İZTO'da gündem 'Çocuk Hakları'

İZTO'da gündem 'Çocuk Hakları'

Çocuk hakları konusunda uzman 20’nin üzerinde önemli isim, ‘Çocuk Hakları Odağında Çocuk Üniversiteleri Çalıştayı’ için İzmir Ticaret Odası’nda buluştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘Çocuk Hakları Odağında Çocuk Üniversiteleri Çalıştayı’, İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) yoğun bir katılımla gerçekleşti. Çalıştaya, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, İZTO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir, İZTO Meclis Üyeleri, İEÜ Mütevelli Heyet Üyeleri ve akademisyenler katıldı.

iztoda-gundem-cocuk-haklari-3.jpeg

"TOPLUMUN TAMAMI İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP"

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, çocuk haklarının sadece belirli bir grup için değil, toplumun tamamı için hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. Özgener, “Bu haklar, çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerini, güvenli bir çevrede yaşamalarını, eğitim almalarını ve kendi düşüncelerini özgürce ifade etmelerini sağlıyor. Bu hakların güvence altına alınması için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.

ieu-mutevelli-heyet-baskani-ve-izto-yonetim-kurulu-baskani-mahmut-ozgener.jpeg

"ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR AVANTAJ"

Özgener, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemiz nüfusunun yüzde 26,5'ini çocuklarımız oluşturuyor. Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin çocuk nüfus oranı ortalaması ise yüzde 18,1. Görüldüğü üzere ülkemiz, çocuk nüfusu konusunda Avrupa Birliği üyesi ülkelerden daha yüksek bir orana sahip. Çocuklarımızı iyi yetiştirmeyi başardığımız takdirde, bu potansiyelin ülkemiz için önemli bir avantaj sağlayacağına inanıyorum.”

"ÇOCUKLARIMIZI, DAHA DONANIMLI VE GÜÇLÜ OLMALARI İÇİN DESTEKLİYORUZ"

İEÜ bünyesinde kurulan Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmalarına da değinen Özgener, “İzmir’in tamamı bizim kampüsümüzdür anlayışıyla hayata geçirdiğimiz çocuk üniversitesinin hedefini; çocuklarımıza, ailelerine ve onlarla çalışan eğitmenlere yönelik seminerler, atölyeler düzenlenmesi; eleştirel düşünme ve sorun çözme gibi süreçlerinin geliştirilmesi, bilimin ve sanatın çok küçük yaşlarda tanınmasının sağlanması olarak belirledik. Üzerlerine titreyerek büyütülen ve bizlere duyulan güvenle üniversitemize emanet edilen çocuklarımıza, kendi evlatlarımızdan ayırmadan sahip çıkıyoruz. Ailelerinden aldıkları eğitimin üzerine katarak onları hayata karşı daha donanımlı ve güçlü olmaları için destekliyoruz” dedi.

"ÇALIŞTAY YOL HARİTASI OLUŞTURACAK"

İEÜ Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin öncülük ettiği projeler ile yüzlerce çocuğa ulaştıklarını belirten İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, “İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde ilk kez düzenlediğimiz ‘Çocuk Hakları Odağında Çocuk Üniversiteleri Çalıştayı’na, üniversite olarak çok önem veriyoruz. Çalıştay üzerinde uzun süren, titiz bir hazırlık süreci geçirdik. Çalıştayın; özellikle ‘çocuk hakları odağında’ neler yapılabileceği konusunda etkili projelerin üretilmesine ve uygulanabilir bir yol haritasının oluşturulmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

ieu-rektoru-prof-dr-yusuf-hakan-abacioglu-001.jpeg

"ÖRNEK VE ETKİLİ BİR ADIM"

Çalıştayda konuşulacak konular hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Çalıştayımızda, dijital medyanın ve iklim değişikliğinin çocuk haklarına olan etkisi, olası bir afet sonrasında çocuklar için hangi çalışmaların yapılması gerektiği gibi birçok güncel konu da ele alınacak. İnanıyorum ki bu çalıştay, çocuk hakları konusunda kurumlar arasındaki iş birliğinin artması adına da örnek ve etkili bir adım olacak”

"ÇOCUK HAKLARI ADINA İLK MİTİNG TÜRKİYE’DE YAPILDI"

Konuşmasında İEÜ Çocuk Üniversitesi’nin amacı ve vizyonu hakkında bilgi veren İEÜ Çocuk Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Evrim Üstünlüoğlu ise, “Çalıştayımızın vurgusu, çocuk hakları. Türkiye, aynı kadın haklarında olduğu gibi çocuk hakları konusunda da başı çeken bir ülke. Yaptığım bir araştırmada, çocuk hakları adına ilk mitingin 1930’da Türkiye’de yapıldığını gördüm. Gurur duydum. Burada toplanmamızın en önemli amacı, çocuklara yapılan haksızlıkları kabullenmek değil, tam aksine sorumluluk alarak bu konuda farkındalık yaratmak, çözüm yolları bulmak, paylaşmak ve yaygınlaştırmaktır. Çocuk hakları her birimizin bireysel ve toplumsal sorumluluğudur” dedi.

ieu-cocuk-universitesi-yonetim-kurulu-uyesi-doc-dr-evrim-ustunluoglu-001.jpeg

İki gün boyunca sürecek çalıştay kapsamında düzenlenen oturumlarda; çocuk hakları, çocuk istismarının önlenmesi, çocuk izlem merkezleri, çocuğa yönelik çevrimiçi riskler ve siber zorbalık, çocukların medyadaki görünümü, evlat edinme ve koruyucu ailelik konuları ele alınacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.