İZMİRLİ TATAR RAMAZAN

İZMİRLİ TATAR RAMAZAN

Abdulkadir Hazman yazdı...

İzmir Altındağ Kokluca Mezarlığında bir mezar taşı ve onlarca soru. Mezar taşında Tatar Ramazan yazıyor hani hayranlıkla seyrettiğimiz filmlere, dizlere ve tiyatro oyunlarına konu olan o kahramanın mezarı bu mu diyerek en azından beni çok heyecanlandıran mezar taşının gerçekten kime ait olduğunu merak ettik eh merak edilip araştırılmayınca da bilgi sahibi de olmuyor. Okuyup araştırmak zor iştir, kim uğraşacak. Hazır Televizyon ve Sosyal Medya varken. Merakımıza boyun eğip biz bu mezar taşının peşine düştük. Ay Yıldızlı Mezar Taşında Tatar Ramazan Mehmet, ölümü 12-6-938 yazıyor, bir de uyarına gelirse Fatiha denmiş. Mezarlıklar Müdürlüğüne sakın sormayın,  ben sordum kimdir diye. Cevap hazır şu tarihten öncesi mezar kayıtları yok, yani durum Allaha emanet.

 

p1010002.jpg

Tatar Ramazan Sinema filmini ve Televizyon dizisini binlerce kişinin izlediği ama bu filmlere konu olan kitabı alıp okuyana şimdilik rastlamadım, başrol oyuncusunu bir çırpıda bilenler kitabın yazarı Kerim Korcan’nın adını genelde bilmiyorlar. Hâlbuki ki edebiyatımızda cezaevi konusunu en iyi işleyen Orhan Kemal’in 72. Koğuş, Kemal Tahir’in Karılar Koğuşu kitapları ile birlikte Kerim Korcan’ın Tatar Ramazan’ıdır. Tatar Ramazan’ın yaratıcısı Kerim Korcan 31 Ocak 1918 de Adapazarı-Akfelek köyünde doğar ve ancak ilkokul 4. Sınıfa kadar okuyabilir. ‘’Ekmeği terden beklerim. Çalışmak da yiğidin harmanıdır’’ diyerek birçok işte çalışır. 1938 yılında meşhur Donanma Kor Askeri Mahkemesinde isyan suçundan yargılanır ve 12 yıl ceza alarak Sinop Cezaevine kapatılır. Tam 10 yıl burada kaldıktan serbest bırakılır. 1957 yılında 141 ve 142 maddelere karşı geldiği için tekrar tutuklanır ve 2 yıl Sultanahmet Cezaevinde kaldıktan sonra suçsuzsun diyerek salıverilir. Belki de bundandır ‘’İnsan bunca zulüm, bunca haksızlık görür de rahat yatabilir mi? O zaman ben de ortaya fırlarım ve adama dur derim. Devlet adil olduğu sürece güçlüdür. ‘’ bu şekilde haykırışı.

tatar-ramazan-kitap-kapagi.jpg


Kerim Korcan’ın ilk kitabının başkahramanı olan Tatar Ramazan İzmir Kokluca Mezarlığında yatıyor olabilir mi?.  Mezar taşını dikkatle inceledik, Mezar taşında ki ölüm tarihi Kerim Korcan’ın Sinop cezaevine gönderiliş tarihiyle aynıydı, yani 1938. Bu demek ki bizim Tatar Ramazan’la yazarın karşılaşmış olması imkansız.  Kerim Korcan cezaevine 20 yaşında genç bir delikanlı iken giriyor, hem de o günkü Türkiye’nin en korkunç cezaevine. Kerim Korcan Sinop zindanında geçen kendi hayatını mı yoksa etkilendiği birini mi anlatıyor bu kitapta? Fakat Kerim Korcan’ın yaşam öyküsünü bilenler ve onu yakinen tanıyanlar bilir ki bu eserinde hem kendi düşüncelerini hem de cezaevinde ki yaşanmışlıkları harmanladığını. Ne dersiniz cezaevinde birilerinden dinlemiş olabilir mi Tatar Ramazan’ın hikâyesini?

kerim-korcan(tatar-ramazanin-yazari.jpg


Kokluca mezarlığında ki mezar taşında Tatar Ramazan Mehmet yazıyor, Mehmet oğlu Tatar Ramazan mı?  Yoksa Tatar Ramazan’ının soyadı mı Mehmet? Araştırmalarımızda gördük ki ‘’Mehmet’’ soyadı olarak pek kullanılmıyor o halde neydi bu Mehmet? Mehmet oğlu Tatar Ramazan olabilir miydi?  Ya da Tatar kökenli birimiydi acaba? Mezar taşında ki Meşrutiyete benzeyen Ay Yıldız bize burada yatan Tatar Ramazan’ın rütbeli bir asker olabileceğini de düşündürüyor. Dedesi Osmanlı döneminde postacı olan değerli araştırmacı Mustafa Uzel fotoğrafı inceleyip ‘’Benim dedem Osmanlı’da postacıydı ona yaptığı işten dolayı ’Tatar’ derlerdi’’. Evet, doğru Osmanlı’da habercilere Ulak ve ya Tatar deniyordu. Eğer o ay yıldız Meşruiyetin ay yıldızı ise bu doğru olabilirdi ama bu ay yıldız genellikle Osmanlının son dönemlerinde ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde rütbeli askerlerin mezar taşlarını süslerdi. Postacının rütbeli bir asker olmadığına göre peki neydi bu taşın sırrı? Cevap arayan sorularla dolu mezar taşı ‘’Benim adım Tatar Ramazan ben bu oyunu bozarım’’ dercesine bizi sorularla baş başa bırakıyordu.
Tatar Ramazan’ın gerçek adı kimine göre Abdullah, kimine göre Cavit ya da Ali’dir. Nereli olduğuna gelince de Urfalıdır, Anteplidir, Erzincanlıdır, Adanalıdır, Yozgatlıdır, Afyonludur, Samsunludur, Polatlı’dır, Ovacıklıdır bu liste böyle uzayıp gider, ama hiçbir kimse şimdiye kadar bizim Kokluca Mezarlığında bulduğumuz Tatar Ramazan’ın adının yazılı olduğu bir başka mezarı bulup çıkaramadı.  

 

p1010003.jpg

Tatar Ramazanla ilgili bir iddia da Bir dönem Çocuk Suçları Önleme Derneği Başkan Yardımcısı olan Gülay Şişman 22 Aralık 2013 tarihinde Vatan Gazetesine verdiği röportajda babası olan bir zamanlar Adananın ünlü kabadayısı Tatar Ali’nin hayatının anlatıldığını söyler. Halka mal olmuş olan Tatar Ramazan hakkında İddialar bu gidişle daha çok devam edecek gibi gözükmektedir. Fakat gerçek olan bir şey varsa o da   ‘’700 Kasaba, 70 Vilayet ve 7 düvelde namı söylenen’’ Tatar Ramazan şimdilik İzmir Kokluca Mezarlığında yatıyor. Umarım bu bulduğumuz mezar hakkında İzmir Büyükşehir Mezarlıklar Müdürlüğü ciddi bir çalışma yürütür. Bayramlarınız hiç bitmesin.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum