İzmirli gençler N.E.W.S. eTwinning Projesinde buluştu

İzmirli gençler N.E.W.S. eTwinning Projesinde buluştu

İzmir Konak Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencileri 12 Avrupa ülkesinin öğrencileriyle N.E.W.S. eTwinning isimli projede çevrimiçi bir araya geldi.

İzmirli gençler, Farklı kültürleri tanıma olanağı bulurken, Portekizli, Polonyalı ve Yunanistanlı arkadaşlarının İngilizce kaleme aldıkları haberleri Türkçeye çevirdi.

Devlet okulu olan İzmir Konak Misak-ı Milli Ortaokulu, öğrencilerinin farklı kültürleri tanımaları ve İngilizce dil becerilerini geliştirmeleri amacıyla özel kolej gibi N.E.W.S. eTwinning isimli projeye ortak oldu.

İzmir Misak-ı Milli Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Serap SARI rehberliğinde 7. Sınıf öğrencilerinin katılımıyla 12 Avrupa ülkesinden yaşıtlarıyla çevrimiçi olarak sürdürülen eğitimler üç ayrı oturumda gerçekleştirildi.

Türk öğrencilerin Türkçeye çevirdikleri ilk haber, Portekiz, Braga’da  Fernanda Soarez  rehberliğinde Francisco Sanches  okulunun öğrencileri tarafından yazılan "Peneda Gerês Ulusal Parkı'ndaki İber kurdu" haberi olurken, ikinci haber ise; Polonyalı öğrencilerinin kaleme aldığı "ROKSANA WĘGIEL EN İYİ POLONYALI GENÇ ŞARKICI!" haberiydi. Szkola Podstawowa Korczyna  Okulu öğrencilerinin Anna Wasko  rehberliğinde yazdıkları haberi İzmir Konak Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencileri Türkçe'ye uyarladı.

İzmir Konak Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencilerinin küçük yaşlarda uluslararası deneyim kazanmalarını sağlayan, İngilizce pratiklerini geliştiren N.E.W.S. eTwinning projesi kapsamında üçüncü çalışmada bir araya geldikleri proje partnerleri komşu Yunanistanlı öğrenciler oldu.

Yunanistan Artemis’da  Angela Florou  rehberliğnde 6th PS  okulunun öğrencileri tarafından yazılan "Kitesurf - Dalgaların üzerinden uçmak !!!" isimli haberi Türkçeye çeviren İzmirli gençler, Yunan arkadaşlarıyla deneyim kazanırken, arkadaşlık kurdu.

İzmir Misak-ı Milli Ortaokulu öğrencilerinin N.E.W.S. eTwinning projesi kapsamında Türkçe'ye çevirdikleri haberlerin metinlerine aşağıda yer verilmiştir.

proje4.jpeg

1. HABER

"Peneda Gerês Ulusal Parkı'ndaki İber kurdu" Braga - Portekiz

Peneda-Gerês Ulusal Parkı (veya sadece Gerês), şehrimiz Braga'dan yaklaşık 40 km uzaklıktadır ve nefes kesici manzarası sayesinde hayranlık uyandıracak güce sahiptir.

Park sınırları içinde 200'ü koruma altında olmak üzere yaklaşık 235 omurgalı türü tespit edildi. Bu türlerden biri İber kurdudur. (Canis lupus Signatus): komplike bir aile ve sosyal hayatı olan görkemli ve güzel bir hayvan. Popüler öykülerde, kurtlara "kötü adamlar" olarak sayısız gönderme vardır. Aslında kurtlar, hayvanlarını savunmak zorunda kalan köylüler için ciddi bir tehdit oluşturuyordu. Gerês'de köylülerin kurtları yakalamak için yaptıkları "fojo" tuzaklarının izleri hala vardır.

Günümüzde kurtlar bir tehdit değildir, insan ve doğal ortamlarının aşırı kalabalıklaşması ve tahrip olması nedeniyle bu asil hayvanın nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Kurtlar, bölgenin ekosisteminde önemli bir rol oynar, zararlıların (örneğin kemirgenler) çoğalmasını ve hastalıkların yayılmasını önler (en zayıf ve en hasta hayvanları beslemek). Bu nedenle İber kurdu artık vahşi yaşamı korumak için tasarlanmış yasalarla korunmaktadır.

Vahşi yaşam fotoğrafçısı Carlos Pontes, birkaç yıldır Gerês'deki İber kurdunun yaşamını belgeliyor.

