İZMİRLİ AYDINLARDAN TURGUTLU ÇIKARMASI

İZMİRLİ AYDINLARDAN TURGUTLU ÇIKARMASI

İzmirin tanınmış aydınlarından bir heyet Av. Mehmet Demirlek’in daveti üzerine Turgutlu’ya gelip kentin tarihi hakkında bilgi alarak Turgutlu’nun yangın sonrası ayakta kalmış tarihi binalarında incelemelerde bulundu.

Heyete Turgutlu Belediyesi Kent Müzesi Müdürü Mehmet Gökyayla rehberlik ederek 1922’de Yunan Ordusu’nun geri çekilirken şehrin %90 üzerinde yakılmasını anlatarak kentin ayakta kalabilen tarihi binalarını gezdirdi.Heyet; 27.06.2019 Perşembe günü saat 11.00’de Turgutlu’ya gelip ilk olarak Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın’a nezaket ziyareti gerçekleştirdi.Başkan Çetin Akın, heyetin kendisine gerçekleştirdiği ziyaretten memnuniyetini dile getirip, Turgutlu’nun tarihi ve kültürel birikiminin envanterinin çıkarılarak Kent Müzesi’nin kuruluşuna daha önceki kamu görevi sırasında katkısını hatırlatarak, sosyal belediyecilik anlayışlarının gereği olarak belediyenin daha önceki dönemlerinden kalan borçlarını ödedikten sonra kentin temel ihtiyaçlarını gidermeye dönük yatırım projeleriyle birlikte, hedef projeleri arasında bir kültür ve sanat sarayı inşa etmek olduğunu sözlerine ekledi.Heyete, Turgutlu’nun tanıtımı ve Turgutlu’nun turizme açılabilmesi için yapabilecekleri katkıdan kendilerinin memnuniyet duyacağını belirten başkan Akın, bu konuda çalışma yapan herkese Turgutlu halkı adına teşekkür etti.Başkan Çetin Akın daha sonrasında sosyal medya hesabından heyette yer alan Orhan Beşikçi (Kent tarihi uzmanı, araştırmacı yazar, Milliyet Gazetesi), Mehmet Gülümser (Profesyonel rehber, İZRO üyesi), Dr. Fevzi Gültekin (Diş hekimi), Prof. Dr. R. Eser Gültekin (Mimar, restoratör ve sanat tarihi uzmanı, dekan), Işık Teoman (Gazeteci yazar), Esat Erçetingöz (Gazeteci yazar), Atilla Özdemir (Belgesel fotoğraf sanatçısı, yazar), Dr. Metin Özer (Araştırmacı yazar), Prof. Dr. Osman Kocanaoğulları (Beyin Cerrahisi Uzmanı, araştırmacı yazar), Alaattin Gürırmak (Gazeteci yazar), Cem Seyhun Ünbay’a (Şair, yazar) teşekkür etti.

            Heyet belediye başkanına nezaket ziyaretinin ardından tarihi özellik taşıyan Cumhuriyet Anaokulu, Turgutlu Kaymakamlığı binası, Turgutlu Halk Eğitim Merkezi binası, halen Evlendirme Dairesi olarak kullanılan eski Turgutlu Belediyesi binası, şadırvan meydanı etrafında yer alan eski çarşı, Pazar Camii’ni, Dikişyurdu Sokak üzerinde yer alan eskiden Havra olarak kullanılan binayı, Tarihi Koca Hamam’ı, ve Kent Müzesi’ni gezdi.Heyete; Kent Müzesi Müdürü Mehmet Gökyayla rehberlik ederek Yunan Yangınıyla yokedilen tarih ve kültür mirasımızdan bahsederek, ayakta kalabilmiş ender yapıların tarih sürecindeki değişimlerini eski fotoğraflarla misafir heyete aktardı.Heyettekiler Mehmet Gökyayla’yı ilgiyle dinleyerek notlar aldılar ve bu bilgiler ışığında Turgutlu’nun tarihsel gelişimiyle ve tanıtımıyla ilgili olarak çaba göstereceklerini ifade ederek, özverili çabaları ve azminden dolayı Mehmet Gökyayla’yı takdir edip kendisine teşekkür ettiler.

            Heyet gezi sonunda Turgutlu Palm City Otelin restoranında akşam yemeğine katılıp, burada gezi izlenimlerini aktardılar.Heyetin ortak görüşü; kentin bugüne kadar ihmal edildiği, zaten Yunan yangınıyla %90 üzerinde yakılarak yokedilmiş bir kültür mirasından geriye kalanların özenle korunması, bunların da restore edilerek kazanılması ve yeteri derecede tanıtılarak Turgutlu’da turizmin canlandırılması, Turgutlu esnafının da turizm pastasından faydalandırılmasıyla, esnafın bu değerlere kendiliğinden sahip çıkar hale gelerek bu toplumsal görev bilincinin geniş bir kitleye yayılacağı, bu durumun Turgutlu halkının sosyal gelişimini olumlu yönde tetikleyeceği ifade edilerek bu kültür ve tarih mirasının korunması gerekliliğine vurgu yapıldı.Heyet, bu organizasyonun Turgutlu için çok önemli olduğunu, bu bilinçle bir adım atarak çoban ateşi yakan Av. Mehmet Demirlek ve Kent Müzesi Müdürü Mehmet Gökyayla’ya ve bu konudaki çalışmalara verdiği destekten dolayı Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın’a, hem bu organizasyon hem de gösterdikleri misafirperverlikten ötürü teşekkür ederek Turgutlu’dan ayrıldı.

arif-cayan-(1)-006.jpgarif-cayan-(3)-003.jpgarif-cayan-(2)-005.jpg

    

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.