Jül Sezar'ın evinde İtalyanlarla stratejik işbirliği

Jül Sezar'ın evinde İtalyanlarla stratejik işbirliği

İzmir Ticaret Borsası, Jül Sezar'ın evinde İtalyanlarla stratejik işbirliği protokolü imzaladı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ile İtalya Online Ticaret Borsası (BMTI) arasında, elektronik ticareti geliştirmek üzere bir işbirliği protokolü imzalandı. Roma'da, 2 bin 200 yıl önce imparator Jül Sezar'ın evi olan ve bugün BMTI merkezi olarak kullanılan binada imzalanan işbirliği protokolüne İTB Başkanı Işınsu Kestelli ve BMTI Başkanı Andrea Zanlari imza attı. Protokol ile, BMTI tarafından geliştirilen Uluslararası Online Pazar Projesi ve İTB tarafından tarım ve tarım ürünleri ticaretinin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan elektronik emtia alım-satım platformu E-Commodity Bazaar’ın karşılıklı olarak üyelere tanıtılması ve iki ülke arasındaki elektronik tarım ticaretinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

BMTI evsahipliğinde gerçekleştirilen imza törenine İtalya Gıda, Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı Temsilcisi Vincenzo Liguori, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, BMTI Yönetim Kurulu Başkanı Andrea Zanlari, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Bülent Arman, Ercan Korkmaz, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Borsa Yöneticileri katıldı.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ‘’Türkiye ve İtalya, Akdeniz havzasında yer alan iki güçlü ekonomi ve iki önemli ortaktır. Ancak detaylı bir şekilde incelendiğinde tarım ve gıda ticaretinin iki ülke arasındaki güçlü ticari ilişkilere benzer bir gelişme göstermediği ortaya çıkıyor. İki ülke arasındaki tarım ve gıda ürünleri ticaret hacmi Türkiye’nin bu alandaki ticaretinde yüzde 4, İtalya’nın ticaretinde ise sadece yüzde 1’lik bir paya sahip. Bu gerçekten üzerinde düşünülmesi gereken, gelişmeye açık bir konu. Coğrafi olarak yakın iki ülkenin çok daha yüksek bir tarım ve gıda ürünleri ticaret hacmine sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Borsalarımız arasında yapılacak işbirliği bu açıdan büyük önem taşıyor” dedi.

Günümüz dünyasında değişen teknolojik gelişmelerin tarım ürünleri ticaretinde önemli değişimlere neden olduğunu belirten Işınsu Kestelli, “Ülkelerin tarım sektörlerinin yapısı ve yasal mevzuatlar bazı farklılıklar gösterse de ortak hedef daha etkin ve sürdürülebilir tarım ürünleri ticaretini mümkün kılmaktır. Bu açıdan elektronik ticaretin tarım ve gıda ürünlerinde geliştirilmesi oldukça önemlidir” diye konuştu.

Kalite standardizasyonu, sağlık sertifikaları gibi nedenler ile tarım sektöründe elektronik ticaretin özellikle dış ticarette diğer sektörlere göre çok daha zor olduğunun farkında olduklarını ve bu bilinçle hareket ettiklerini dile getiren Kestelli, “Bu alan gelişmeye oldukça açık. İzmir ve İtalyan borsaları arasında bu açıdan önemli bir işbirliği potansiyeli mevcuttur. İki kurumun bu amaç doğrultusunda attığı iyi niyet adımlarının iki ülke arasında tarım ve gıda ürünleri ticaretinin gelişmesine somut katkıları olacağına inanıyorum” dedi.

BMTI Yönetim Kurulu Başkanı Andrea Zanlari ise ‘’Borsamız tarafından kurulan ve hükümetçe de desteklenen Uluslararası Online Pazar ile edindiğimiz bilgi birikimini yabancı ülkelerin kurumları aracılığıyla geliştirmek, ticaret, pazara erişim ve şeffaflık gibi alanlarda ortak girişimlerde bulunmak istiyoruz. "Tarımsal gıda ticareti için bir köprü" projesi kapsamında oluşturduğumuz Online Pazar Projesi ve konusu itibariyle bizim projemizle oldukça örtüşen E-Commodity Bazaar konusunda borsalarımız arasında işbirliği protokolü imzalamak için İzmir Ticaret Borsası ile birarada olmaktan son derece mutluyuz. İşbirliğimizin iki ülke arasındaki tarım ticareti potansiyelini açığa çıkartıp arttıracağına inanıyorum’’ dedi.

İtalya Gıda, Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı Temsilcisi Vincenzo Liguori ve Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli ise tarımsal üretim ve ticaretinin İtalya ve Türkiye açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirterek anlaşmanın bu amaç doğrultusunda iki ülke ticaretinin gelişmesine ve elektronik ticaretin yaygınlaşmasına yapacağı pozitif katkıya değindi.

Konuşmaların ardından İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü Borsa projeleri ve çalışmaları konusunda bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli günün anısına Vincenzo Liguori, Andrea Zanlari ve Murat Salim Esenli’ye İzmir’e özgü yöresel ürünler ile Borsa Tarihçesi takdim etti ve İtalyan Online Ticaret Borsası yetililerini Borsa’da ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek yetkilileri İzmir’e davet etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.