Bu kış, karda oynayan kurtları fotoğraflamayı başardı. Bu fotoğrafçıya göre, ‘Kış, kurtları ve onların davranışlarını takip etmek için yılın en zor zamanlarından biridir’.

Kurtlar için soğuk ve şiddetli kar nedeniyle yiyecek aramak için  dağların etrafına dağılması yaygındır. Bu çarpıcı ve dondurucu manzarada birkaç saat ayakta duran Carlos Pontes, ellerini ve ayaklarını neredeyse hiç hissetmiyordu, ancak kalbinde, İberyalı kurtun hayatında böylesine güzel bir anıyı kamerasıyla görüp yakalayabildiği için çok sevinç duyuyordu.

Fotoğraf: Carlos Pontes https://www.facebook.com/c arlospontesphotography

proje3.jpeg

2. Haber

"ROKSANA WĘGIEL EN İYİ POLONYALI GENÇ ŞARKICI!" isimli haber

Roksana Węgiel, 11 Ocak 2005'te Krosno, Podkarpackie, Polonya'da doğdu. Şimdi 16 yaşında ve Jaslo'da yaşıyor. İki küçük erkek kardeşi var. Çocukken artistik jimnastik ve balo salonu danslarında yarıştı ve ayrıca uluslararası judo yarışmalarında yer aldı. Roksana, sekiz yaşında şarkı söylemeye başladı. Müzik tutkusunu Hırvatistan'daki Judo kampında  keşfetti. Roksana Węgiel'in  profesyonel bir kariyere 2018'de The Voice Kids'in Polonya versiyonlarından biri için seçmelere katıldığında başladı. Ses seçmelerinde Beyoncé'nin şarkısı “Halo”'yu söyledi ve üç jürinin de sandalyelerini onun için çevirmesini sağladı. Daha sonra Polonyalı şarkıcı-söz yazarı Edyta Górniak'ın ekibine katıldı, Górniak, Węgiel'in sesini ilk duyduğunda, onu gerçek dışı olarak nitelendirdi ve Beyoncé'nin bile o yaşta bu adar güçlü bir sese sahip olduğuna inanmadığını söyledi.

Yarışmayı kazandıktan sonra, Roksana Universal Music Poland ile anlaştı. Roksana Węgiel, Ekim 2018'de Hotel Transylvania 3 filminin Polonya versiyonu için kaydedilen "Dur Bir Dakika" single'ında Górniak ile işbirliği yaptı. Çok yetenekli bir gençti. Junior Eurovision Şarkı Yarışması 2018'de Polonya'yı Olmak İstediğim Herkes "şarkısıyla temsil etti. Şarkı uluslararası bir ekip tarafından yazılmıştı ve Roksana bu yarışmayı kazanan ilk Polonyalı sanatçıydı. Kendi adını taşıyan ilk stüdyo albümü 2019'da piyasaya sürüldü. Ve daha sonra Polonya'da Platin sertifikası aldı, En İyi Polonya 2019 MTV Avrupa Müzik Ödülü'nü aldı.

Genç yaşına rağmen Roksana Węgiel'in birçok başarısı ve ödülü var. Bu nedenle, genç kızlara müzik veya diğer alanlarda hedeflerine ulaşmak için çok çalışmaları için mükemmel bir ilham kaynağıdır.

proje2.jpeg

3. Haber

Kitesurf - Dalgaların üzerinden uçmak !!!

Artemis vatandaşlarının gönlünü kazanan muhteşem bir su sporu, uçurtma sörfü veya "uçurtma" ve "Tahta" anlamına gelen uçurtma tahtasıdır. Bu spor hayranlarına neşe ve unutulmaz aksiyon anları yaşatırken aynı zamanda sizi limitinizin sınırına getirebilir.

Rüzgârla ve denizle iç içe hissettiren çok güzel bir spordur. Gerekli ekipman özel bir tahta, bir kumaş uçurtma, ipler ve ellerinizin incinmemesi için özel kulplardır. Bazıları bu spora ekstrem spor der çünkü tehlikelidir.

Güvenlik kurallarını bilmek, deniz ve havayı dikkate almak ve iyi bir fiziksel ve zihinsel kondisyona sahip olmak çok önemlidir.

İyi yüzmeyi bildiğiniz ve ağırlığı 35 kg'ın üzerinde olduğunuz sürece 8 ila 80 yaş arası herkes deneyebilir.

Dalgayı incelikle yırtan ve Artemis'in gökyüzünü dolduran rengarenk uçurtmalara kimse karşı koyamaz. Eğer şehrimize gelirsen, sen de öğrenirsin!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.