Kaç vakıf denetlendi? Kaç yönetici görevden alındı?

Kaç vakıf denetlendi? Kaç yönetici görevden alındı?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlere ilişkin’ Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine yanıt geldi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce, vakıf denetçileri tarafından 2018 ve 2019 yıllarında kaç vakıf denetlenmiştir? Son beş yılda, Vakfın amacı doğrultusunda faaliyette bulunmayan, Vakfın mallarını ve gelirlerini amaçlarına uygun olarak kullanmayan, ağır ihmal ve kasıtlı fiilleriyle vakfı zarara uğratan, Vakıflar İdaresi tarafından tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre içerisinde tamamlamayan, düzeltmeyen veya aykırı işlemlere devam edenler hakkında mahkeme kararı ile görevden alınan var mıdır? Aynı süreçte Vakıf yönetiminde yer alan kişiler ile vakıf çalışanları kusurlu fiilleri nedeniyle vakfa verdikleri zararlardan sorumlu tutularak ceza alan olmuş mudur?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

“447 VAKIF DENETLENDİ”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2018 ve 2019 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan 437 vakfın denetiminin yapıldığını bildirdi.

“203 VAKIF YÖNETİCİSİ İÇİN GÖREVDEN ALMA DAVASI AÇILDI”

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Ersoy, son beş yılda, Vakfın amacı doğrultusunda faaliyette bulunmayan, Vakfın mallarını ve gelirlerini amaçlarına uygun olarak kullanmayan, ağır ihmal ve kasıtlı fiilleriyle vakfı zarara uğratan, Vakıflar İdaresi tarafından tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre içerisinde tamamlamayan, düzeltmeyen veya aykırı işlemlere devam edenler hakkında mahkeme kararı ile görevden alınan Vakıf yönetici sayısının 203 olduğunu açıkladı. Ersoy, “Son 5 yılda Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan 203 vakfın yöneticileri hakkında görevden alma davası açılmıştır” yanıtını verdi.

“5 BİN 234 VAKIFTAN SADECE 437 VAKIF DENETLENDİ, 203 YÖNETİCİNİN GÖREVDEN ALINMASI İÇİN DAVA AÇILDI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  ülkemizde kurulu bulunan 5 bin 234 vakıftan denetimi sağlanan 437 vakıftan 203 yöneticinin görevden alınması için dava açılmış olmasının önemli ve değerlendirilmesi gereken bir durum olduğunu kaydetti.  Gürer, “Son beş yılda açılan 768 vakfın varlığı bu bağlamda ayrıca dikkat çekici bir durumdur. Bu vakıfların bazılarına kamuya ait arazi ve konutların devredilmesi kamuoyuna yansıyan bilgiler arasındadır. Vakıf anlayışının esasına uygun, devamı ve şartları oluşturularak sürdürülmesi bu yapının varlığını sağlamlaştırıp güçlendirecektir. Aksi takdirde, Osmanlı’dan günümüze gelen vakıf algısı ve anlayışı da önemli bir yara almış olacaktır. Denetim ve düzenlemelerle önemli bir yapının sorunlu kılınmaması için gereken hassasiyet ve düzenlemeler iktidarın sorumluluğundadır. Vakıf algısının, yardım alan ya da varlığından varlığına fayda sağlayan değil, varlıkları ile daha yararlı işler yapmayı amaçlayan bir düşünce anlayışı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.