İzmirli Müteahhitler KAMİAD Açılışında Buluştu

İzmirli Müteahhitler KAMİAD Açılışında Buluştu

Karşıyaka Müteahhitler ve İşadamları Derneği, kahvaltılı sektör toplantısında ve yeni dernek binası açılışında İzmirli sektör temsilcileri ve müteahhitlerle bir araya getirdi.

Bostanlı Kaffa Keyf Restoran'da gerçekleştirilen toplantıda AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, KAMİAD Başkanı Ahmet Akyüz, İZTO Y.K Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, federasyona bağlı 15 dernek başkanı ve çok sayıda sektör temsilcisi sorunları görüştü.

Toplantının açılışını yapan KAMİAD Başkanı Ahmet Akyüz, STK'ların itici bir güç olduğunu ve kamuoyunu ve yerel yönetimleri doğru yönlendirerek çözüm için güç birliğiyle hareket ettiğini ifade etti.

Tüm konuklara katılımları için teşekkür eden Akyüz, Karşıyaka Belediyesi ile ortaklaşa kurdukları teknik imar komisyonu ile birlikte önemli bir işbirliğine imza attıklarını belirterek “Bu komisyon, Karşıyaka bölgesindeki meslektaşlarımızın belediye ile ilgili olan tüm işlerinde yaşadıkları olumlu veya olumsuz her türlü konuyu çözmeye odaklanıyor. Resmi iş ve işlemlerin en hızlı ve doğru şekilde sonuçlanmasını sağlamayı hedefliyor. Bu projenin oluşumda desteği sağlayan herkese teşekkür ederiz” diye konuştu.
Akyüz, her zaman sorunlarının çözümünde, iyi ve kötü günlerinde yanlarında olan İzmir Milletvekili Necip Nasır’a sektörü ve iş dünyası adına şükranlarını sunduğunu söyledi.

kurdele.jpeg

Girdi Maliyetleri Çok Arttı

Toplantıda söz alan MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, sürekli artan girdi maliyetleri nedeniyle sektörün durma noktasına geldiğini ifade etti.

Konunun takipçisi olduklarını dile getiren Kahraman şunları söyledi: “Konuyla ilgili yaptığımız araştırmaya göre inşaat demiri, çimento, membran, tavan profil, pvc hammadde, elektrik kablosu gibi daha sayılabilecek pek çok üründe geçen yıla göre %100’ün üzerinde artış yaşandı. Sektörü olumsuz etkileyen bu durumun bir an önce düzelmesi için Bakanlıklar nezdinde girişimde bulunduk. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün canlanması ve ekonomiye katkısının artması için elimizden geleni yapacağız ve fahiş fiyat artışları ile mücadele edeceğiz” dedi.

Her Zaman Destekliyoruz

Toplantıda söz alan KAMİAD’ın Kurucularından Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, İnşaat sektörünün önemine değinerek, meslektaşları ve belediye olarak sektöre kentin gelişimine katkıları ve kazandırdıkları katma değerden dolayı her zaman ön açıcı ve destekleyici olduklarını belirterek, dernek başkanı ve yönetimine başarılar diledi.

Sektör Örgütlü Bir Yapıya Kavuştu

Toplantıda konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, istihdama ve ekonomiye büyük katkıları olan, lokomotif sektörlerden Müteahhitliğin daha kurumsal hale gelmesiyle ilgili düzenlemelerle gerçek anlamda müteahhitlik yapanların sınıflandırma düzenlemesinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Uygulamada oluşabilen aksaklıklar ve müteahhitlerin her türlü sorununu çözmek için dernek ve federasyon ile sürekli iletişim halinde olduklarını da belirten Nasır, Sivil toplum kuruluşlarının önemine de dikkat çekti.

Harekete Geçmek Gerekiyor

Toplantının ardından Kamiad'ın Karşıyaka Nergiz'deki dernek merkezinin açılışına katılan Necip Nasır, İzmir Milletvekili olarak depremden 4 ay kadar önce, 10 Temmuz 2020 tarihinde TBMM'deki özel gündemli konuşmasına ilişkin görüntüleri de paylaştığının altını çizdi.

Necip Nasır, “28 Temmuz 2020'de AK Parti olarak TBMM deprem araştırması açılması için bir önerge sunduk. TBMM meclis konuşmasından sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşerek ve İzmir'in deprem önceliği ve yapı stoğu hakkında kendisine bilgi aktardım. Kentin % 80'inin dönüştürülmesi gerektiğini , İzmir Büyükşehir Belediyesinin yıllardır 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasını uygulamadığını ve uygulattırmadığını, yıllardır Belediyeler yasasının 73. Maddesi ile bugüne kadar sadece 535 daire yaptığını bu şekilde İzmirin deprem riskine karşı bir çalışmaya niyetlerinin olmadığını söyledim.

necip-nasir-5.jpeg

Bakanlık olarak konuyu nasıl çözebileceğimiz ile ilgili yaptığımız görüşme sonucunda, İzmir için bir kentsel dönüşüm stratejik eylem planı hazırlaması ve Bakanlığın hazırlayacağı çalışma sonucunda yerel yönetimler, STK'lar ve bakanlığın ortak bir çalıştay yaparak bir İzmir modeli oluşturulması kararlaştırıldı. Bunun üzerine bakanlık çalışmayı başlattı, ben de İlçe Belediye Başkanları ile bu doğrultuda görüşmelere başladım ancak bu süreçte 30 Ekim depremi yaşandı. Maalesef 117 canımızı kaybettik” ifadelerini kullandı.

Asıl Sorumluluk Belediyelerde

Kentsel dönüşüm konusunda en önemli sorumluluğun yerel yönetimlere düştüğünü dile getiren Necip Nasır, Belediyelerin yeni asansör, yangın gibi yönetmeliklerden kaynaklanan emsal kayıplarını göz önünde bulundurup, evrensel planlama kriterlerine uygun emsal artışlarını vererek, Ada bazında planlamalar ile sürecinin önünü açacak hamleler yapmak için elini taşın altına koymak mecburiyetinde olduğunu belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 ilçeyi bölgesiyle birlikte bütüncül olarak planlamasının yaşamsal bir zorunluluk ve kente karşı sorumluluk olduğunu hatırlatan Nasır, “Plan tadilatları planlama kriterleri çağın gerekleri doğrultusunda, evrensel planlama kriterlerine uygun ada bazında emsal artışları sağlanarak yapılmalıdır. Emsal artışıyla ada bazında plan tadilatıyla yapılacak düzenlemede bütün dinamikler hareketlenir ve kentsel dönüşüm hızlanır. Hükümetimiz yeni finans modelleri ile ucuz kredi imkanı oluşturulması için gerekli çalışmalarını sürdürmektedir” açıklamasında bulundu.

30 Ekim'de yaşanan depremin beklenen asıl İzmir depremi olmadığına dikkat çeken Milletvekili Necip Nasır sözlerini şöyle sürdürdü: “Allah korusun, İzmir'deki faal 13 fay hatlarında meydana gelecek bir depremin sonuçlarının düşünmek bile istemiyorum. Deprem siyaset üstü bir konudur. Bakanlık, yerel yönetimler, STK'lar ve vatandaşlar birlikte hareket ederek üzerlerine düşeni yapmak zorundadır. İzmirde kentsel dönüşümün Belediyelerce ve vatandaşlar tarafından hız kazanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kısa süre içinde İzmir'e özel Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığını da kuracak”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.