadeleri ile karara tepki gösterdi.

danistay-savcisi-talebini-yineledi-istanbul-sozlesmesinden-cekilme-karari-hukuka-aykiri-1oln.jpeg

NE OLMUŞTU?

Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde kadına şiddetle mücadele konusunda önemli bir metin olan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çıkmış, karar çok tartışılmıştı. Danıştay’a "çekilme kararının iptali" için açılan davalar sonucunda 4 ayrı duruşma yapan Danıştay 10. Dairesi, iptal istemini 19 Temmuz’da reddetti. Kararda, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair Cumhurbaşkanı kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek "Dava konusu cumhurbaşkanı kararında yetki ve şekil unsurları yönünden hukuka aykırılık görülmemiştir" denildi. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama ve fesih yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu vurgulandı. Fakat Danıştay’ın kararına tepkiler sürdü ve davacılar kararı temyiz etti. En son Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna taşınan temyiz itirazları da reddedilerek Danıştay 10. Dairesi’nin kararı onanmış oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.