Kaçak avcıların planını polis bozdu!
İzmir Körfezi’nde yasa dışı avlarla balık popülasyonunu kurutan, Urla açıklarında balık yuvalarını talan edip balıkçı esnafını bezdiren kaçak avcıların şeytanca planını, Urla Deniz Polisi bozdu.
Marmara ve Ege denizlerini etkisi altına alan musilaj tehdidini yaşadığımız bu günlerde, denizin temizlenmesinde en önemli canlılardan biri olan, musilajı önleyen, Urla Körfezi’nin bazı bölgelerinde avlanması yasak olan deniz patlıcanlarına yönelik olan kaçak avcılık girişimi, Urla emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi Amirliği, İzmir Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve helikopter destekli operasyonla önlendi.
Kacak avcıların 20 metre derinlikte gizledikleri piyasa değeri yaklaşık 50 bin lira olan yasa dışı Trol ve Algarna düzenekleri, kurbağa adamlar ekibi tarafından çıkartıldı. Filmleri aratmayan operasyona yaklaşık 20 polis memuru katıldı.
Operasyon, Urla Deniz Polisi’ne gelen ‘’Kaçak avcılar, Karantina Adası açıklarında denizin 20 metre derinliğine trol ve algarna takımlarını gizlemişler. Bir duba ile de yerini sabitlemişler. Gece karanlığında gelip, bu takımlarla kaçak avcılık yaparak denizin dibinde ne varsa topluyorlar ve balık popülasyonunu yok ediyorlar’’ şeklindeki ihbarla başladı.
Durumu İzmir Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ile değerlendiren Urla Deniz Polisi, sabahın ilk ışıkları ile birlikte denize açıldı. Kaçak avlanma düzeneklerinin yerini saptayan güvenlik güçleri, tonlarca ağırlıktaki malzemeyi çıkarmak için Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne ait EGESÜF gemisinden yardım istedi.
İzmir Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’ne bağlı ‘Kurbağa Adamlar’ denize dalıp, kaçak düzeneklerin su yüzüne çıkartılması için çalışma yaparken, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne ait helikopter de Körfez’de ‘Kaçak avcı’ arayışına başladı.
Denizi tarayıp, dipteki yuvaları talan etmede kullanılan iki adet 1,5 metre uzunluğunda ve bir metre genişliğinde demir levha ve tonlarca ağırlığında yeni olduğu belirlenen, piyasa değerinin de 50 bin TL olduğu öğrenilen trol ve algarna sistemini oluşturan ağ düzeneği, 4 saat süren çalışma sonunda EGESÜF Gemisi’ne çekildi.
Filmleri aratmayan ve 20 polisin katıldığı operasyonda ele geçirilen kaçak avlanma düzenekleri, Urla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim edilirken, helikopter ile havadan yapılan kontrollerde kaçak avcılara ulaşılamadı.
Urla balıkçı esnafı, kaçak avlanmanın denizi mahvettiğini, balık neslinin tehdit altında olduğunu dile getirerek, kaçak düzeneğin çalışma yöntemi hakkında bilgi verdi:
‘’Trol ve algarna dediğimiz sistemde, ağların iki ucunda bağlı olan demir levhalar, denizin dibini süpürüyor. Yuvalar talan edilirken, küçük, büyük, yavru tüm deniz canlıları, levhalara bağlı olan ağın içine dökülüyor. Her şeyden önemlisi, bu kaçak avcılık daha çok deniz patlıcanı avcılığı için kullanılıyor. Deniz patlıcanı da denizlerimizin temizlenmesi konusunda çok önemli bir canlı. Kısacası bu yöntemle yapılan avcılıkta, denizin dibinde ne varsa ağlara gidiyor. Bu da yuva ve yumurtaları etkilediği için balık popülasyonu yok oluyor, deniz patlıcanları avlanıyor. Deniz patlıcanlarının avlanmasıyla da musilaj tehdidi yaşanıyor.’’
Balıkçı esnafı, Urla Deniz Polisi’nin gerçekleştirdiği operasyon konusunda güvenlik güçlerine teşekkür ederken, ‘’Urla dışından gelen bu kaçak avcılara karşı polisimiz çok duyarlı davranıyor. Bu kaçak sistem ele geçirilmemiş olsaydı, denizlerimiz tamamen talan edilecek ve balık nesli büyük tehlike altında kalacaktı. Denizlerimizi korumaya yönelik yapılan bu operasyon için polisimize teşekkür ederiz’’ dedi.
Güvenlik güçleri ise bu tür yasa dışı avlanma yöntemlerini kullanan kaçak avcıların polise bildirilmesi konusunda çağrıda bulundu. Güvenlik güçleri, ‘’Yasa dışı kaçak avlanmalara yönelik denetlemelerimiz aralıksız sürüyor. Ancak, vatandaşlarımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Bu tür yöntemle avcılık yapıldığı görüldüğünde, bize mutlaka bilgi verilmeli. Vatandaşlarımızla işbirliği sayesinde bu tür yasa dışı avcılığa kesinlikle izin vermeyeceğiz’’ dedi.
Deniz Patlıcanı denizi temizler mi?
Denizlerin çöpçüsü olarak tanımlanan deniz patlıcanı, kirliliği yiyerek beslenmektedir. 1 tane deniz patlıcanı günde 350 gram, yılda 120 ton kumu ağır metal maddelerden arındırmaktadır. Oksijen sağlayan deniz çayırlarını temizlerken aynı zamanda deniz suyunu süzen pinaları da temizlemektedir. Adeta filtre görevi görmektedir. Denizin akciğerleri olarak tanımlanan bu canlıların yok olması demek denizin kendini temizleyememesi anlamına gelmektedir. Deniz tabanını santim santim tarayarak havalandıran bu deniz canlısı, ekosistemin güçlendirilmesi için önemlidir. 1 yılda yaklaşık olarak 150 ton kumu süzer ve temizlerler. Su altındaki yaşamı ciddi anlamda etkileyen bu canlıların toplanması yasaktır. Deniz patlıcanı deniz salyasının (Musilaj) oluşmaması için de önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.