İzmirliler dikkat! Kış lastiği zorunlu mu?

İzmirliler dikkat! Kış lastiği zorunlu mu?

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünden Duyuru

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, yapmış olduğu bir açıklama ile İzmir'de yaşayan vatandaşların araçlarına kış lastiği takıp takma zorunluluğuna dair bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre hava sıcaklıklarının ortalama değerlerinin şehir içinde kış lastiği takma gerektirmediğini ancak şehirler arası yollarda 1 Nisan'a dek kış lastiği kullanma zorunluluğnun olduğuna dikkat çekildi.

Yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 27.11.2012 tarih ve 2012/KDGM-07 ve 10.11.2014 tarihli 2014/KDGM-09/DENETİM sayılı Genelgeleri doğrultusunda, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Yerleşim yerinde ise mevsim şartlarına göre karar alma yetkisi Valiliklerimize bırakılmış olup, bu hususta hareket edileceği belirtilmiştir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, “Kış Lastiği ve Uygulamaları” başlığı altında kış lastiği üzerinde (M+S) işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altında ki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türü olduğu, sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastiklerinde kış lastiği yerine geçtiği, her yılın 01 Aralık ile takip eden yılın 01 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemle ve varsa Bakanlıkça belirlenen artırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır.” denilmektedir.

İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden alınan veriler ile İlimizin, “Aralık 10,5-Ocak 9,0-Şubat 9,2 ve Mart 11,8 derece” olarak belirlenmiş ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ nın Genelgelerinde bahsi geçen kış lastiği uygulamasının, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda uygulanması gerektiğinden, İlimizde 4 aylık(Aralık, Ocak, Şubat, Mart) sıcaklık ortalamalarının bu değerin üzerinde olduğu anlaşılmıştır.

Kış lastiği uygulamasının, İlimizde Bakanlıkça belirlenen ortalama sıcaklık değerinin 7 derecenin üzerinde olduğu için, İzmir Valiliği tarafından 30.11.2016 tarih ve 11554 sayılı yazıları doğrultusunda şehir içi taşımacılıkta kış lastiği takma zorunluluğu aranmayacaktır. Ancak şehirler arası kara yollarında 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu devam etmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.