İZSU ekipleri koku sorununa alternatif çözümler üretiyor

İZSU ekipleri koku sorununa alternatif çözümler üretiyor

İZSU, yaz aylarında kentin bazı bölgelerinde hissedilen bölgesel koku sorununu, hayata geçirdiği projelerle yüzde 90 oranında çözüme kavuşturdu.

İzmir’de son iki yıldır özellikle yaz aylarında hissedilen koku sorunu İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU'nun 11 milyar liralık yatırımla hayata geçirdiği “Yaşayan Körfez” projeleri sayesinde çözüme kavuştu. Kanal hatlarından kaynaklı bölgesel koku sorununun da önüne geçmek amacıyla çalışmalar devam ediyor. İZSU Genel Müdürlüğü, acil koku yönetim planı kapsamında kanalizasyon şebekesinden kaynaklı kokuların tespit edilmesinin ardından yapısal önlemlerin yanında yapısal olmayan yeni uygulamalar geliştirdi. Bu kapsamda Los Angeles, St. Petersburg, Cassowary (Avusturalya) ve El Centro (Amerika) koku önlemeye yönelik yapılan çalışmalar incelendi. Dünya örneklerinden ve Birleşmiş Milletler Çevre Ajansının uygulamalarından yola çıkarak İzmir için acil koku yönetim planı oluşturuldu.

6.jpeg

İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılında yaptırdığı Atıksu Master Planı’ndan da yararlanılarak oluşturulan yönetim planı kapsamında, kanalizasyon şebekelerinde öncelikle düşük eğimin olduğu hatlarda yaz aylarında sıcak hava koşullarında bakterilerin ürettiği çürük yumurta kokusuna benzeyen H2S hidrojen sülfür gazının artış gösterdiği tespit edildi. Atık sudaki pH seviyesinin yükseltilmesi ve bu artışın engellenmesi için bazı solüsyonlar hazırlanarak atık su şebekesine verildi. Atık su şebekelerinde uygulanan çalışmanın ardından Mart ve Temmuz aylarında yapılan ölçümler, yapılan uygulamaların işe yaradığını gösterdi. Proje, Türkiye’de ilk defa uygulanması ile ön plana çıkıyor.

5.jpeg

Proje kapsamında ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü hocalarından Prof. Dr. Ülkü Yetiş, Prof. Dr. Filiz Dilek, Çevre Mühendisi Hüseyin Tekin, İnşaat Mühendisi Gökhan Marım’dan da destek alındı. İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İZSU Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler ve İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi’nin yön verdiği projeyi İZSU teknik ekibi de sahada doğrudan takip etti. Proje, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de destekleriyle başarıyla tamamlandı.

Atık suyun pH seviyesini artırarak (bazik yapılması) bakterilerin üremesini engelleyen ve doğaya hiç bir zararı olmadan solüsyon, atık su şebekesi boruları bakımı için de faydalı olma özelliği taşıyor. Solüsyonlar belirli noktalardan şebekeye sürekli verilerek atık suyun pH’ının yükseltilmesi sağlanıyor. İş kapsamında tüm şebekeden her hafta 2 kez koku ölçümleri yapılarak şebekeler düzenli olarak kontrol ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.