İzmirli odaların ortak toplantısı

İzmirli odaların ortak toplantısı

TOBB’a bağlı odalar ve borsalar Aliağa’da toplandı, İzmir’deki sorunlar ile beklentileri masaya yatırdı.

Mehmet ÖZDOĞRU

TOBB’a bağlı odalar ve borsalar Aliağa’da biraraya gelerek sektör ve İzmir’deki sorunlar ile beklentileri masaya yatırdı. Toplantıda konuşan Oda Başkanları entegre üretim vurgusu yaptı.TOBB'a bağlı İzmir'deki oda ve borsaların yönetim kurulu üyelerinin katılım gösterdiği toplantı Aliağa Ticaret Odası’nda gerçekleşti. Toplantıya İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk ve sanayiciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'i bölgesiyle bir bütün olarak ele aldıklarını söyleyerek lojistikten tarıma, ticaretten turizme kadar birbirinden çok farklı görünen projelerin aslında birbirine entegre olması gerektiğini söyledi. Bu toplantılarla marka kent İzmir hedefine de katkı sağladıklarını söyleyen Özgener, "Geçtiğimiz ekim ayında yaptığımız toplantıda ekonomide döviz spekülasyonu ve akabinde yükselen tansiyon hâlâ akıllarımızdaydı ve her şeye rağmen üretime, ihracata devam etmek gerektiğini vurgulamıştık. Ne mutlu ki geçen dört ayda pek çok veri bizi doğruladı ve piyasalara yeniden yatırım ve ihracat hevesi hakim olmaya başladı. Egeliler olarak Türkiye'ye pek çok ilke öncülük etmeye devam edeceğimize olan inancı sürekli canlı tutan tüm paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum" dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, İzmir'de kurumlar arasında arzu edilen birlikteliği sağladıklarını vurgulayarak üretim, satış ve lojikstik için ilçe odalarıyla entegre olunmasını gerektiğini söyledi.

Yorgancılar meslek liselerinin TOBB’A devredilmesiyle ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanı Berat Albayrak’a taleplerini ilettiklerini belirterek, “Bizdeki meslek liseleri mevcut ekonominin ihtiyacı olmayan öğrenciyi yetiştiriyorlar. Burada sistem değişmeli. Biz buna talebiz, bunu yapmak istiyoruz. Bu önerimizin sonrasında Bakan Albayrak, memnun bir şekilde gerekli direktifleri vereceğini belirtmişti. Türkiye’deki işsizlik sorununu çözecek bir konu. Umarım en kısa zamanda bunu gerçekleştiririz. Yerli üretim ve korumacılık ön plana çıktı ayrıca. 2019’da benzer şekilde bizi bekliyor. Bu süreci iyi bir şekilde geçirmemiz için üretim yoksa kalkınmak hayaldir diyoruz. Biz hep sanayi 4.0 diyoruz ama aslında eğitim 4.0. Bunu yapmadığımız sürece bir yere gelmemiz hayal. O açıdan meslek liseleri, köy enstitüleri bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz da tanzim satışların gündemi bir süre daha meşgul edeceğini söyleyerek, vatandaşların birçoğunun kendisinin ya da ailesinin kısa bir süre öncesine kadar bu ürünlerin üreticisi olduğunu vurguladı. Ne oldu da vatandaşlarımız üreten olmaktan vazgeçip tüketici pozisyonuna geçti diye soran Korkmaz, “Çok büyük bir üzüntüyle görüyoruz ki, halkımız özellikle de gençlerimiz tarımsal üretimle uğraşmak istemiyor. Geçtiğimiz aylarda Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile yürüttüğümüz “Türk tarımının global entegrasyonu ve tarım 4.0” projesi kapsamında yapılan anket çalışması sonucuna göre; İzmir’de bulunan çiftçilerin yüzde 66’sı 46 ve üzeri yaş grubunda. Gençlerimizi tarımsal üretime geri döndürebilmek amacıyla başta devletimiz olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla sürdürülebilir bir yol haritası oluşturulmalı, maddi ve manevi tüm gerekli destek sağlanmalıdır. Aksi takdirde tarımsal üretimde uzun dönemde önemli sorunlar yaşamamız kaçınılmaz olacak” dedi.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ticaret savaşlarının denizde de etkilerini sürdürdüğünü söyledi. Aliağa'da çok önemli konteyner limanlarının bulunduğunu belirten Öztürk, "2019'daki beklentiye baktığınızda gemi sayısında artış yok ama tonaj açısından yüksek beklenti var. Büyük gemiler de nalburlar yüzünden söküme gelmeye başladı. Önümüzde seçim var. Siyasi parti adaylarına her geldiklerinde denizcilikle ilgili bölgemizdeki durumu aktarıyoruz. Marinalarda kira sorunu, İzmir ve bölgesindeki daha maliyetsiz tekne parkları isteklerimizi anlatıyoruz. KDV sorunu denizcilikte de var. Otellerde yüzde 8 KDV varken teknelerde hâlâ yüzde 18 ile devam ediliyor. Bu durum turizme darbe vuruyor" diye konuştu.

Aliağa'nın bir ticaret merkezi olduğunu ve sorunları bulunduğunu bildiren ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, üretilen ürünleri satmak ve satılan noktaya sevk etmekle ilgili sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Bugünkü konjonktüre göre Ailağa'nın bir çıkış kapısı olduğunu anlatan Ertürk şunları kaydetti: "Aliağa'ya giren ve çıkan araç sayısı günlük 50 bin. Ödemiş'te, Denizli'de, Manisa'da üretilenlerin en önemli çıkış kapısı Aliağa. Bu yüzden bizim sorunlarımızla tüm iller ilgilenmeli. Üretimi sevk ettiğimiz noktadaki sorunların bir an önce giderilmesi lazım. 12 milyar dolarlık ihracatımız var. Çoğunluğu demir- çelik ve petrokimya ürünleri. Bunlar çoğunlukla Manisa'nın ürettiği ürünler. Ulaşım noktaları ve konaklama alanlarında büyük ihtiyaçlar ve sorunlarımız var. Bunları çözerek ekonomiye katkı koyalım istiyoruz. Dökmelerin yanında LNC gibi sorunlarımız var. Bombayı getirip yanımıza koydular. Biz Aliağa olarak sağlıklı kalmalıyız. Şehrimizde yaşayanları güvenle uyutmalıyız. Bölgemizde iş güvenlik sorunları var. Bu sorunları gidermek zorundayız."

Toplantıda söz alan diğer katılımcılar da ekonomik ve güncel durumu değerlendirdikten sonra görüş ve taleplerini dile getirdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.